spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣέρρες: Ανιχνεύθηκε γρίπη των πτηνών σε αργυροπελεκάνους που βρέθηκαν νεκροί στη λίμνη...

Σέρρες: Ανιχνεύθηκε γρίπη των πτηνών σε αργυροπελεκάνους που βρέθηκαν νεκροί στη λίμνη Κερκίνη (vid)

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

 

Το προηγούμενο διάστημα είχε εντοπιστεί ένας αριθμός νεκρών αργυροπελεκάνων στην λίμνη Κερκίνη. Σχετικά με το ζήτημα αυτό κι έπειτα από δείγματα που ελήφθησαν, το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης ανακοίνωσε πως στις 24 Μαρτίου ανιχνεύτηκε ιός της γρίπης των πτηνών τύπου Α (H5) σε τρεις αργυροπελεκάνους που εντοπίστηκαν νεκροί στη λίµνη της Κερκίνης.

Το εύρηµα αυτό καταδεικνύει την κυκλοφορία ιών της γρίπης των πτηνών στα άγρια είδη πτηνών της χώρας µας και τον αυξηµένο κίνδυνο µόλυνσης εκτρεφόµενων πουλερικών την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Το υπουργείο εφιστά την προσοχή στις κτηνιατρικές αρχές, οι καλούνται να είναι σε αυξηµένη εγρήγορση και να προβούν άµεσα στις αναγκαίες ενέργειες.

 

> ΠΚΜ: Καμπανάκι από το κτηνιατρικό τμήμα για επανεμφάνιση της Γρίπης των Πτηνών!

 

Όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν επισηµαίνεται µεταξύ άλλων, η απαγόρευση διατήρησης των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής κλπ.):

α) σε ανοιχτούς χώρους εκτροφών σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση µικρότερη των 2 χιλιοµέτρων από υγροβιότοπους, ποταµούς ή λίµνες

β) σε µη περιφραγµένους χώρους σε όλη την επικράτεια της χώρας Σε κάθε περίπτωση, ακόµα και όταν δεν είναι υποχρεωτικός ο εγκλεισµός των πουλερικών, συνιστάται η διατήρησή τους σε κλειστούς χώρους, τουλάχιστον µέχρι τα τέλη Απριλίου.

Οι πολίτες που εκτρέφουν πτηνά και οι φορείς χρειάζεται να ενημερωθουν ώστε να προχωρήσουν στην εφαρµογή όλων των υποχρεωτικών µέτρων και την υιοθέτηση των όποιων συστάσεων εκ µέρους των αρµόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Σηµειώνεται πως μέσα στο επόμενο διάστηµα θα προσδιοριστεί επακριβώς ο υπότυπος και η παθογονικότητα του ιού.

 

Πηγή: epiloges.tv / φώτο: star.gr

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λύκοι καταβροχθίζουν ένα ελάφι σε χώρο στάθμευσης – Βίντεο

Λύκοι καταβροχθίζουν ένα ελάφι σε χώρο στάθμευσης Οι λύκοι έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε σημείο που αποτελεί και αντικείμενο συζήτησης της κομισιόν....
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ