spot_img
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΚΣ Κοζάνης: Ενημερώνει για την πέρδικα

ΚΣ Κοζάνης: Ενημερώνει για την πέρδικα

|

 

Αύριο, Σάββατο 03 Οκτωβρίου 2020, ξεκινάει η κυνηγετική περίοδο της Πετροπέρδικας ή Βουνίσιας πέρδικας και θα διαρκέσει έως της 15 Δεκεμβρίου (13 Δεκεμβρίου για φέτος ).
 
Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή συνολικά τριάντα δύο (32) κυνηγετικές ημέρες. Υποχρεωτική η χρήση του πορτοκαλί γιλέκου και μέχρι δύο πουλιά ανά έξοδο. Το κυνήγι της πέρδικας έχει την εξής ιδιαιτερότητα. Είναι ρομαντικό και εκ των προτέρων επιτυχημένο ανεξαρτήτως τσάντας. Επτά παρά δέκα το πρωί, μετά τα τσόνια, θα σταματήσει για λίγο ο χρόνος. Θα πλημμυρίσει το σώμα ήχους. Το μισό κυνήγι έγινε. Στο κυνήγι της πέρδικας πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι.
 
Η πέρδικα δεν κυνηγιέται με παγάνα 4 και 5 κυνηγών. Το κυνήγι της είναι μυσταγωγία. Ο κυνηγός, τα σκυλιά του και το βουνό.
Την πέρδικα την κυνηγάμε «διαχειριστικά». Αφήνουμε πάντα 4 – 5 πουλιά ανεξαρτήτως αν τα σύγχρονα υπέρ-αποδοτικά σκυλιά σε σύνδεση με τον δορυφόρο μας οδηγούν σε αυτές.
Η πέρδικα κυνηγιέται Λεβέντικα. Σήκωσα 10 και πήρα μία. Ένα σακίδιο με πάνω από δύο πουλιά είναι βαρύ σακίδιο. Μάλλον προβληματικό ως προς την αντίληψη του θέματος.
Η πέρδικα δεν είναι θήραμα. Είναι σύμβολο, είναι ιδέα. Αυτή θα φταίει αύριο που θα βρεθούμε στο βουνό να «σπάμε» πόδια. Που θα ήμασταν άραγε χωρίς αυτή;
Στο κυνήγι της πέρδικας δεν μετράμε πουλιά στο χέρι, μετράμε σηκώματα. Δεν είναι μία από τα εκατό εκατομμύρια τσίχλες που καταγράφονται στην Ευρώπη. Είναι η δικιά μας. Η μονάκριβη. Τα εγγόνια και τα δισέγγονα αυτής, που κυνήγησαν οι παππούδες μας. Μαζί συμπορευόμαστε.
Όσο για τις ηχομιμητικές συσκευές και τα κινητά … πρέπει να είσαι πολύ μικρός σαν άνθρωπος για να τις ακουμπάς. Βρες τα με το καθρέφτη σου.
 
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κοζάνης θα στείλει προς εξέταση δείγματα θηρευμένων πουλιών από διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες, σε εργαστήριο κτηνιατρικής Δημόσιου Ιδρύματος για να καταγράψει την υγεία του πληθυσμού της πέρδικας στην περιοχή μας. Σε αυτό θα χρειαστούμε την συνδρομή σας.
Οι βιότοποι της πέρδικας συρρικνώνονται συνεχώς. Η εγκατάλειψη της υπαίθρου, της ορεινής γεωργίας και η έλλειψη πολυπληθών κοπαδιών αιγοπροβάτων που λειτουργούσαν ευεργετικά στον πληθυσμό της, κρατώντας χαμηλή την βλάστηση, σε συνδυασμό με την καταστροφή των βουνών για την εγκατάσταση επιχειρήσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, την καθιστούν ευάλωτη.
 
Γι’ αυτό, εμείς οι κυνηγοί πρέπει πάντα να προσέχουμε για να έχουμε.
Με εκτίμηση
 
Το ΔΣ του Κυνηγετικού Συλλόγου Κοζάνης

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοζάνη: Κοπάδι αγριογούρουνων βολτάριζε στο δρόμο προς Πτολεμαΐδα – Βίντεο

Κοζάνη: Κοπάδι αγριογούρουνων βολτάριζε στο δρόμο προς Πτολεμαΐδα Το κυνήγι έχει πάψει εδώ και καιρό και τα αγριογούρουνα δίχως κανένα φόβο πλέον ξεχύνονται στους...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ