spot_img
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠρότυπο εκτροφείο με την αρωγή της Ομοσπονδίας: Κερδίζουν το στοίχημα με την...

Πρότυπο εκτροφείο με την αρωγή της Ομοσπονδίας: Κερδίζουν το στοίχημα με την ορεινή πέρδικα

|

 

Έβαλαν τον πήχη ψηλά και τα κατάφεραν! Με το πρότυπο εκτροφείο ορεινής πέρδικας, στον Βόλο, ήδη άρχισαν να παίρνουν και τους… τόκους της όλης προσπάθειας, που υλοποιείται από τον τοπικό κυνηγετικό σύλλογο και την αρωγή της Ομοσπονδίας Θεσσαλίας.

 

Το εκτροφείο λειτουργούσε εδώ και πολλά χρόνια, αλλά τελευταία με νέες εγκαταστάσεις τελευταίας τεχνολογίας, έχει αναβαθμιστεί και τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Ήδη πέρυσι, απελευθερώθηκαν στους κυνηγότοπους 500 ορεινές πέρδικες, οι οποίες προήλθαν από 70 γεννήτορες που φροντίζονται στις εγκαταστάσεις, οι οποίες βρίσκονται στο Παλιούρι. Πρόκειται για μια ιδιόκτητη έκταση 40 στρεμμάτων του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου, μέσα στην οποία λειτουργεί το εκτροφείο, το οποίο ηλεκτροδοτείται και υδροδοτείται (έχει γεώτρηση).

Στην αναβάθμιση του εκτροφείου συνέβαλαν ο νέος χώρος αναπαραγωγής, με σύγχρονες εκκολαπτικές μηχανές και θερμομητέρες, καθώς και οι αίθουσες για τους νεοσσούς, αλλά και ο πυρήνας προσαρμογής των ορεινών περδίκων, όπου παραμένουν για κάποιο διάστημα, προκειμένου να εγκλιματιστούν πριν την απελευθέρωσή τους στο φυσικό περιβάλλον.

– “Έχουν επενδυθεί αρκετά χρήματα σ’ αυτό το εγχείρημα. Μόνον ένας πυρήνας προσαρμογής κοστίζει περισσότερο από 14.000 ευρώ. Όμως, άξιζε τον κόπο, γιατί όπως όλα δείχνουν καταφέραμε να κερδίσουμε το στοίχημα, αφού είναι πολύ δύσκολη η αναπαραγωγή της ορεινής πέρδικας”, τονίζει περιχαρής η επιστημονική συνεργάτιδα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας και Νήσων Σποράδων, δασολόγος, Γιούλη Στεργιοπούλου.

Άριστα αποτελέσματα

Η… επιχείρηση για τον εμπλουτισμό των βιότοπων στηρίζεται σε επιστημονικές μελέτες και γι αυτό έχει και άριστα αποτελέσματα.

– “Πέρυσι αφήσαμε στους βιότοπους 500 πουλιά, που πήραμε από 70 γεννήτορες. Φέτος, φιλοδοξούμε να πιάσουμε διπλάσια “σοδειά”, επειδή έχουμε πλέον 150 γεννήτορες”, εξηγεί η κ. Στεργιοπούλου.

Σύμφωνα με την ίδια το ποσοστό επιτυχίας θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό, αφού πέρυσι ξεπέρασαν το 50% τα αβγά που έδωσαν νεοσσούς.

“Αυτή η τιμή θεωρείται πολύ υψηλή για την ορεινή πέρδικα που είναι ιδιαίτερα δύσκολη η παραγωγή της με τεχνητά μέσα. Για να πιάσουμε αυτόν το στόχο πρέπει όλα να λειτουργούν με χειρουργική ακρίβεια. Οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας χρειάζεται να είναι τέλειες στο απόλυτο σημείο. Έστω και διαφορά μισού βαθμού Κελσίου είναι ικανή να καταστρέψει μια παρτίδα 200 αβγών!”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υψηλοί στόχοι για το παρόν & το μέλλον…

Την φροντίδα του εκτροφείου έχει σε 24ωρη βάση ο κυνηγετικός σύλλογος με δικό του άνθρωπο, πάντα υπό την οικονομική αρωγή της Ομοσπονδίας.

– “Βάλαμε υψηλούς στόχους και είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Η συνεργασία με τον σύλλογο Βόλου είναι άριστη και τα πουλιά που προετοιμάστηκαν στους πυρήνες προσαρμογής πριν την απελευθέρωσή τους, ήδη έχουν σχηματίσει ζευγάρια στους βιότοπους. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί, πάντα με επιστημονική βάση, προκειμένου να μπορέσουμε να εμπλουτίζουμε σταθερά τις περιοχές που μας υποδεικνύουν οι σύλλογοι και στις οποίες γίνεται διαχείριση των αρπάγων”, σημειώνει από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ευάγγελος Μπαλατσός.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρκούδα αρπάζει πρόβατο από μαντρί – Βίντεο

Αρκούδα αρπάζει πρόβατο από μαντρί Αρκούδα εισβάλλει στην αυλή ενός σπιτιού σε χωριό της Ρουμανίας - Τα πρόβατα προσπαθούν να προστατεύσουν τα αρνιά τους από...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ