spot_img
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΤριχωτάΑγριογούρουνοΠΡΟΣΟΧΗ! Αγριογούρουνα… βολτάρουν στους δρόμους της Ηπείρου!

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αγριογούρουνα… βολτάρουν στους δρόμους της Ηπείρου!

|

 

Αγριογούρουνα εξακολουθούν να “βολτάρουν”, ακόμη και μέρα μεσημέρι, στους δρόμους της Ηπείρου.

 

Στην Αγία Αναστασία Δωδώνης, πρόσφατο είναι το περιστατικό, όπου από σύγκρουση σμπαραλιάστηκε ένα 4Χ4 αγροτικό και ευτυχώς που ο οδηγός δεν έπαθε τίποτε.
Οδηγοί πολύ συχνά, τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό δίκτυο, που κατά διαστήματα σημειώνονται συγκρούσεις με αγριογούρουνα, τα συναντούν στο διάβα τους. Ανενόχλητα κυκλοφορούν, παρά τα αυτοκίνητα και την ανθρώπινη παρουσία σε κάποιες περιπτώσει, χωρίς να φαίνεται ότι ενοχλούνται και συνεχίζουν τις βόλτες τους!

Καταστρέφουν σοδειές

Εξάλλου, γεωργοί της Ηπείρου δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι συχνά με αγριογούρουνα, που καταστρέφουν τις σοδειές τους. Τα ζώα ρημάζουν τις καλλιέργειες και δεν έχουν τρόπο να τις προστατεύσουν, ενώ οι ζημιές, που παθαίνουν, είναι μεγάλες.
Κάποιοι μάλιστα σκέφτονται να κάνουν, αυτό, που έκαναν αγρότες στη Θεσσαλία: Πήραν τα ραδιόφωνα από τα σπίτια και τα μετέφεραν από άκρη σε άκρη στις καλλιέργειες, όπου τα αφήνουν ανοιχτά να παίζουν μουσική, ώστε να απωθηθούν τα αγριογούρουνα, που αναζητούν τροφή, και να σώσουν τα προϊόντα τους.
Στην αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων και την εξοικείωσή τους με το ανθρώπινο περιβάλλον, όπως έχει ξαναγράψει ο «Π.Λ.», καθοριστικό παράγοντα αποτελεί το γεγονός ότι τα περισσότερα ζώα είναι υβρίδια, αφού σύμφωνα με μελέτες προέρχονται από διασταυρώσεις με γουρούνια γι’ αυτό και η εικόνα τους πολλές φορές είναι… πουά ή ριγέ! Τα αγριογούρουνα γεννούν δύο με τέσσερα μικρά, σε αντίθεση με τα υβρίδια που η κάθε γέννα κυμαίνεται από έξι έως 10.
Τα υβρίδια προέρχονται από διασταυρώσεις αγριογούρουνων με γουρούνια ελευθέρας βοσκής, τα οποία διατηρούν κτηνοτρόφοι που ωφελούνται από πρόγραμμα επιδοτήσεων βιολογικής κτηνοτροφίας. Αντί ένα αρσενικό αγριογούρουνο σε οίστρο να ζευγαρώσει με θηλυκό του είδους, προτιμάει την… ευκολία ενός ήμερου, ροδαλού γουρουνιού!

*** Τα μάτια τους, λοιπόν, όχι τέσσερα, αλλά δεκατέσσερα, πρέπει να έχουν οι οδηγοί, ιδίως τις νυχτερινές ώρες στα αγριογούρουνα, προκειμένου να αποφύγουν τα δυσάρεστα.

 

Πηγή: proinoslogos

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το χιούμορ στο κυνήγι: Άδραξε αυτό που μπορείς

Το χιούμορ στο κυνήγι: Άδραξε αυτό που μπορείς Γεροντοπαλίκαρο ο Μιχάλης, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, κάτι παραπάνω από 50 ετών, απόφοιτος της Παντείου και...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ