spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΟι αρχαιρεσίες στην Κ.Σ.Ε.: Γενική συνέλευση υπό τον τρόμο του κοροναϊού

Οι αρχαιρεσίες στην Κ.Σ.Ε.: Γενική συνέλευση υπό τον τρόμο του κοροναϊού

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

 

Άδειες, οικονομικά και τρυγόνι βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα της Γενικής Συνέλευσης της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας, που έγινε την Κυριακή 2/8, και στην οποία ο Γιώργος Αραμπατζής επανεξελέγη στη θέση του προέδρου

 

Η μείωση κατά περίπου 6.000 που παρουσιάσθηκε την περίοδο 2019-20 στις άδειες σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά αποτέλεσε θέμα συζήτησης στην Γ.Σ. της Κ.Σ.Ε., όμως, η κουβέντα δεν έμεινε εκεί. Κι αυτό, καθώς αρκετοί σύνεδροι “έριξαν στο τραπέζι” ορισμένα ακραία σενάρια (που όλοι απεύχονται), δηλαδή μείωση των αδειών λόγω κοροναϊού κατά 10% ή και παραπάνω.

Σε μία τέτοια εξέλιξη οι συνέπειες που θα προκύψουν θα είναι δραματικές και ίσως αποτελέσουν ταφόπλακα για τη συνέχιση της Ομοσπονδιακής θηροφυλακής, τις φιλοθηραματικές δράσεις αλλά και την εκπόνηση των αναγκαίων επιστημονικών μελετών, στην ύπαρξη των οποίων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, ότι το κυνήγι εξακολουθεί να υπάρχει.

 

Τρυγόνι και προσαρμοσμένη κάρπωση

 

Βεβαίως, οι περισσότεροι κυνηγοί ασχολούνται με το πόσα τρυγόνια και πόσους αγριόχοιρους θα μπορούν να θηρεύσουν, όμως, ο πρόεδρος της Κ.Σ.Ε. Γιώργος Αραμπατζής, έθεσε επί τάπητος τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν μπροστά και για τα οποία η Συνομοσπονδία καλείται να δώσει αγώνα ώστε η κυνηγετική δραστηριότητα να συνεχιστεί απρόσκοπτα.

Ο κ. Αραμπατζής αναφέρθηκε στο γεγονός, ότι φέτος στην Ισπανία το τρυγόνι θα κυνηγηθεί για μόλις 2 ημέρες, ενώ στην Γαλλία τέθηκε πλαφόν τα 18.000. Μόλις αυτός ο αριθμός συμπληρωθεί (σε λίγες ώρες; Σε μία μέρα; Σε πέντε μέρες;) το κυνήγι του συγκεκριμένου θηράματος θα διακοπεί. Μάλιστα, αποκάλυψε πως στις Βρυξέλες επεξεργάζονται σχέδια για προσαρμοσμένη κάρπωση για το τρυγόνι (όπως φέτος στην Γαλλία), για όλες τις χώρες της Ε.Ε. από την επόμενη κυνηγετική σεζόν (2021-22).

Το δεύτερο μεγάλο θέμα, είναι η πλήρης κατάργηση των μολύβδινων σκαγιών, με τον πρόεδρο της Κ.Σ.Ε. να κάνει την πρόβλεψη, ότι αυτό θα συμβεί τα επόμενα 10, το πολύ 15 χρόνια.

“Στις 23 Ιουνίου η Ελλάδα ψήφισε υπέρ της κατάργησης των μολύβδινων σκαγιών. Μάλιστα, οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει και εξετάζονται τρόποι για την επιδότηση των κυνηγών, για την αλλαγή πυρομαχικών”, είπε ο κ. Αραμπατζής.

 

Για τον αγριόχοιρο

 

Σε ότι αφορά τον αγριόχοιρο, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη άμεσα να εκπονήσει σχέδιο για τη μείωση του πληθυσμού του, λόγω της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων. Ένα σχέδιο πλήρες, με ορίζοντα πενταετίας. Από την ομιλία του κ. Αραμπατζή δεν έλειψαν και κάποια “καρφιά” για το υπουργείο Περιβάλλοντος επειδή εδώ και ένα χρόνο, το σχέδιο νόμου για τα διοικητικά πρόστιμα που θα επέφερε συντριπτικό χτύπημα στη λαθροθηρία, έχει ξεχαστεί στα συρτάρια των διάφορων υπηρεσιακών παραγόντων.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του ταμία της Κ.Ο. Ηπείρου, Μπάμπη Μπρέχα, που αναφερόμενος στα εκπαιδευτικά, τόνισε:

-“Να θεσπιστεί οι κυνηγοί να πληρώνουν ένα μικρό παράβολο για να μπορούν να κάνουν εκπαιδευτικά και δια νόμου αυτά να επιτρέπονται ΜΟΝΟ ένα μήνα πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου και άλλον ένα μετά το τέλος της”. Τελικά, η Γ.Σ. εξουσιοδότησε τη νέα διοίκηση να διεκδικήσει τα εκπαιδευτικά να γίνονται όλο το χρόνο, εκτός της περιόδου αναπαραγωγής των θηραμάτων.

 

Οι κυνηγετικές οργανώσεις δε νομοθετούν

 

Τέλος, ο πρόεδρος της Δ’ Κ.Ο.Σ.Ε., Νίκος Σταθόπουλος, απάντησε στις αιτιάσεις διαφόρων συνέδρων που εγκαλούσαν την Κ.Σ.Ε. ή ότι δεν παίρνει άμεσα αποφάσεις (π.χ. για τα οικονομικά) ή ότι κωλυσιεργεί, με την επισήμανση ότι “οι κυνηγετικές οργανώσεις δεν νομοθετούν”. Ενώ πρόσθεσε, πως για την επίλυση κάποιων κρίσιμων ζητημάτων, οι άνθρωποι της Κ.Σ.Ε. είναι υποχρεωμένοι να έχουν κύκλους επαφών με περισσότερα από δύο υπουργεία, με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

Νέα θητεία για τον Γ. Αραμπατζή

 

Από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής προέκυψε νέα διοίκηση για την Κ.Σ.Ε., επικεφαλής της οποίας είναι και πάλι ο Γιώργος Αραμπατζής. Από το Δ.Σ. αποχώρησαν ο αντιπρόεδρος Μανώλης Καραγιάννης και ο γεν. γραμματέας Νίκος Κράλλης. Τις θέσεις ευθύνης στο νέο Δ.Σ. κατέλαβαν:

Πρόεδρος: Γιώργος Αραμπατζής

Αντιπρόεδρος: Ηλίας Γιανναράς

Γεν. Γραμματέας: Φώτης Τρακάκης

Ταμίας: Σπύρος Μπογιάκης

Σύμβουλος: Ιάκωβος Φουστέρης

 

Ψήφισμα για αρκούδα και λύκο

 

Η Γ.Σ. εξουσιοδότησε τη νέα διοίκηση της Κ.Σ.Ε. να εκδώσει ψήφισμα για την αρκούδα και το λύκο, ζητώντας από τα αρμόδια υπουργεία και φορείς να “σκύψουν” στο πρόβλημα που παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

 

Η Κ.Σ.Ε. για τη Ρυθμιστική Απόφαση θήρας 2020-2021

 

Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία, σε ανακοίνωσή της για την έκδοση της νέας ρυθμιστικής, αναφέρει:

-“Ακριβώς ίδια με την περυσινή είναι η εκδοθείσα Ρυθμιστική Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας σχετικά με το κυνήγι, καθώς η επιχειρηματολογία της Κ.Σ.Ε. “περιθωριοποίησε” από νωρίς, όλες εκείνες τις φωνές που ζητούσαν περαιτέρω περιστολές σε θηρεύσιμα είδη, όπως το τρυγόνι κ.λπ. Επίσης, όπως ακριβώς εισηγήθηκε η Κ.Σ.Ε, διατηρείται στα ίδια ακριβώς επίπεδα το συνολικό τίμημα για όλες τις κατηγορίες αδειών θήρας, κάτι σημαντικό για μία χρονιά όπως τη φετινή, όπου η πανδημία έχει αφήσει το “αποτύπωμά” της στις οικονομικές δραστηριότητες και στα εισοδήματα όλων των πολιτών. Η Κ.Σ.Ε. αναγνωρίζει, ότι οι διαδικασίες υπογραφής της Ρυθμιστικής ολοκληρώθηκαν έγκαιρα φέτος, με τρόπο που σέβεται τις ανάγκες και τον προγραμματισμό των 170.000 κυνηγών της χώρας. Στο μέτρο που τους αναλογεί οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι της δύναμής μας είναι καθ’ όλα έτοιμοι να συμβάλλουν στην ταχεία και ομαλή διεκπεραίωση της διαδικασίας ανανέωσης των κυνηγετικών αδειών, κάτι που θεωρούμε ως αυτονόητο ότι συμβαίνει και με τα κατά τόπους Δασαρχεία, ώστε να εξυπηρετηθούν οι χιλιάδες κυνηγοί που θα προσέλθουν. Ωστόσο, η Συνομοσπονδία δεν μπορεί να μην επισημάνει, ότι ενώπιον του Υπουργείου εκκρεμούν ακόμα μία σειρά επιτακτικών ζητημάτων και προτάσεων που έχει υποβάλει η Κ.Σ.Ε, αλλά έως τώρα έχουν αφεθεί να χρονίζουν. Ανάμεσα σε αυτά, δεσπόζουσα θέση κατέχουν η καθιέρωση ενός νέου σύγχρονου και λειτουργικού “ποινολογίου” για περιπτώσεις λαθροθηρίας (που σήμερα βρίσκονται σε “κενό νόμου”), ο επαναπροσδιορισμός Καταφυγίων Άγριας Ζωής και άλλων εδαφικών απαγορεύσεων, η ενίσχυση της Θηροφυλακής των Κυνηγετικών Οργανώσεων κ.α. Η Κ.Σ.Ε. αναμένει από το αρμόδιο Υπουργείο να ενσωματώσει γρήγορα τις προτάσεις της στο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο της χώρας για το κυνήγι, με την πεποίθηση, ότι αυτό, πέρα από την κυνηγετική δραστηριότητα, θα ευνοήσει και την αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής”.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόνιτσα: Αγριογούρουνο πιάστηκε σε συρμάτινη θηλιά – Οι θηροφύλακες το ελευθέρωσαν

Κόνιτσα: Αγριογούρουνο πιάστηκε σε συρμάτινη θηλιά - Οι θηροφύλακες το ελευθέρωσαν Η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ ΚΟΗ ενημερώθηκε από κατοίκους της περιοχής, ότι στον...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ