spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠερίεργα ΝέαTo κυνήγι είναι ο λόγος που επικοινωνούν οι χιμπατζήδες

To κυνήγι είναι ο λόγος που επικοινωνούν οι χιμπατζήδες

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Αυτό που ανακάλυψαν οι επιστήμονες με έκπληξη είναι πως το κυνήγι συνέβαλε στην ανάπτυξη της επικοινωνίας και σε ένα άλλο, συγγενικό είδος με εμάς. Τους χιμπατζήδες…

Η άκρως σημαντική συμβολή της θήρας στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους είναι γνωστή και αποδεκτή εδώ και χρόνια…

Οι κυνηγοί-συλλέκτες αποτέλεσαν τον αρχικό μοτίβο ζωής του είδους Χόμο. Διήρκησε για σχεδόν τα 9/10 της παρουσίας του ανθρώπου στη Γη, και έως 12.000 χρόνια πριν όλες οι ανθρώπινες κοινωνίες ζούσαν με αυτό τον τρόπο.

Μέσω της θήρας, οι άνθρωποι ανέπτυξαν δεξιότητες σε πολλά πεδία, που δεν τις είχαν πριν και τώρα, μελετητές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τους χιμπατζήδες. Για την ακρίβεια, τα μέλη της ομάδας, ανέπτυξαν επικοινωνία μεταξύ τους για να μπορούν να οργανώνουν και να οργανώνονται στις κυνηγετικές εξορμήσεις τους!

Επικοινωνούν με διαφορετικές φωνές

Σύμφωνα με την μελέτη εξελικτικών βιολόγων που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances, οι χιμπατζήδες επικοινωνούν μεταξύ τους για να εξασφαλίσουν ότι μπορούν να συνεργαστούν σε ζωτικής σημασίας λειτουργίες για την ομάδα. Όπως εξηγούν οι συγγραφείς της έρευνας, αυτό γίνεται ιδιαίτερα ορατό κατά τη διάρκεια του κυνηγιού, όταν αυτά τα ζώα παράγουν συγκεκριμένους ήχους τόσο για να οργανώσουν τα υπόλοιπα μέλη της αγέλης όσο και την ώρα που αιχμαλωτίζουν το θήραμά τους.

Οι χιμπατζήδες έχουν μια διατροφή πλούσια σε χόρτα και φρούτα, αλλά δεν χάνουν επίσης την ευκαιρία να καταναλώσουν και κρέας. Ωστόσο, το να πιάσεις θήραμα στα δέντρα δεν είναι εύκολο. Έτσι σύντομα οι χιμπατζήδες συνειδητοποίησαν πως είναι καλύτερο να κυνηγούν ομαδικά και τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, στην Ελβετία, κατάφεραν να εντοπίσουν και να αποκωδικοποιήσουν τους συγκεκριμένους ήχους που κάνουν για να στρατολογήσουν και να οργανώσουν μια ομάδα κυνηγιού.

Η ομάδα ανέλυσε περισσότερες από 300 κυνηγετικές εξορμήσεις που καταγράφηκαν τα τελευταία 25 χρόνια στην κοινότητα χιμπατζήδων Kanyawara της Ουγκάντας και ανακάλυψε ότι οι χιμπατζήδες επικοινωνούν με διαφορετικές φωνές όταν στόχος τους είναι να προσελκύσουν άλλα ζώα και να οργανώσουν το κυνήγι.

«Οι χιμπατζήδες που παράγουν φωνές κυνηγιού παρέχουν πληροφορίες σε όσους βρίσκονται κοντά, σχετικά με τα κίνητρά τους να κυνηγήσουν και αυτές οι πληροφορίες μπορεί να πείσουν τα διστακτικά άτομα να συμμετάσχουν στην εξόρμηση, ενισχύοντας τις συνολικές πιθανότητες επιτυχίας», εξηγεί ο Τζόζεφ Μάιν, διδάκτορας στο Τμήμα Συγκριτικής Γλωσσικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης (UZH), ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Συνεργασία και αποτελεσματικότητα

Ακόμη και ως ομάδα, το κυνήγι σε ένα πυκνό τροπικό δάσος εξακολουθεί όμως να είναι μια δύσκολη δουλειά. Η φωνητική επικοινωνία επιτρέπει σε αυτά τα ζώα να είναι πιο αποτελεσματικά και να συνεργάζονται ενώ κυνηγούν. «Με μεγάλη έκπληξη παρατηρήσαμε πως μετά το κάλεσμα για κυνήγι από ένα μέλος της ομάδας, περισσότεροι χιμπατζήδες έσπευσαν να συνεργαστούν, υπήρξε μεγαλύτερη ταχύτητα σε ολόκληρη τη διαδικασία της καταδίωξης και χρειάστηκε λιγότερος χρόνος μέχρι να έρθει η πρώτη κάρπωση», λέει και η άλλη επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ζαρίν Μαχάντα από το Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές γιατί αυτοί οι ήχοι έχουν αυτό το αποτέλεσμα. «Προς το παρόν, δεν είναι ακόμα σαφές εάν αυτές οι φωνές δίνονται σκόπιμα για να συντονίσουν τις ακριβείς ενέργειες της ομάδας ή αν απλώς διαφημίζουν την απόφαση ενός ατόμου να κυνηγήσει, κάτι που με τη σειρά του αυξάνει την πιθανότητα να ενταχθούν και άλλοι κυνηγοί», πρόσθεσε ο καθηγητής του UZH Σάιμον Τάουνσεντ, εξηγώντας πως η ύπαρξη πρόθεσης στους χιμπατζήδες είναι το κομμάτι του παζλ που λείπει για την ώρα από τους επιστήμονες.

Σε επίπεδο ομάδας

Όμως είναι ήδη εντυπωσιακό εύρημα πως «για την φωνητική επικοινωνία, που παίζει βασικό ρόλο στο συντονισμό πολύπλοκων πράξεων συνεργασίας στους ανθρώπους, υπάρχει τώρα η πρώτη ένδειξη ότι μπορεί επίσης να διευκολύνει την ομαδική συνεργασία και στους πιο στενούς εν ζωή συγγενείς μας».

Σε αυτό το στάδιο, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πότε -κατά την πορεία της εξέλιξης- ξεκίνησε αυτή η σχέση μεταξύ της ομαδικής συνεργασίας και της επικοινωνίας για τους χιμπατζήδες. «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η σχέση μεταξύ της φωνητικής επικοινωνίας και της συνεργασίας σε επίπεδο ομάδας είναι αρχαία. Αυτός ο σύνδεσμος φαίνεται να υπάρχει εδώ και τουλάχιστον 7 εκατομμύρια χρόνια, από τον τελευταίο κοινό μας πρόγονο με τους χιμπατζήδες», καταλήγει ο Μάιν.

Περίπλοκες μορφές συνεργασίας

Οι βιολόγοι εξέτασαν ένα ευρύ φάσμα άλλων παραγόντων που μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα μιας κυνηγετικής εξόρμησης, όπως η παρουσία στο ίδιο σημείο άλλων θηρευτών καθώς και πιθανών περισπασμών, αλλά η χρήση κυνηγετικών φωνών/σημάτων διατήρησε τον βασικότερο ρόλο. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η επικοινωνία και η συνεργασία συνδέονται στενά και συνεξελίσσονται στους ανθρώπους.

Με την πάροδο του χρόνου, καθώς το ένα γινόταν πιο περίπλοκο, το ίδιο έγινε και το άλλο, δημιουργώντας έναν κύκλο ανατροφοδότησης που τελικά οδήγησε στη γλώσσα και στις μοναδικά περίπλοκες μορφές συνεργασίας στις οποίες συμμετέχουν οι σύγχρονοι άνθρωποι. Όπως συμφωνούν οι επιστήμονες, χρόνια προσεκτικής μελέτης και παρατήρησης δεν αποκλείεται να δώσουν αντίστοιχα συμπεράσματα και για τους χιμπατζήδες.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επικοινωνία είναι από τα σημαντικότερα κεφάλαια στην συνύπαρξη

Επικοινωνία Σκύλου - Ιδιοκτήτη Λίγη σημασία έχει αν το σκυλί είναι κυνηγόσκυλο ή οτιδήποτε άλλο. Από την στιγμή που μεγαλώνει μέσα σε συγκεκριμένο περιβάλλον,...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ