spot_img
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣυναγερμός στην Μακεδονία για το κρούσμα πανώλης σε αγριόχοιρο - Ποια τα...

Συναγερμός στην Μακεδονία για το κρούσμα πανώλης σε αγριόχοιρο – Ποια τα μέτρα προστασίας για τους κυνηγούς

|

Σε επαγρύπνηση οι αρχές στην Μακεδονιά για το πρόσφατο κρούσμα πανώλης σε αγριόχοιρο!

Το πρώτο κρούσμα αφρικανικής πανώλης σε αγριόχοιρο, στο νομό Σερρών, σήμανε συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως και το συντονιστικό όργανο στο οποίο συμμετέχουν επιστημονικοί συνεργάτες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης.

Πρόκειται για ένα νεαρό θηλυκό αγριογούρουνο, το οποίο εντοπίστηκε ετοιμοθάνατο τις προηγούμενες ημέρες στο Πετρίτσι Σερρών, γύρω στα 200 μέτρα από τα τελευταία σπίτια του χωριού και πάνω στο δρόμο προς το οχυρό του Ιστίμπεη, που βρίσκεται στο όρος Κερκίνη.

Το ζώο είχε εμφανή συμπτώματα της νόσου και κυνηγοί της περιοχής που το είδαν, ενημέρωσαν τους θηροφύλακες, οι οποίοι κινητοποίησαν την κτηνιατρική υπηρεσία.

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, που βγήκαν σήμερα, δυστυχώς, επιβεβαίωσαν τις αρχικές ανησυχίες ότι δηλαδή το ζώο είχε προσβληθεί από την αφρικανική πανώλη των χοίρων.

Το επιβεβαιωμένο κρούσμα κινητοποίησε το συντονιστικό όργανο αντιμετώπισης της νόσου. Στο πλαίσιο των μέτρων επαγρύπνησης θα εφαρμοστεί το σχετικό πρωτόκολλο.

Έτσι, στην Ά ζώνη προστασίας (ακτίνα 3 χιλιομέτρων από το σημείο που βρέθηκε το αγριογούρουνο) θα απαγορεύεται το κυνήγι, όπως και η είσοδος σε όλους και θα κινούνται μόνο τα συνεργεία δίωξης, με σκοπό τον εντοπισμό νεκρών ή ημιθανών αγριόχοιρων, ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου.

Τα ίδια θα ισχύουν και στη Β΄ ζώνη επιτήρησης (ακτίνα 10 χιλιομέτρων), όπου μπορεί να απαγορευτεί το κυνήγι, ενώ στην Γ΄ ζώνη (περιμετρικά από το σημείο), θα ζητηθεί από τους κυνηγούς να θηρεύσουν όσους περισσότερους αγριόχοιρους, για να μειωθεί σημαντικά ο πληθυσμός τους.

Μέτρα για τους κυνηγούς

Στις παραπάνω ζώνες εφαρμόζονται τα εξής μέτρα:

Οι κυνηγοί ενημερώνουν άμεσα τις Αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές σε κάθε περίπτωση που εντοπίσουν:

  • Ασθενή ή νεκρό αγριόχοιρο στο δάσος.
  • Νεκρά ή τραυματισμένα ζώα (αγριόχοιρους ή οικόσιτους χοίρους) στο οδικό δίκτυο.
  • Ζώα (Αγριόχοιρους) με ασυνήθιστη συμπεριφορά (υπνηλία, μειωμένη αντίδραση σε ερεθίσματα).
  • Συνεργάζονται με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες για την λήψη δειγμάτων από τους αγριόχοιρους με σκοπό την εργαστηριακή τους εξέταση.
Μακεδονία κρούσμα πανώλης σε αγριόχοιρο
Μακεδονία – κρούσμα πανώλης σε αγριόχοιρο: Σε επιφυλακή οι αρμόδιες οι υπηρεσίες!
Μέτρα βιοπροφύλαξης στην διάρκεια του κυνηγιού:
  • Απαγορεύεται η απόρριψη υπολλειμάτων θηρευμένων αγριόχοιρων στο περιβάλλον.
  • Ο χώρος αφαίρεσης των σπλάχνων των θηραμάτων περιορίζεται, ώστε να μην επιτρέπεται η πρόσβαση των κυνηγετικών σκύλων.
  • Τα σπλάχνα και τα εντόσθια απορρίπτονται μόνο αφού χλωριωθούν και ποτέ δεν χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή.
  • Απαγορεύεται η σίτιση των κυνηγετικών σκύλων με πτώματα νεκρών αγριόχοιρων.
  • Το θήραμα και το κρέας του τοποθετείται σε αποθηκευτικό χώρο όπου τα άλλα ζώα δεν έχουν πρόσβαση.
  • Αποφεύγεται κατά το δυνατόν η επαφή ζώων (π.χ. σκυλιών) με το θήραμα.
  • Ο εξοπλισμός, τα υποδήματα και το όχημά που χρησιμοποιήθηκαν στο κυνήγι απολυμαίνονται επί τόπου μετά το τέλος του κυνηγιού, ενώ ο ιματισμός οδηγείται απευθείας για καθαρισμό και απολύμανση.
  • Απαγόρευση ή μετακίνηση θηραμάτων αγρίων χοίρων σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος (κρεοπωλεία, τεμαχιστήρια κρέατος κλπ.) καθώς και σε εκμεταλλεύσεις χοιρινών.

Στους παραβάτες της παρούσας επιβάλλονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4235/2014 και του Π/Κ.

Επισήμανση: Η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν είναι ζωοανθρωπονόσος δηλαδή δεν μεταδίδεται η νόσος στον άνθρωπο αλλά ούτε και σε άλλα ζώα. Η συγκεκριμένη νόσος είναι πολύ μεταδοτική ΜΟΝΟ μεταξύ των χοίρων και των αγριόχοιρων.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύσσωμη η ηγεσία των κυνηγών στην «Κυνηγεσία 2024»

Οι Κυνηγετικές Ομοσπονδίες στην Έκθεση Κυνηγεσία 2024! Στην έκθεση «Κυνηγεσία 2024» έδωσε βροντερό «παρών» σύσσωμη η ηγεσία της κυνηγετικής οικογένειας, από την Συνομοσπονδία και...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ