spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΤριχωτάΑγριογούρουνοΣύσταση "Συνεργείων Δίωξης & Ομάδων Κυνηγών" για την καταπολέμηση του υπερπληθυσμού των...

Σύσταση “Συνεργείων Δίωξης & Ομάδων Κυνηγών” για την καταπολέμηση του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων, ζητάει ο Γ. Αμυράς!

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

 

Πάρα το απεριόριστο της κάρπωσης, κατά την διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου και την πρόσφατη ενεργοποίηση των συνεργείων δίωξης στη βόρεια Ελλάδα, ο πληθυσμός αγριόχοιρων και υβριδίων αυτών, δείχνει ολοένα να αυξάνεται.

Με αφορμή λοιπόν, τις πρόσφατες επισκέψεις των αγριογούρουνων σε αστικούς ιστούς και την αναστάτωση που προκάλεσαν, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Αμυράς, μέσω ενός επίσημου εγγράφου, αιτείται από τις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, την άμεση σύσταση και ενεργοποίσηση νέων συνεργείων δίωξης και ομάδων κυνηγών κατά τόπους, έτσι ώστε να ελεγχθεί εκ νέου ο πληθυσμός τους. Στόχος αυτής της απόφασης είναι να περιοριστούν τα προβλήματα που έχουν επιφέρει αυτά τα ζώα, όπως για παράδειγμα το τροχαίο που προκλήθηκε από την διέλευση ενός αγριογούρουνου στην Εθνική οδό Αθηνών Κορίνθου προχθές Δευτέρα 24/05.

 

Σοβαρό Τροχαίο Από Αγριογούρουνο: Ατύχημα Στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου (Vid)

 

Για την άυξηση της αποτελεσματικότητας των ενεργειών των αρμόδιων υπηρεσιών και την αποφυγή της επαφής των αγριόχοιρων και υβριδιών με ανθρώπους σε κατοικημένες περιοχές, ζητείται από τα συνεργεία δίωξης να λάβουν υπόψη και να εφαρμόσουν τις παρακάτω οδηγίες:

 

  • Την απαγόρευση χορήγησης τροφής με την έκδοση σχετικών «Δασικών Απαγορευτικών Διατάξεων» (Δ.Α.Δ.). Η χορήγηση και ανεύρεση τροφής από τους αγριόχοιρους και τα υβρίδια τους είναι η σημαντικότερη αιτία προσέλκυσης τους στις αστικές ή περιαστικές περιοχές. Η έκδοση Δ.Α.Δ από τα οικεία Δασαρχεία θα λειτουργήσει κυρίως ως αυστηρή γραπτή σύσταση προς τους κατοίκους.
  • Την τοποθέτηση ειδικών κάδων απορριμμάτων (ασφαλείας) στις περιοχές που παρατηρούνται συχνές αλληλεπιδράσεις. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να επιθεωρηθούν οι υπάρχοντες κάδοι στην περιοχή και να αντικατασταθούν οι υπάρχοντες όπου αυτό απαιτηθεί.
  • Τον περιορισμό του χρόνου έκθεσης υπολειμμάτων τροφής εκτός κάδων, με τη συστηματική και έγκαιρη περισυλλογή τους (εντατικοποίηση περισυλλογής – ενημερώσεις δημοτών).
  • Τη βελτίωση του φωτισμού σε δρόμους που υπάγονται αντίστοιχα στην αρμοδιότητα του οικείου Δήμου ή της Περιφέρειας, κυρίως στις περιοχές που έχουν παρατηρηθεί διελεύσεις αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών.
  • Την τοποθέτηση σε επιλεγμένες θέσεις ειδικές προειδοποιητικών πινακίδων (οδικής σήμανσης) για τη μείωση των ορίων ταχύτητας και την πιθανή αλληλεπίδραση οχημάτων με αγριόχοιρους και υβρίδια αυτών για τον περιορισμό του κινδύνου τροχαίων ατυχημάτων.
  • Την οικονομική και διοικητική υποστήριξη των διαδικασιών, με την διάθεση μέσων μεταφοράς, την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού (αναισθητικά όπλα, παγίδες σύλληψης κλπ), καθώς και τη συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών για την οργάνωση του κατά περίπτωση σχεδιασμού.

 

Όπως επισημαίνεται και στο έγγραφο, “ο σχεδιασμός κατά περίπτωση των ανωτέρω μέτρων από τις Δασικές Υπηρεσίες θα γίνει μετά από συνεργασία τους με τους οικείους Ο.Τ.Α Α΄και Β΄βαθμού, τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.), την ΕΛ.ΑΣ και τις Κυνηγετικές Οργανώσεις και τους καθ’ ύλη αρμόδιους λοιπούς τοπικούς φορείς, ώστε να εξασφαλίζονται οι απαραίτητοι ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι ενός εκάστου, να παρέχονται οδηγίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ασφάλεια του προσωπικού, αλλά και να υπάρχει άμεση ενημέρωση των πολιτών για τις υποχρεώσεις τους και τα λαμβανόμενα μέτρα με κάθε πρόσφορο τρόπο και μέσο“.

 

 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρδίτσα: Λύκος κατασπάραξε 85χρονη – Εκτιμάται ότι ήταν ήδη νεκρή

Καρδίτσα: Λύκος κατασπάραξε 85χρονη - Εκτιμάται ότι ήταν ήδη νεκρή Η σορός της βρέθηκε στο κρεβάτι της - Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση Συναγερμός έχει σημάνει...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ