spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΚυνηγοί “υιοθέτησαν” διατροφικά μικρό κορίτσι

Κυνηγοί “υιοθέτησαν” διατροφικά μικρό κορίτσι

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

 

Η αλλεργία μιας μικρούλας αναδεικνύει το κυνήγι και από τη σκοπιά της… ιατρικής! Ο οργανισμός της αντιδρά στο γάλα, τα σιτηρά και στο κρέας του εμπορίου, όχι όμως και στα άγρια θηράματα.

 

ρεπορτάζ Δημήτρης Μιλτιάδης

 

Το πρόβλημα της μικρής έγινε γνωστό και ήδη στο οικογενειακό ψυγείο μπήκαν τα πρώτα κυνήγια: φάσσες, ορτύκια, τρυγόνια, αγριογούρουνο και λαγός. Φρόντισε γι’ αυτό ο Όμιλος Φίλων Κυνηγών Ακτής Θερμαϊκού (Ο.Φ.Κ.Α.Θ).

Πρόβλημα από την κούνια…
– “Οι γιατροί συνέστησαν κρέατα από ζώα ελευθέρας βοσκής και κατά προτίμηση άγρια θηράματα.
Εμείς, αποφασίσαμε να στηρίξουμε την προσπάθεια των γονιών της και να “υιοθετήσουμε” διατροφικά την Πανδώρα”, ανέφερε στα “Κ.Ν.”, ο πρόεδρος του Ο.Φ.Κ.Α.Θ., Χρήστος Ράμος, τον οποίο και συναντήσαμε στα γραφεία του Ομίλου που στεγάζονται στην Περαία Θεσσαλονίκης.

Εκεί είδαμε και την Πανδώρα: ένα αξιολάτρευτο και πανέμορφο κοριτσάκι, με μεγάλα εκφραστικά μάτια , ένα χαμόγελο σαν… ζωγραφιά και μαλλιά που σχηματίζουν υπέροχες καστανόξανθες μπούκλες, που στα χέρια της κρατούσε ένα κουτί “μαγειρικής με πλαστελίνη”.
Η ιστορία της μικρής Πανδώρας, άρχισε από την… κούνια της. Ήταν τριών μηνών, όταν εμφανίστηκαν προβλήματα, με σπυράκια, πληγές πίσω από τα αυτάκια της, ακόμη και αίμα στα κόπρανα.
Οι παιδίατροι, ύστερα από εργαστηριακές εξετάσεις, διέγνωσαν ότι η αιτία ήταν διατροφική: το κοριτσάκι είχε αλλεργία επιβραδυνόμενου τύπου στο γάλα.
Συνέστησαν ειδικό διαιτολόγιο και στη μητέρα, ώστε να μην μπορούν να περνούν οι αρνητικοί παράγοντες και μέσω του θηλασμού.
Σήμερα, στην ηλικία των τριάμισι ετών, το κοριτσάκι συνεχίζει να τελεί υπό καθεστώς διατροφικής παρακολούθησης, αφού για κάθε καινούργιο φαγητό που μπαίνει στο στόμα της, οι γονείς της ακολουθούν πρόγραμμα που τηρούν με… θρησκευτική ευλάβεια.
– “Η εισαγωγή σε κάθε φαγητό γίνεται βήμα-βήμα. Στην αρχή μία κουταλιά. Την άλλη φορά δύο, έως ότου διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα”, εξηγεί ο πατέρας της Νίκος, που είναι πολιτικός μηχανικός.

Ο τύπος της αλλεργίας
Ο τύπος της αλλεργίας που έχει η μικρούλα είναι επιβραδυνόμενος. Τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται αμέσως μετά την κατανάλωση του φαγητού, αλλά ύστερα από ώρες, ακόμη και μία-δύο μέρες.
– “Βγαίνουν σπυράκια, πληγές πίσω από τα αυτιά της και παρουσιάζονται γαστρεντερικά προβλήματα, όπως διάρροιες και κενώσεις με αίμα”, συμπληρώνει η μητέρα της μικρής, Όλγα, η οποία όλο αυτό το διάστημα παρακολουθεί και σημειώνει στο ημερολόγιο που κρατεί όλες τις διατροφικές λεπτομέρειες.

Όλη αυτή η διαδικασία είναι αρκετά δύσκολη. Οι γονείς προσπαθούν με κόπο να “χτίσουν” ένα διαιτολόγιο με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη γκάμα τροφών.
– “Επιδιώκουμε να φτιάξουμε ένα μενού, με τις τροφές που δεν την ενοχλούν. Καθώς, μεγαλώνει η Πανδώρα, πρέπει να έχει ευρύτερο πεδίο επιλογής στην τροφοληψία”, διευκρινίζουν οι γονείς.

Οι ίδιοι, αναζήτησαν και κρέατα από ειδικές φάρμες από ζώα ελευθέρας βοσκής, αλλά τελικά διαπιστώθηκε ότι και αυτά δεν είναι 100% απαλλαγμένα από φυράματα.
– “Για παράδειγμα, τα κοτόπουλα ταΐζονταν με σόγια, που περιείχε αλλεργιογόνα συστατικά. Το ίδιο συμβαίνει με τα κρέατα. Αυτά, που τα δέχτηκε πολύ εύκολα η μικρή είναι τα κυνήγια.
Η φράση ότι τρώμε είμαστε ,ταιριάζει απόλυτα σ’ αυτήν την περίπτωση”, ανέφερε η μητέρα της μικρής.

Μέχρι τα 7 χρόνια
– “Πανδώρα, σου άρεσε το αγριογούρουνο που έφαγες;”, ρώτησε η Όλγα την κόρη της. Εκείνη, σταμάτησε το παιχνίδι, άνοιξε τα μάτια της και είπε με χαμόγελο:
– “Ήταν πολύ νόστιμο, μαμά! Να μαγειρέψεις πάλι!”.

Το αγριογούρουνο ήταν από κυνήγι στο Παγγαίο.
– “Το διαλέξαμε.
Δεν θα δίναμε κρέας αγριόχοιρου που θηρεύτηκε κοντά στην πόλη, που θα εύρισκε τροφή σε κάδους απορριμμάτων, όπως συμβαίνει τώρα με την έκρηξη του υπερπληθυσμού, λόγω υβριδισμού”, ήταν η παρέμβαση του κ. Ράμου.

Η Πανδώρα θα πρέπει αυτό το διαιτολόγιο να το εφαρμόσει για αρκετά ακόμη χρόνια.
– “Συνήθως, ο οργανισμός σταθεροποιείται στα επτά. Βέβαια, το πρόβλημα ενδέχεται να εμφανιστεί και πάλι σε μεγαλύτερες ηλικίες, εξαιτίας ορμονικών διαταραχών, για παράδειγμα στην εγκυμοσύνη ή στην εμμηνόπαυση”, συμπληρώνει η μητέρα της μικρής, που φαίνεται ότι έχει ασχοληθεί πολύ σοβαρά με το ζήτημα.

Άντε και κυνηγός…
Η ώρα είχε περάσει, η Πανδώρα, κρατώντας το χέρι των γονιών της, μας καληνύχτισε, χαρίζοντάς μας ένα πλατύ χαμόγελο κι ένα φιλάκι που μας έστειλε με το χεράκι της.
Τα μάτια μας έμειναν καρφωμένα στην έξοδό της και μέσα μας κάναμε μία ευχή:
– “Μακάρι, όταν μεγαλώσει να γίνει κυνηγός και να μαγειρεύει δικά της θηράματα!”.

Εξάλλου, τα πρώτα της μαθήματα στην κουζίνα τα έχει πάρει ήδη με το παιχνίδι της μαγειρικής με πλαστελίνη, με το οποίο και μας πρωτοσυστήθηκε….

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To «SGKmarket.gr» στην έκθεση «Κυνηγεσία 2024»

To «SGKmarket.gr» στην έκθεση «Κυνηγεσία 2024» Άλλη μια επιχείρηση συνυφασμένη με τη φύση και το κυνήγι θα βρίσκεται και φέτος στη μεγάλη γιορτή των κυνηγών,...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ