spot_img
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ απολογισμός μιας κυνηγοπαρέας στη Φλώρινα!

Ο ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ απολογισμός μιας κυνηγοπαρέας στη Φλώρινα!

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

 

Ανεξήγητο! Σχεδόν σε απόλυτο  ποσοστό οι λαγοί που θήρευσε μια παρέα Φλωρινιωτών ήταν… αρσενικοί.  Και για να σας προλάβουμε, προτού ανατρέξετε στην αντίστοιχη έκφραση στην κυνηγετική «αργκό» σε περίπτωση αστοχίας, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα: Απλώς, όλοι οι λαγοί που μπήκαν στο σακίδιο ήταν του «ισχυρού φύλου»!

 

Ρεπορτάζ Δημήτρης Μιλτιάδης

 

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Φλώρινας Γρηγόρης Πασχαλίδης και οι φίλοι του, έκλεισαν τη φετινή σεζόν, με ένα μεγάλο ερωτηματικό: στον απολογισμό τους είχαν 18 θηρευμένους λαγούς, από τους οποίους οι 17 ήταν αρσενικοί και μόλις ένας θηλυκός!

Η παρέα αποτελούνταν από τα δυο ξαδέρφια Γιάννη και Παύλο Ταλλίδη, καθώς και τον Αλέξανδρο Παπαευγαγγέλου και οι εξορμήσεις τους ήταν στις ίδιες περιοχές, καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου. Όλοι τους, αναρωτιούνται πώς συνέβη αυτή η παράξενη «σοδειά» και μάλιστα, στην προσπάθειά τους να βρουν απάντηση, προσέτρεξαν και σε βετεράνους «λαγάδες», δίχως, ωστόσο, να λυθεί η απορία τους.

«Κάποιοι μας είπαν ότι οι αρσενικοί λαγοί έχουν πιο δυνατή μυρωδιά. Αλλά είναι παράξενο να χτυπάμε έναν και την άλλη έξοδο στο ίδιο μέρος και ο δεύτερος που θηρεύουμε ήταν πάλι του ίδιου φύλου. Αυτό, πρώτη χρονιά το συναντάμε», λέει στα «ΚΝ» ο κ. Πασχαλίδης.

Ανατρέχοντας στο ημερολόγιό του, ο ίδιος καταγράφει 40 εξορμήσεις με 47 σηκώματα λαγών. Σ’ αυτές θηρεύτηκαν 17 αρσενικοί, οι οποίοι ήταν όλοι μεγάλοι και μόνον ένας μικρός θηλυκός.

«Οι αρσενικοί ήταν από τρία έως και τέσσερα κιλά, ενώ ο μοναδικός θηλυκός ζύγιζε μόλις 1.500 γραμμάρια», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Φλώρινας.

Ο πρώτος αρσενικός  χτυπήθηκε την ημέρα της έναρξης στα σύνορα Καστοριάς-Φλώρινας, στην περιοχή του χωριού Παύλος Μελάς, όπου επίσης θηρεύτηκαν άλλοι  τέσσερις, πάλι γένους …αρσενικού!

Οι περισσότερες εξορμήσεις, που ακολούθησαν, έγιναν στα ελληνοαλβανικά σύνορα προς την περιοχή των Πρεσπών. Εκεί, ο απολογισμός ήταν δώδεκα μεγάλοι αρσενικοί και ο ένας μικρός θηλυκός.

Στην πλειονότητά τους οι λαγοί χτυπήθηκαν τις πρώτες 30 μέρες της κυνηγετικής περιόδου, δηλαδή από 15 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Οκτωβρίου.

«Σ’ αυτό το διάστημα καρπωθήκαμε τους 13 και τους υπόλοιπους πέντε τον Δεκέμβριο.  Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, όπως και τον Νοέμβριο, δεν είχαμε αποτελέσματα, γιατί και οι έξοδοί μας ήταν λιγοστές, αλλά και  εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών και τα ξεφωλιάσματα ήταν λιγοστά και οι λαγοί δεν έπεφταν στα καρτέρια », εξηγεί ο κ. Πασχαλίδης.

Όσον αφορά τον κυνηγότοπο, όπου πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες εξορμήσεις, πρόκειται για περιοχή-κατά μήκος των ελληνοαλβανικών συνόρων– με πουρνάρια, πιξάρια, κέδρους και μικρούς πυκνούς μεσέδες, που δεν αναπτύσσονται πολύ, επειδή το έδαφος εκεί είναι πετρώδες.

Η παρέα έβγαινε με ομάδα ημίαιμων ιχνηλατών και όλοι οι λαγοί θηρεύτηκαν με καρτέρια και ύστερα από καταδίωξη.

«Η πιο σύντομη δίωξη ήταν μισή ώρα και η μεγαλύτερη κράτησε και δύο ώρες, έως ότου τουφεκιστεί ο λαγός. Φέτος, δεν πήραμε ούτε έναν που να τον χτυπήσαμε στο ξεφώλιασμα», τονίζει ο κ. Πασχαλίδης.

Την περσινή περίοδο η ίδια κυνηγοπαρέα είχε θηρεύσει 20 λαγούς, εκ των οποίων οι δώδεκα ήταν αρσενικοί και οι οκτώ θηλυκοί.

«Όλα τα προηγούμενα χρόνια η αναλογία ήταν σχεδόν 50-50%. Άλλοτε ήταν περισσότεροι οι αρσενικοί, άλλοτε οι θηλυκοί. Αυτό που είδαμε φέτος είναι πρωτόγνωρο σε όλα μας τα κυνηγετικά χρονικά», εξηγεί ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Φλώρινας.

Τα «ΚΝ» ζήτησαν τα …φώτα και των ειδικών, αλλά και πάλι δεν βρέθηκε ικανοποιητική εξήγηση. «Η αναλογία του πληθυσμού συνήθως είναι 1/1. Δηλαδή, σε μια περιοχή για ένα θηλυκό αναλογεί ένας αρσενικός, κατά μέσο όρο», απάντησε στο σχετικό ερώτημα ο θηραματολόγος Χρήστος Σώκος.

Ο ίδιος, τόνισε ότι και στην ξένη βιβλιογραφία δεν υπάρχει κάποια περιγραφή για τόσες μεγάλες αποκλίσεις στη σύνθεση του πληθυσμού των λαγών, σε σχέση με το φύλο.

«Μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν, εφόσον δεν υπάρχει σχετική μελέτη. Ενδεχομένως, να πρόκειται για καθαρά τυχαίο γεγονός, έστω και με τόσο ακραία αποτελέσματα ως προς το φύλο. Δεν αποκλείεται να υφίστανται κάποιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες που να ευνοούν τις γέννες αρσενικών.  Ίσως, στη συγκεκριμένη περιοχή η πληθυσμιακή κατάσταση των λαγών να είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και η φύση να θέτει από μόνη της σε λειτουργία ένα δικό της μηχανισμό για την καλύτερη διαχείριση του είδους. Δίνει αρσενικούς απογόνους για να επέλθει η ισορροπία. Αντίθετα, όταν μειώνεται ο αριθμός σε μια περιοχή, ίσως να γεννιούνται περισσότερα θηλυκά, τα οποία με τη σειρά τους θα δώσουν κι άλλους απογόνους. Είναι οι σοφοί νόμοι της φύσης. Πάντως, όντως η περίπτωση αυτή της Φλώρινας παρουσιάζει ερευνητικό ενδιαφέρον. Σίγουρα, θα βοηθούσε αν και άλλες παρέες που κυνήγησαν στην ίδια περιοχή, είχαν κι αυτές ανάλογα θηρευτικά αποτελέσματα, ως προς το φύλο», εξήγησε ο κ. Σώκος.

 

 

 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρκούδα αρπάζει ένα πρόβατο μέσα από την αυλή ενός σπιτιού – Βίντεο

Η Ρουμανία παλεύει με το πρόβλημα της αρκούδας Αρκούδα εισβάλλει σε αυλή ενός νοικουριού και αρπάζει στο στόμα ένα πρόβατο Μια αρκούδα βιντεοσκοπήθηκε να αρπάζει ένα...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ