spot_img
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣφραγίσθηκε καταφύγιο αδέσποτων ζώων στα Χανιά!

Σφραγίσθηκε καταφύγιο αδέσποτων ζώων στα Χανιά!

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

{moduel Svestonof}

 

Λουκέτο” στις εγκαταστάσεις παράνομου καταφυγίου αδέσποτων ζώων που λειτουργούσε στα Χανιά της Κρήτης, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κατόπιν παρέμβασης του “Συνηγόρου του Πολίτη” που ενεργοποιήθηκε ύστερα από καταγγελίες πολιτών.

 

Τον λόγο έχει πλέον η Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων η οποία θα ορίσει τις προβλεπόμενες προθεσμίες προκειμένου η εκκένωση να μην προξενήσει προβλήματα στα συμπαθή τετράποδα (160 σκυλιά φιλοξενούσε η εγκατάσταση κατά την έναρξη της διερεύνησης της υπόθεσης από τον Συνήγορο του Πολίτη), καθώς και να μην υπάρξουν προβλήματα στην τοπική κοινωνία.

Η διαμεσολάβηση του Συνηγόρου

Την είδηση της σφράγισης του παράνομου καταφυγίου γνωστοποίησε ο Συνήγορος του Πολίτη ο οποίος ανέλαβε την διαμεσολάβηση μετά από τις διαμαρτυρίες πολιτών.

Η Ανεξάρτητη Αρχή η οποία απηύθυνε έγγραφα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενοι έλεγχοι και ενέργειες.

Έτσι ενημερώθηκε ότι το Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών του Δήμου Χανίων είχε ήδη καταγράψει τις αυθαίρετες κατασκευές του επίμαχου καταφυγίου και είχε παραπέμψει τον φάκελο της υπόθεσης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για τις περαιτέρω ενέργειες κατεδάφισης.

Ακολούθως, το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης (ΔΑΟ) Π.Ε. Χανίων, σε συνεργασία με την Αστυνομία, προέβη σε έλεγχο στον χώρο του καταφυγίου. Διαπιστώθηκαν οι παραβάσεις και κατασχέθηκαν φαρμακευτικά προϊόντα.

Τα σχετικά έγγραφα κοινοποιήθηκαν στην Εισαγγελία Χανίων. Σε απάντηση του Τμήματος Κτηνιατρικής προς τα έγγραφα του Συνηγόρου αναφέρθηκε ότι η σφράγιση του καταφυγίου, επί του παρόντος, κρινόταν αδύνατη τόσο λόγω έλλειψης σχετικής αρμοδιότητας από την εν λόγω Διεύθυνση όσο και λόγω πρακτικών ζητημάτων, καθώς η απελευθέρωση των ζώων που εξακολουθούν να βρίσκονται εντός αυτού θα εγκυμονούσε κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, αλλά και για τα ίδια τα ζώα.

 

Πρόλαβαν και υιοθετήθηκαν

Επίσης, το Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς και Λοιπών Ζώων του ΥΠΑΑΤ ζήτησε από τον Δήμο Χανίων την κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων, κατάλληλης δυναμικότητας και μεταξύ άλλων, πρότεινε την ενεργοποίηση των πολιτών και των φιλοζωικών σωματείων, ώστε να υιοθετηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα ζώα.

Το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου ΠΕ Χανίων πραγματοποίησε αυτοψίες στους χώρους του καταφυγίου χωρίς να καταγραφούν υγειονομικά ζητήματα. Συγκεκριμένα, η Αρχή ενημερώθηκε ότι δεν διαπιστώθηκε ροή ακαθάρτων στο παρακείμενο ρέμα, ενώ η εγκατάσταση διέθετε απορροφητικό σύστημα για τη διάθεση των λυμάτων-υγρών αποβλήτων.

Τα στερεά απόβλητα, κατά δήλωση των εμπλεκόμενων, απομακρύνονταν, αφιλοκερδώς, από συγκεκριμένη εταιρεία. Κατόπιν των ενεργειών που έλαβαν χώρα, ο Δήμος Χανίων ενημέρωσε ότι υπάρχει μια μείωση της τάξης του 30% στα αδέσποτα ζώα που διαβιούν εντός του καταφυγίου, κυρίως λόγω υιοθεσιών, ενώ αποφάσισε τη συμμετοχή του στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» για την κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων, σε αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας του.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η συμμετοχή του Δήμου στο εν λόγω πρόγραμμα και εξουσιοδοτήθηκε ο Δήμαρχος να υποβάλει την αίτηση χρηματοδότησης.

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κατόπιν νέου εγγράφου της ΔΑΟ της Π.Ε. Χανίων, εισηγήθηκε τη σφράγιση του παράνομου καταφυγίου και ζήτησε από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων να θέσει προθεσμία προκειμένου η εκκένωση να μην προξενήσει προβλήματα στα ζώα, αλλά και στην τοπική κοινωνία.

 
Πηγή: Συνήγορος του Πολίτη

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καταδίωξη λύκου με αυτοκίνητο στο δρόμο προκάλεσε αντιδράσεις – Βίντεο

Καταδίωξη λύκου με αυτοκίνητο στο δρόμο προκάλεσε αντιδράσεις Τον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα που δείχνει νεαρούς να καταδιώκουν μέσα στη...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ