spot_img
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠίσω στο κυνήγι με προσθετικό χέρι...

Πίσω στο κυνήγι με προσθετικό χέρι…

|

Ήταν λάτρης του κυνηγίου και του ψαρέματος, μέχρι που σε ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια της δουλειάς του έχασε το δεξί του χέρι. Ένας άνδρας από το Ουισκόνσιν, βρήκε ξανά την ελπίδα μέσα από το πρόσθετο μέλος που του τοποθέτησαν, επιτρέποντάς του να βγει και πάλι στους κυνηγότοπους και τα ποτάμια…

Ένας άντρας από το Ουισκόνσιν, πήρε τη ζωή του πίσω, όταν η κλινική Walkabout Orthotics and Prosthetics, τον βοήθησε να υπερνικήσει τον ακρωτηριασμό του. Ο Τζέρι Νίκολς, που έχασε το δεξί του χέρι από τον αγκώνα και κάτω σε ένα ατύχημα, απέκτησε ένα νέο προσθετικό άνω άκρο που όπως είπε θα κάνει τεράστια διαφορά στην ποιότητα ζωής του. Πράγματα που για τους περισσότερους από εμάς θεωρούνται δεδομένα, όπως η χρήση ενός κινητού τηλεφώνου, για τον Νίκολς είναι σχεδόν αδύνατα.

Μεγάλη ψυχική απογοήτευση

Όμως, όπως είπε ο ίδιος, «εμένα δεν με ενδιαφέρει καθόλου που θα ξανακρατήσω ένα κινητό τηλέφωνο. Οτιδήποτε συμβαίνει έξω, στην ύπαιθρο, αυτό είναι που με συγκινούσε πάντα». Ο Τζέρι λατρεύει το κυνήγι και το ψάρεμα. Εξίσου και τα δύο και προτού χάσει το χέρι του, ήταν η πρώτη προτεραιότητά του το να βγει στη φύση με κάθε ευκαιρία. Από το ατύχημα και μετά, δεξιόχειρας γαρ, δεν είχε αυτή τη δυνατότητα και όπως είπε, ήταν το μόνο πράγμα που του στοίχισε πραγματικά.

«Έχω καταβάλει πολλή προσπάθεια να μάθω να κάνω καθημερινά πράγματα με το αριστερό χέρι αν και ήμουν δεξιόχειρας μια ζωή και μου φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο. Ωστόσο, τόσο με το ψάρεμα όσο και με το κυνήγι, δεν κατέστη δυνατό να φέρω εις πέρας την αποστολή», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως είναι κι άλλες απλές εργασίες που τον δυσκολεύουν όπως το να κουρέψει το γκαζόν στον κήπο του.

«Προκαλεί μεγάλη ψυχική απογοήτευση το να πρέπει να βασίζεσαι σε άλλους για τόσο απλά πράγματα ή για πράγματα που αγαπούσες από παιδί να κάνεις. Κι αν με το ψάρεμα τα πράγματα είναι κάπως πιο εύκολα, με το κυνήγι είναι αδύνατο. Δεν μπορώ να χειριστώ το όπλο με το αριστερό χέρι», λέει.

Όλα άλλαξαν…

Ωστόσο, όλα άλλαξαν με τη βοήθεια μιας κλινικής στο Γοσάου που αποφάσισε πως ο Τζέρι είναι ο ιδανικός υποψήφιος, νέος άνδρας, υγιής και δραστήριος, για να αποκτήσει ένα μυοηλεκτρικό προσθετικό χέρι, ιδίως σε μία περίοδο που οι ακρωτηριασμοί των άνω άκρων έχουν γίνει σχετικά σπάνιοι στην Αμερική.

«Είναι αρκετό εντυπωσιακή διαδικασία. Το προσθετικό μέλος θα του επιτρέψει να περιστρέφει τον καρπό του, να ανοιγοκλείνει τη χούφτα αλλά και τον αγκώνα του, να έχει κοινώς ένα πλήρως λειτουργικό σαν κανονικό χέρι», δήλωσε σχετικά ο Μπομπ Άγκαρντ, χειρουργός στην κλινική Walkabout Orthotics and Prosthetics και ειδικός στα πρόσθετα μέλη. Το πρόσθετο χέρι που απέκτησε ο Νίκολς, λειτουργεί με μπαταρίες και καθοδηγείται από την κίνηση του υπόλοιπου χεριού.

 

«Για να καταλάβετε σκεφτείτε πως μπορούμε να πάρουμε την ενέργεια που γεννάται στο δέρμα μας όταν κινείται το χέρι μας, να την αναγνωρίσουμε και να την μετατρέψουμε σε δύναμη που θα διοχετεύεται και θα κινεί το προσθετικό χέρι», εξήγησε ο Άγκαρντ. 

Ένα πραγματικά μεγάλο θήραμα

Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη επέμβαση, όπως ήταν λογικό, ο Νίκολς ρωτήθηκε ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνει.

«Εκτός από το να πιάσω ένα πραγματικά μεγάλο θήραμα; Μάλλον θα αγκαλιάσω την γυναίκα μου», είπε.

«Κάτι που έκανα αρκετά συχνά πριν το ατύχημα και πλέον δεν μπορώ. Θα πρέπει να μάθω πως να μην την σφίγγω αρκετά δυνατά», πρόσθεσε με χιούμορ.

Ένα εύλογο διάστημα αποθεραπείας

Αξίζει να σημειωθεί, πως η επέμβαση του Τζέρι Νίκολς ολοκληρώθηκε με επιτυχία την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο θα χρειαστεί ένα εύλογο διάστημα αποθεραπείας, αλλά και φυσικοθεραπειών, προκειμένου να μπορέσει να χειρίζεται αποτελεσματικά και λειτουργικά το νέο του χέρι. Ο ίδιος έχει υποσχεθεί πως όταν ξαναβγεί στον κυνηγότοπο αλλά και όταν πάει για ψάρεμα θα διηγηθεί με λεπτομέρειες και φωτογραφικό υλικό την εμπειρία του.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοζάνη: Κοπάδι αγριογούρουνων βολτάριζε στο δρόμο προς Πτολεμαΐδα – Βίντεο

Κοζάνη: Κοπάδι αγριογούρουνων βολτάριζε στο δρόμο προς Πτολεμαΐδα Το κυνήγι έχει πάψει εδώ και καιρό και τα αγριογούρουνα δίχως κανένα φόβο πλέον ξεχύνονται στους...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ