spot_img
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠερίεργα ΝέαΕπιστήμονες «βελτιώσαν» ανθρώπινους μύες με ορό από μαύρες αρκούδες

Επιστήμονες «βελτιώσαν» ανθρώπινους μύες με ορό από μαύρες αρκούδες

|

Επιστήμονες «βελτιώσαν» ανθρώπινους μύες με ορό από μαύρες αρκούδες

Καταπολεμώντας την ατροφία

Ένα εντυπωσιακό γεγονός για τις αρκούδες είναι όταν πέφτουν σε χειμερία νάρκη και παραμένουν στις φωλιές τους για 5 με 7 μήνες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όχι απλά επιβιώνουν χωρίς να τρώνε ή να πίνουν ενώ παραμένουν αδρανείς, αλλά διατηρούν και τις σωματικές τους λειτουργίες με ελάχιστη ατροφία των μυών τους και χωρίς κάποια μεταβολική δυσλειτουργία. Αντιθέτως, αν ένας άνθρωπος έμενε ακίνητος για τόσους μήνες, οι μυς του θα ατροφούσαν σημαντικά. Για την ακρίβεια, μόνο τρεις εβδομάδες αδράνειας αρκούν για να οδηγήσουν σε απώλεια μυϊκής μάζας στους ανθρώπους, συμβάλλοντας σε ασθένειες όπως η παχυσαρκία.

Στις αρκούδες, η αντίσταση στην ατροφία των σκελετικών μυών κατά τη διάρκεια της χειμέριας νάρκης πιθανώς προκύπτει από εποχικά μεταβαλλόμενους παράγοντες που είναι ανεξάρτητοι από τη μυϊκή δραστηριότητα.

Ακριβώς αυτό αποφάσισαν να μελετήσουν, λοιπόν, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα και το Πανεπιστήμιο του Χοκάιντο στην Ιαπωνία. Αυτό που έκαναν ήταν να καλλιεργήσουν ανθρώπινα κύτταρα σκελετικών μυών, συμπληρώνοντάς τα με έναν ορό που εξήγαγαν από μαύρες αρκούδες που βρισκόντουσαν σε χειμερία νάρκη. Το πείραμά τους επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν μοναδικά μόρια στο αίμα των αρκούδων που τους επιτρέπουν να αποφεύγουν τη μυϊκή ατροφία, ή το θάνατο των μυϊκών κυττάρων, παρά το γεγονός ότι είναι ακίνητες για ολόκληρους μήνες.

Επιστήμονες «βελτιώσαν» ανθρώπινους μύες με ορό από μαύρες αρκούδες

Η μυϊκή μάζα συνήθως διατηρείται με μια ισορροπία μηχανισμών που ελέγχουν τις μυϊκές πρωτεΐνες που συντίθενται. Ο ορός που εξήγαγε η ομάδα από τις μαύρες αρκούδες που βρίσκονταν σε χειμερία νάρκη κατέστειλε τον “μηχανισμό καταστροφής” των μυϊκών πρωτεϊνών και μπόρεσε να ενισχύσει σημαντικά την σύνθεση των απαραίτητων πρωτεϊνών και στα ανθρώπινα μυϊκά κύτταρα. Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι η επίδραση του ορού ήταν παρατηρήσιμη μόνο όταν αυτός συλλέχθηκε από αρκούδες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν ήταν σε χειμερία νάρκη.

Ο συγγραφέας της έρευνας, Mitsunori Miyazaki, αναπληρωτής καθηγητής στη Μεταπτυχιακή Σχολή Βιοϊατρικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Χιροσίμα, εξήγησε:

«Kαταφέραμε να δείξουμε ότι “κάποιος παράγοντας” που υπάρχει στον ορό της αρκούδας όσο βρίσκεται σε χειμερία νάρκη μπορεί να ρυθμίζει τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και σε καλλιεργημένα ανθρώπινα κύτταρα σκελετικών μυών, συμβάλλοντας στη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Ωστόσο, δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμη αυτόν τον “παράγοντα”. Με την ταυτοποίηση και την αποσαφήνιση του ανεξερεύνητου αυτού μηχανισμού που κρύβεται πίσω από τους “μύες που δεν εξασθενούν ακόμη και χωρίς χρήση” στα ζώα που βρίσκονται σε χειμερία νάρκη, είναι δυνατόν να αναπτυχθούν αποτελεσματικές στρατηγικές αποκατάστασης μυών στους ανθρώπους και να αποφευχθεί το να μείνει κάποιος κατάκοιτος στο κρεβάτι».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE τον Ιανουάριο του 2022, με τίτλο ‘Supplementing cultured human myotubes with hibernating bear serum results in increased protein content by modulating Akt/FOXO3a signaling’.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άνοιξη: Οι αρκούδες γίνονται πιο επιθετικές

Άνοιξη: Οι αρκούδες γίνονται πιο επιθετικές Η άνοιξη είναι μια όμορφη εποχή. Το κρύο μένει πίσω μας και ο ζεστός καιρός πλησιάζει. Η άνοιξη είναι...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ