spot_img
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΜετατοπίσεις ή μπασίματα (VIDEO)

Μετατοπίσεις ή μπασίματα (VIDEO)

|

 

Στα μέσα του Νοέμβρη παρατηρήθηκαν τα καθυστερημένα, αλλά αναμενόμενα μπασίματα της δενδρότσιχλας και του κότσυφα. Η ημερολογιακή καθυστέρηση οφείλεται αποκλειστικά στη καλοκαιρία που επικράτησε ολόκληρο τον Οκτώβρη, αλλά και τη πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη, στη κεντρική Ευρώπη, στα βόρεια Βαλκάνια και τη νοτιοδυτική Ρωσία. Χώρες-πατρίδες των περισσότερων μελών της οικογένειας των τσιχλίδων.

Το ερωτηματικό για τη κελαηδότσιχλα

Εκτός όμως από τις κιργιαρίνες ή τσαρτσάρες και τα κοτσύφια, παρατηρήθηκε τις ίδιες ακριβώς ημερομηνίες, να εμφανίζονται μικροί αριθμοί με τις κοινές τσίχλες ή κελαηδότσιχλες. Τίποτα το περίεργο θα πείτε, καθώς οι οριζόντιες μετατοπίσεις των τσιχλών, βρίσκονται στο φόρτε τους την εποχή που διανύουμε.
Αλλά να συμβαίνει αυτό το γεγονός ταυτόχρονα, όπως έγινε στις 16 και 17 του Νοέμβρη, και σε διαφορετικούς νομούς της χώρας, στη Φθιώτιδα, στη Βοιωτία, στην Αττική, στην Εύβοια και τις Κυκλάδες, δεν είναι κάτι που το συναντούσαμε συχνά, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια.

Ένα από τα δύο ή και τα δύο

Το ερώτημα λοιπόν που ανακύπτει είναι, αν πρόκειται για τη χρονική σύμπτωση οριζοντίων μετατοπίσεων, στο επίμαχο διήμερο που απουσίαζαν οι βροχές.
Στο σκεπτικό αυτό, οι πολλαπλές μετακινήσεις και σε διαφορετικές περιοχές, μπορούν να δικαιολογηθούν από τον πολύ μεγάλο αριθμό των τσιχλών που μπήκαν
στη διάρκεια του Οκτώβρη, το μεγαλύτερο της τελευταίας 10ετίας. Στη δεύτερη περίπτωση πρόκειται για υπολείμματα κελαηδότσιχλας, που ήταν εκτός
συνόρων και εκμεταλλεύθηκαν τη μικρή ανάπαυλα της βροχής και του ισχυρού νοτιά, για να μπούν στη χώρα, βοηθούμενες από το ασθενές βόρειο ρεύμα που
επικρατούσε στα ανατολικά. Και επομένως πρέπει να μιλάμε για μπασίματα και όχι για μετατοπίσεις. Υπάρχει όμως και μία τρίτη περίπτωση, να πρόκειται για ένα εξαιρετικό συνδυασμό και οριζοντίων μετατοπίσεων και μικρών μπασιμάτων.

Τα καλά έρχονται 

Αλλά και οι τρείς απόψεις αποτελούν υποθέσεις, καθώς για τα αποδημητικά πουλιά δεν υπάρχουν standard’s. Το σημαντικό όμως είναι, ότι οι τσίχλες αποδεικνύουν με όλους τους τρόπους τη μεγάλη παρουσία τους στην ελληνική επικράτεια και πολύ σύντομα οι κυνηγοί θα δρέψουν…καρπούς. Κάτι που τους οφείλουν οι τσίχλες, που τα δύο προηγούμενα χρόνια ήταν απούσες από τις περισσότερες περιφέρειες της χώρας.

 

https://www.youtube.com/watch?v=kx-GVTMXcpc&t=5s

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το χιούμορ στο κυνήγι: Άδραξε αυτό που μπορείς

Το χιούμορ στο κυνήγι: Άδραξε αυτό που μπορείς Γεροντοπαλίκαρο ο Μιχάλης, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, κάτι παραπάνω από 50 ετών, απόφοιτος της Παντείου και...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ