Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣε 33.000 τ.μ χτίζουν το μεγαλύτερο καταφύγιο αδέσποτων ζώων

Σε 33.000 τ.μ χτίζουν το μεγαλύτερο καταφύγιο αδέσποτων ζώων

|

Σε ενάμιση έως δύο το πολύ χρόνια θα είναι έτοιμο στο Λάκκωμα το μεγαλύτερο στη χώρα μας διαδημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων, κατασκευασμένο με ευρωπαϊκές προδιαγραφές…

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση “Τύπος Θεσσαλονίκης”

Με ευρωπαϊκές προδιαγραφές – Πρόσκληση σε Μητσοτάκη για να είναι παρών μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής

Την προγραμματική σύμβαση για την ανέγερσή του υπέγραψαν πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Νομού Θεσσαλονίκης ΑΕ – Αναπτυξιακός ΟΤΑ (ΑΝΕΘ ΑΟΤΑ), Θωμάς Βράνος και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ), Αντώνης Ζαβέρκος, παρουσία του Αντιπροέδρου του ΔΣ της ΑΝΕΘ, Χαράλαμπου Αϊβαζίδη.

- Advertisement -

Το διαδημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων θα ανεγερθεί στο Λάκκωμα του Δήμου Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ” και ίδιους πόρους του ΣΥΠΠΑΖΑΘ. Οι εγκαταστάσεις του θα καταλαμβάνουν συνολική δομημένη επιφάνεια 1.850 τ.μ.. Το ακίνητο όπου θα κατασκευαστεί το καταφύγιο έχει εμβαδόν 33.000 τ.μ. και βρίσκεται στην εκτός σχεδίου περιοχή της δημοτικής ενότητας Καλλικράτειας.

 

ypografikatafigio.jpg

Ο κ. Ζαβέρκος επισημαίνει πως: «Θα είναι το μεγαλύτερο καταφύγιο αδέσποτων ζώων στην χώρα μας και θα μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα από 160 ζώα. Θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, θα έχει γήπεδα, κυνοκομείο και αποτεφρωτήρα. Επίσης θα υπάρχει χώρος όπου όσοι ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν ένα ζωάκι θα μπορούν να το δουν από κοντά.

adespota.jpg

Ο κ. Ζαβέρκος

Το έργο περιλαμβάνει και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, με κυκλοφοριακές οδεύσεις, περίφραξη, χώρους στάθμευσης κλπ.. Συνολικά θα κατασκευαστούν όλοι οι απαραίτητοι χώροι για την περισυλλογή, περίθαλψη, στέγαση, επανένταξη αδέσποτων ζώων, καθώς και γραφείου διοίκησης. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε συνολικά 2,2 εκ. ευρώ, ενώ το οικόπεδο που θα γίνει το καταφύγιο ανήκει στον ΣΥΠΠΑΖΑΘ. Επιχειρούμε να δώσουμε απάντηση στην πράξη σε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης. Είναι ένα έργο κοινωνικό και προστασίας της δημόσιας υγείας, υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και ένα έργο που προστατεύει τα ίδια τα αδέσποτα, προσφέροντάς τους τις κατάλληλες συνθήκες φιλοξενίας».

Όπως εξήγησε ο προεδρος του ΣΥΠΠΑΖΑΘ «έχει ληφθεί η σχετική έγκριση από τα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης για την εκταμίευση των χρημάτων, έχουν ήδη γίνει μελέτες και το έργο είναι έτοιμο για δημοπράτηση. Υπογράψαμε και την προγραμματική σύμβαση με την ΑΝΕΘ και σε 14 μήνες το νωρίτερο θα έχουμε στο Λάκκωμα το μεγαλύτερο καταφύγιο αδέσποτων ζώων σε όλη την Ελλάδα».

Κάλεσαν και τον πρωθυπουργό

Μάλιστα μόλις μπει ο εργολάβος για να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής έχει προσκληθεί να παρευρεθεί και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

katafygio_adespoton.jpg

Το χωράφι της ΣΥΠΠΑΖΑΘ όπου θα κατασκευαστεί το καταφύγιο αδέσποτων ζώων

Για να πάρει μπρος το έργο βασικό ήταν το γεγονός πως υπήρχε ένα χωράφι που απέκτησε ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ διευκολύνοντας ουσιαστικά το δρόμο για την κατασκευή του καταφυγίου.

«Ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ έκανε τεράστια προσπάθεια για να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα. Το 2020 και το 2021 ήμασταν στην πρώτη θέση σε όλη την Ελλάδα σε ζητήματα αποπαρασίτωσης, τσιπαρίσματος ζώων κ.λπ., ενώ τα τελευταία δύο χρόνια στην περιοχή της δράσης μας (δηλαδή στους δήμους Καλαμαριάς, Θέρμης και Θερμαϊκού) έχουν μειωθεί κατά 35% τα αδέσποτα. Όταν ανέλαβα δράση είχαμε 8.000 αδέσποτα σκυλάκια, τώρα έχουμε 5500 χιλιάδες σκυλάκια, ενώ αντίστοιχα έχει μειωθεί και ο αριθμός στις αδέσποτες γάτες. Επίσης το 2021 προχωρήσαμε σε 603 υιοθεσίες», σημείωσε.

adespota.jpg

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ βοηθά κατά πολύ στο κομμάτι των υιοθεσιών καθώς αναλαμβάνει τον εμβολιασμό, το τσιπάρισμα και την στείρωση, αλλά και τα έγγραφα της υιοθεσίας, που συνολικά μπορεί να αγγίξουν και τα 300 ευρώ. «Αν κάποιος έπαιρνε ένα σκυλάκι από το δρόμο ή από φιλοζωικό σωματείο θα έπρεπε να πληρώσει μόνος του αυτά τα έξοδα», σχολίασε.

Πρόσθεσε πως στο χώρο που διαθέτει τώρα στην Άσσηρο (μέχρι να γίνει το καταφύγιο στο Λάκκωμα) προσφέρει βοήθεια σε ανάπηρα και άρρωστα αδέσποτα.

Ο κ. Ζαβέρκος ανέφερε πως σύμφωνα με το νόμο 4830/21 όλοι οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να έχουν καταφύγια αδέσποτων ζώων. Ωστόσο οι περισσότεροι ξεκινούν τώρα από το μηδέν τις προετοιμασίες, και έτσι αναγκαστικά τα έργα τους θα καθυστερήσουν λόγω και της γραφειοκρατίας που συνήθως υπάρχει.

Βράνος: «Λύση σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα»

Με αφορμή την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης ο κ. Βράνος δήλωσε τα εξής: «Η ΑΝΕΘ θα υποστηρίξει τον ΣΥΠΠΑΖΑΘ, ώστε επιτέλους να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος και αξιοπρεπής χώρος για τα αδέσποτα ζώα της Θεσσαλονίκης, και να δοθεί έτσι λύση σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και οι πολίτες. Ως ΑΝΕΘ αναλάβαμε να υποστηρίξουμε την ορθή προετοιμασία του έργου, από τη μελετητική ωρίμανση και την ανάθεση, μέχρι την εποπτεία και την επίβλεψη, ώστε μέσα σε δυο χρόνια να έχουμε επιτέλους στην περιοχή μας έναν χώρο αξιοπρεπούς διαβίωσης των αδέσποτων και να πάψουν ‘τριτοκοσμικά’ φαινόμενα, με επιθέσεις σε πολίτες, με αγέλες αδέσποτων σε πολλές τοπικές κοινότητες ακόμη και σε πυκνοδομημένες περιοχές της Θεσσαλονίκης και με ταλαιπωρημένα και κακοποιημένα ζώα στις γειτονιές. Θέλω να συγχαρώ τη διοίκηση του ΣΥΠΠΑΖΑΘ, που με υπευθυνότητα ανέλαβε την υλοποίηση ενός έργου, που θεωρώ ότι θα αλλάξει τη νοοτροπία της κοινωνίας μας απέναντι στα αδέσποτα, αλλά θα παρέχει ουσιαστική βοήθεια στους Δήμους, που σήμερα αδυνατούν να διαχειριστούν αυτό το πρόβλημα».

syppazath.jpg

 

Ποιος είναι ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ;

Ο Σύνδεσμος Προστασίας και Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ) αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και αναλαμβάνει την εκ μέρους των Δήμων Καλαμαριάς, Θέρμης και Θερμαϊκού και εντός των διοικητικών τους ορίων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Η διαχείριση αυτή περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ποικίλλων παροχών σε διάφορα επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο αφορά την ανταπόκριση σε περιστατικά ασθένειας και τραυματισμού κάποιου ζώου στο δρόμο. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνεργείο του Συνδέσμου μεταβαίνει στο σημείο που βρίσκεται το ζώο και το μεταφέρει στην αρμόδια κτηνιατρική κλινική προκειμένου να του προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες και μετέπειτα η ιατρική φροντίδα που απαιτείται. Στις πρώτες προτεραιότητες των αρμοδιοτήτων του ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ. είναι η στείρωση όλων των αδέσποτων ζώων με ταυτόχρονο αιματολογικό έλεγχο.

Ένα δεύτερο και απολύτως απαραίτητο κομμάτι της διαχείρισης αποτελεί ο χώρος παραμονής των ζώων, ένα ξενοδοχείο ζώων για την ακρίβεια, στο οποίο αυτά μπορούν να μεταφερθούν είτε για να αναρρώσουν παίρνοντας την αγωγή αποθεραπείας τους, είτε να παραμείνουν προσωρινά, να εκπαιδεύονται και να προωθούνται για υιοθεσία. Ο ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ. συνεργάζεται μετά από δημόσιους διαγωνισμούς με ιδιωτικό καταφύγιο.

Προκειμένου να είναι εφικτή η περίθαλψη των ζώων, ο ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ. καλύπτει σύμφωνα με τις οικονομικές του δυνατότητες,   την απαιτούμενη υλικοτεχνική και ιατροφαρμακευτική υποδομή, παρέχοντας φάρμακα και τροφές στα αδέσποτα ζώα για τη σίτιση, την αποπαρασίτωσή τους, τον εμβολιασμό τους και τη συνταγογραφούμενη αγωγή από τον θεράποντα κτηνίατρο. Επιπρόσθετα, διασφαλίζει όλες τις μεταφορές των ζώων με εξειδικευμένο συνεργείο και εξοπλισμό.

Ένα κρίσιμο κομμάτι στα πλαίσια της οργανωμένης διαχείρισης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι η αναγκαιότητα της σήμανσης και καταγραφής όλων των αδέσποτων ζώων. Ο Σύνδεσμος αναλαμβάνει την τοποθέτηση ηλεκτρονικής σήμανσης σε όλα τα αδέσποτα ζώα που διαχειρίζεται, με την ταυτόχρονη καταγραφή αυτών στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του ΥΠ.Α.Α.Τ. Επιπλέον, διατηρούνται λεπτομερή αρχεία για το ιστορικό των ζώων.

Τα θεμέλια της ουσιαστικής και υγιούς ζωοφιλικής αντίληψης θέτονται στο ευρύ φάσμα της παιδείας. Γι’ αυτό και ο ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ. με έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, επισκέπτεται τακτικά κατά το εκάστοτε ακαδημαϊκό έτος τα σχολεία εντός των διοικητικών του ορίων, μεταλαμπαδεύοντας γνώσεις και εμπειρίες στις γενιές του αύριο.

Ανεκτίμητη είναι η προσφορά υιοθεσίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αλλά και αδιαμφισβήτητη η αναγκαιότητα θωράκισης των τυπικών διαδικασιών της συμπλήρωσης των εγγράφων υιοθεσίας έτσι ώστε να αναλαμβάνονται ταυτόχρονα πλήρως όλες οι ευθύνες και υποχρεώσεις του νέου ιδιοκτήτη για τη διασφάλιση της ευζωίας. Μέσω του ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ. γίνονται οι υιοθεσίες γρήγορα, εύκολα και νομοτυπικά, με ενημέρωση και τη σφραγίδα και το κύρος ενός δημόσιου φορέα.

Για να επιτευχθεί η διαχείριση αυτή απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η καθημερινή επικοινωνία με τους πολίτες, ούτως ώστε να μεταφέρονται στους αρμόδιους τα αιτήματα, τα προβλήματα, οι ανάγκες και οποιοδήποτε θέμα αφορά τα αδέσποτα ζώα. Η επικοινωνία αυτή πραγματοποιείται μέσω τηλεφώνου στο 2310438496, μέσω fax στο 2310438941, μέσω e-mail [email protected] και με την προσέλευση των δημοτών στα γραφεία του Συνδέσμου Γιώργου Γεννηματά 21, Καλαμαριά.

Όλοι οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς οφείλουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους έχοντάς τα υπό την άμεση επίβλεψή τους και τηρώντας τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο έτσι ώστε να είναι εμβολιασμένα, σεσημασμένα με ταυτότητα ηλεκτρονικής σήμανσης καταχωρημένη στη βάση δεδομένων του Υπουργείου και να έχουν ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας. Είναι σημαντικό όλοι οι ιδιοκτήτες να σέβονται τους συμπολίτες τους σε θέματα κοινής ησυχίας και καθαριότητας.

Ο ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να αναφέρει ότι μετά από μια μακροχρόνια αναζήτηση χρηματοδότησης για την κατασκευή του δικού της καταφυγίου και κτηνιατρικών κλινικών των οποίων το ποσό θα καλυφθεί από το πρόγραμμα Φιλόδημος II.

Πληροφορίες για υιοθεσίες στα Τηλ.: 2310438496 – 2310447995 και στο email  [email protected].

Σημείωση: Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο TyposThes o κ. Ζαβέρκος

Πηγή: typosthes.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μωβ μέδουσες: Εμφανίστηκαν στη Χαλκιδική – Τι κάνουμε σε περίπτωση τσιμπήματος

Μωβ μέδουσες: Εμφανίστηκαν στη Χαλκιδική - Τι κάνουμε σε περίπτωση τσιμπήματος Κατά χιλιάδες συναντώνται στις θάλασσες της Χαλκιδικής οι μωβ μέδουσες, γνωστές και ως “pelagia...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
26.7 ° C
27.9 °
24 °
47 %
5.1kmh
0 %
Σα
34 °
Κυ
31 °
Δε
31 °
Τρ
32 °
Τε
33 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ