spot_img
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠεριφ. Δυτ. Μακεδονίας: Δόθηκε άδεια για την αγορά 100.000 εμβολίων για τον...

Περιφ. Δυτ. Μακεδονίας: Δόθηκε άδεια για την αγορά 100.000 εμβολίων για τον καταρροϊκό πυρετό

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

 

Στις αρχές Αυγούστου διαπιστώθηκαν επισήμως στην Περιφέρειά μας τα πρώτα κρούσματα Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου.

 

Από το 2014, οπότε και εκδηλώθηκε η επιζωοτία Καταρροϊκού Πυρετού από τον ορότυπο 4 στη Χώρα, δεν είχαν εκδηλωθεί άλλες εστίες της νόσου από τον εν λόγω ορότυπο στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Άμεσα ελήφθησαν τα προβλεπόμενα μέτρα από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας υπό το συντονισμό της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων –
ΥΠΑΑΤ (επιδημιολογική διερεύνηση, οριοθέτηση περιοχών με ζώνες ελέγχου και περιορισμοί στις μετακινήσεις ζώων από προσβεβλημένες εκτροφές κ.α.).

Η Περιφερειακή Αρχή μέσω του ίδιου του Περιφερειάρχη Κασαπίδη Γεωργίου και της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου για θέματα Κτηνοτροφίας Δαδαμόγια Αικατερίνης, αλλά και οι κτηνίατροι- Υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας, βρίσκονται από την

πρώτη στιγμή σε συνεχή επικοινωνία με το ΥΠΑΑΤ προκειμένου να προβούν έγκαιρα στις απαιτούμενες ενέργειες για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

Ήδη έχει αποφασισθεί ανάθεση υπηρεσίας ψεκασμών έναντι της σκνίπας Cullicoides, στις προσβεβλημένες εκμεταλλεύσεις από εξειδικευμένα συνεργεία.

Το βασικότερο μέτρο πρόληψης της νόσου παραμένει η χρήση των ενδεδειγμένων εντομοαπωθητικών και ο περιορισμός της μετακίνησης των ζώων τις ώρες που δραστηριοποιείται η σκνίπα.

Η ενημέρωση των κτηνοτρόφων για τη νόσο πραγματοποιείται από τις αρμόδιες τοπικές Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν με μέριμνα της Περιφερειακής Αρχής δύο ημερίδες πληροφόρησης κτηνοτρόφων για τη νόσο αυτή και άλλα νοσήματα, στην Καστοριά και στη Φλώρινα – επειδή τα πρώτα κρούσματα παρατηρήθηκαν εκεί.

Σύντομα θα ακολουθήσουν και στα Γρεβενά και στην Κοζάνη. Στους κτηνοτρόφους διανέμεται ενημερωτικό υλικό, το οποίο είναι αναρτημένο και στον ιστότοπο της Περιφέρειας.

Φυσικά ανά πάσα στιγμή, οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι διαθέσιμες να λύσουν οποιαδήποτε απορία και να ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους.

Η Περιφερειακή Αρχή άσκησε πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να εκδοθεί απόφαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετώπισης του Καταρροϊκού Πυρετού, η οποία όχι μόνο επέτρεψε τον εμβολιασμό στη Δυτική Μακεδονία αλλά ενέκρινε και την οικονομική ενίσχυση για την αγορά 100.000 δόσεων περίπου.
Είμαστε η μοναδική Περιφέρεια στην οποία επετράπη ο εμβολιασμός και δόθηκε η άδεια για την αγορά εμβολίων.

Σύσσωμες η Περιφερειακή Αρχή και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες στέκονται με αίσθημα ευθύνης στο πλευρό των κτηνοτρόφων και λειτουργούν καθημερινά και αδιάκοπα προς όφελος του κλάδου.

 

Πηγή: fouit

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λύκοι καταβροχθίζουν ένα ελάφι σε χώρο στάθμευσης – Βίντεο

Λύκοι καταβροχθίζουν ένα ελάφι σε χώρο στάθμευσης Οι λύκοι έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε σημείο που αποτελεί και αντικείμενο συζήτησης της κομισιόν....
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ