spot_img
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΚΣ Πρέβεζας: Να ανακαλέσει ο Υπουργός την παράταση θήρας του αγριόχοιρου

ΚΣ Πρέβεζας: Να ανακαλέσει ο Υπουργός την παράταση θήρας του αγριόχοιρου

|

 

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Πρέβεζας ενημερώνει τα μέλη του αναφορικά με την παράταση θήρας του αγριόχοιρου και ζητάει από τον αρμόδιο Υπουργό να ανακαλέσει αυτή την απόφαση!

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Με την αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/19752/739 ΦΕΚ 820/2- 3- 2021 απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, παρατείνεται η περίοδος θήρας του αγριοχοιρου έως 31- 3- 2021.Η απόφαση αυτή του Υπουργειου ειναι οχι μόνο ανακόλουθη, απαράδεκτη και ανεδαφική αλλά προκαλεί ταυτόχρονα μεγάλη συγχυση παραβλέποντας βασικές έννοιες και θέσεις ορθής διαχείρισης και περιβαλλοντικού σεβασμού.

Συνάδελφοι

1. Όπως γνωρίζετε όλοι σας η θηρευτικη περίοδος του κάθε θηρευσιμου είδους, ο αριθμός θηρευσιμων, οι περιοχές θηρευσης και ότι άλλο σχετικό αφορά τη θήρα καθορίζονται κάθε χρόνο μέσα στο καλοκαίρι με σχετική Υπουργική Αποφαση (Ρυθμιστική), λαμβάνοντας υπ’ όψιν σχετικές μελέτες από έγκυρα Ινστιτούτα μελετών και πανεπιστημιακούς φορείς μετά από εξαντλητικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους (Απόφαση Συμβουλίου Επικρατείας) και περιγράφουν λεπτομερώς τα προαναφερόμενα στη βάση της επάρκειας της βιωσιμότητας των ειδών, της αναπαραγωγικής περιόδου και εν γένει τις ανάγκες των θηρευσιμων ειδών.Ετσι λοιπόν για τη φετινή κυνηγετική περίοδο η θηρευση του αγριοχοιρου άρχισε στις 15- 9- 2020 και έληξε στις 20- 1- 2021 με μια αλλαγή στον αριθμό ημερήσιας καρπωσης. Προς τι λοιπόν η παράταση θηρευσης του αφού πρωτίστως γνωρίζουμε ότι διανυεται η αναπαραγωγικη περιοδος με ότι αυτό συνεπάγεται. Ο ισχυρισμός ότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοση της αφρικανικής πανώλης γι’ αυτό και η εν λόγω παράταση, θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι από πέρυσι υπάρχει σχετική πρόβλεψη με τη σύσταση συνεργείων δίωξης ημιαιμων και αγριοχοιρων με τη συνδρομή των κυνηγετικών οργανώσεων υπό την επίβλεψη των κατά τόπους δασικών αρχών.

2. Θα πρέπει ακόμη να γνωρίζετε ότι μέχρι και σήμερα απαγορεύεται η μετακίνηση για άσκηση θήρας στους δε παραβάτες επιβάλλονται χρηματικές και διοικητικές κυρώσεις ήτοι πρόστιμο 500 ευρώ και στέρηση της άδειας κυνηγιου για 3 χρονια.

3. Ο κάθε συνάδελφος κυνηγός με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου και με όσα προβλέπονται στη Ρυθμιστική περί θήρας, με ευθύνη των κυνηγετικών συλλόγων ασφαλίζονται υποχρεωτικά έως το τέλος της κυνηγετικής σεζόν ( 28- 2- 2021). Η ό ποια παράταση της κυνηγετικής περιόδου συνεπάγεται και παράταση της ασφαλιστικής κάλυψης η οποία δεν προκύπτει από πουθενά με αποτελεσμα να μην ισχυει η αδεια θηρας.

4. Επίσης θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν ότι η εν λόγω παράταση θήρας θα πρέπει να διεξάγεται χωρίς σκύλο δίωξης, η κυνηγετική παρέα δεν θα ξεπερνά τα τέσσερα άτομα και ταυτοχρονα να υπαρχει και σχετικη βεβαιωση απο τον οικειο Κυνηγετικο Συλλογο.

Έχοντας λοιπόν κατά νου όλα τα παραπάνω, με αίσθημα ευθύνης απέναντι σας, με απέραντο σεβασμό στην πανίδα και το περιβάλλον αλλά και στο αγαπημένο μας άθλημα το οποίο συνυπάρχει και ασκείται μέσα από τη βιώσιμη, ορθολογικη και διαχειριστική θέση και στάση μας, σας προτρέπουμε να ακυρωσετε με την άρνηση σας τις παραπάνω αποφάσεις φροντίζοντας για το επόμενο διάστημα όλοι μας πλέον στην απρόσκοπτη και αειφορα συνέχεια της φυσικής διεργασίας.

Απευθυνομενοι δε στον αρμόδιο Υπουργό θα θέλαμε να λάβει υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω να ανακαλέσει την εν λόγω απόφαση του ικανοποιώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το περι δικαιου κυνηγετικο αισθημα».

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρκούδα αρπάζει πρόβατο από μαντρί – Βίντεο

Αρκούδα αρπάζει πρόβατο από μαντρί Αρκούδα εισβάλλει στην αυλή ενός σπιτιού σε χωριό της Ρουμανίας - Τα πρόβατα προσπαθούν να προστατεύσουν τα αρνιά τους από...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ