spot_img
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΜελίκη: Αγέλες αγριόχοιρων ρημάζουν τις καλλιέργειες (PICS-VIDEO)

Μελίκη: Αγέλες αγριόχοιρων ρημάζουν τις καλλιέργειες (PICS-VIDEO)

|

 

Αγέλες αγριογούρουνων, ανεξαρτήτως εποχής, καταδρομούν τις νυχτερινές κυρίως ώρες, ρημάζοντας φυτείες καλαμποκιών, ακτινιδίων, ηλίανθων, αρακά κλπ.

 

Το επιπλέον καθεστώς της μη αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ των ζημιών από αγριόχοιρους και πτηνά, έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους παραγωγούς. Οι ίδιοι δίνουν τη δική τους ιδιότυπη μάχη απέναντι στον ζωντανό και παμφάγο εχθρό των χωραφιών τους.

Αρωγός στην εξέλιξη του ρεπορτάζ για το “emvolos” ο κ. Γιάννης Ισαάκ, Δασοπόνος και Επιστημονικός συνεργάτης της ΚΟΜΑΘ (Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης), ενημέρωσε για την ανάλογη υπάρχουσα κατάσταση που βιώνεται σε αρκετά μέρη της Ελλάδας σε συνάρτηση με τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων. Αύξηση που κορυφώθηκε τη δεκαετία του 90, όταν δημιουργήθηκε πληθυσμιακός υβριδισμός ανάμεσα σε άγριους χοίρους και οικόσιτους του είδους, έπειτα από την καθιέρωση της ελεύθερης χοιροτροφίας στην Ελλάδα. Οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τη δράση των αγριόχοιρων, εκτός των ζημιών σε αγροκαλλιέργειες είναι και αυτός των οδικών ατυχημάτων, όπως και ο έτερος της εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων.

Σχετικά με τα μέτρα αποτροπής που λαμβάνουν οι παραγωγοί, αυτό που κυριαρχεί τον τελευταίο καιρό είναι το κανονάκι κρότου. Λειτουργεί με φιάλη προπάνιου, εκπυρσοκροτεί με ρυθμιζόμενο χρονοδιακόπτη (από 1΄- 30΄), παράγοντας ήχο έως 130 db. Για μικρότερης έκτασης αγροκτήματα εφαρμόζονται -αν και αρκετά κοστοβόρο ως μέτρο- και οι φράχτες ή κατά περίσταση οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις. Σχετικά με τα μέτρα της πολιτείας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πληθυσμιακής έξαρσης των αγριόχοιρων, ο κ. Ισαάκ διευκρίνισε ότι αναμένεται ΚΥΑ σχετικά με τον τρόπο θήρας και τον αριθμό των θηραμάτων, την επέκταση των περιοχών κυνηγιού και οποιασδήποτε άλλης μεταρρυθμιστικής βελτίωσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δείτε το βίντεο:

 

Φωτογραφίες:

DSC_2021DSC_2022DSC_2023DSC_2024DSC_2025DSC_2026DSC_2027DSC_2028DSC_2029DSC04635DSC04637DSC04647

 

Πηγή-φωτό: emvolos

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοζάνη: Κοπάδι αγριογούρουνων βολτάριζε στο δρόμο προς Πτολεμαΐδα – Βίντεο

Κοζάνη: Κοπάδι αγριογούρουνων βολτάριζε στο δρόμο προς Πτολεμαΐδα Το κυνήγι έχει πάψει εδώ και καιρό και τα αγριογούρουνα δίχως κανένα φόβο πλέον ξεχύνονται στους...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ