spot_img
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠρόσθετα μέτρα και συστάσεις για τον καταρροϊκό πυρετό

Πρόσθετα μέτρα και συστάσεις για τον καταρροϊκό πυρετό

|

 

Στη λήψη πρόσθετων μέτρων και συστάσεων προχωρά η περιφέρεια Ηπείρου μετά την εμφάνιση, κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, 18 εστιών καταρροϊκού πυρετού στη χώρα μας, κάποιες εκ των οποίων βρίσκονται σε γειτονικούς με την Ήπειρο νόμους.

 

Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί από τις αρχές Αυγούστου, με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τμήματα των Π.Ε Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας οριοθετούνται ως «ζώνες προστασίας και επιτήρησης».

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Ηπείρου, σύμφωνε με ανάρτηση του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη στο facebook, ενημέρωσε κυρίως τους εκτροφείς προβάτων και βοοειδών, με προσωπική τηλεφωνική επικοινωνία, για την ανάγκη εφαρμογής και ατομικών μέτρων προστασίας, προκειμένου να αποτραπεί η διάδοση της νόσου και να προστατέψουν τα κοπάδια τους.
Ο καταρροϊκός πυρετός είναι ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται με τα κουνούπια. Στα βοοειδή σπάνια εμφανίζονται συμπτώματα (συνήθως δε νοσούν και παραμένουν φορείς), στα πρόβατα όμως η νόσος εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό, κατάπτωση, οίδημα (πρήξιμο) στα χείλη και το πρόσωπο, έντονη υπεραιμία των βλεννογόνων, ρινικό έκκριμα, χωλότητα (κουτσαίνονται) και αδυνάτισμα. Οι αίγες προσβάλλονται σπανιότερα απ’ ότι τα πρόβατα και όταν προσβληθούν, τα συμπτώματα δεν είναι τόσο έντονα. Η νόσος δε μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Μεγάλη σημασία για την εξάλειψη της νόσου έχει η καταπολέμηση των εντόμων που φέρουν τη νόσο. Για τον λόγο αυτό συστήνεται ο ψεκασμός των ζώων με κατάλληλα εντομοαπωθητικό ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς επίσης και ο ψεκασμός όλων των χώρων, των σκευών και των αντικειμένων εντός και εκτός της εκτροφής. Ιδιαίτερα θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την απομάκρυνση της κόπρου και την αντικατάστασή της με καθαρή στρωμνή και ο καλός ψεκασμός των τοίχων των εγκαταστάσεων και των περιοχών με αυξημένη υγρασία (λασπώδες έδαφος) και των κοπροσωρών.
Όπως αναφέρεται, ανάλογοι ψεκασμοί που εκτελούνται από το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών της περιφέρειας Ηπείρου, έχουν ξεκινήσει από τον Μάρτιο , η εφαρμογή τους όμως εστιάζεται στις περιαστικές περιοχές και τα υδατορέματα, σε συνεργασία με τους τοπικούς δήμους. και είναι αδύνατο να καλύψουν το συνολικό εύρος των κτηνοτροφικών περιοχών. Επιπροσθέτως, επιστημονικά δεδομένα, που παρουσιάστηκαν σε εντομολογικό συνέδριο, αποδεικνύουν την ανάπτυξη δύο μηχανισμών ανθεκτικότητας και εθισμού στους πληθυσμούς των κουνουπιών.
Για τους παραπάνω λόγους, ο κ. Καχριμάνης επισημαίνει ότι είναι αναγκαία και η επέμβαση του κάθε εκτροφέα στα ζώα και στις εγκαταστάσεις του με εντομοαπωθητικές και εντομοκτόνες ουσίες. Μάλιστα, με την αριθμ. 1777/211994 / 7-8-2020 απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δίνεται η δυνατότητα κάλυψης των εξόδων για την προληπτική εφαρμογή εντομοαπωθητικών και εντομοκτόνων από τους εκτροφείς. Για τον λόγο αυτό και σε αναμονή περαιτέρω διευκρινήσεων, καλούνται οι εκτροφείς να διατηρούν στο αρχείο τους τα παραστατικά από την συνταγογράφηση, αγορά και εφαρμογή των σχετικών σκευασμάτων.
Επιπλέον, γίνεται γνωστό ότι η κεντρική αρμόδια αρχή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης διερευνά το ενδεχόμενο πραγματοποίησης εμβολιασμού ζώων ειδών ευαίσθητων στη νόσο για τον ορότυπο 4, στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης, προκειμένου να θωρακιστεί η υγεία του εγχώριου ζωικού κεφαλαίου, και εξετάζει συνεχώς τα προς εφαρμογή μέτρα, με βάση την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης του νοσήματος.

Σε περίπτωση υπόνοιας της νόσου και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνούν με τα κατά τόπους Τμήματα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ως εξής:
Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ηπείρου: Αικατερίνη Ντόντορου, 2651087152
Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Άρτας: Άγγελος Μανώλης, 2681364451
Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Θεσπρωτίας: Κωνσταντίνος Μανώλης, 2665360192
Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Ιωαννίνων: Ευθαλία Οικονόμου, 2651087159
Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Πρέβεζας: Θεοφάνης Φάης, 2682031215

 

Πηγή: agon

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοζάνη: Κοπάδι αγριογούρουνων βολτάριζε στο δρόμο προς Πτολεμαΐδα – Βίντεο

Κοζάνη: Κοπάδι αγριογούρουνων βολτάριζε στο δρόμο προς Πτολεμαΐδα Το κυνήγι έχει πάψει εδώ και καιρό και τα αγριογούρουνα δίχως κανένα φόβο πλέον ξεχύνονται στους...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ