spot_img
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΚΟΜΑΘ: «Είμαστε αντίθετοι στην αιφνιδιαστική απαγόρευση θήρας σε περιοχή του Χορτιάτη!»

ΚΟΜΑΘ: «Είμαστε αντίθετοι στην αιφνιδιαστική απαγόρευση θήρας σε περιοχή του Χορτιάτη!»

|

 

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την έκδοση της απόφασης με αριθμ. 34073/2020 «Απαγόρευση θήρας ορισμένου χρόνου» για περιοχή του Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις της Ομοσπονδίας.

 

Με την νέα αυτή απόφαση ενώνεται μια επιπλέον περιοχή του Χορτιάτη με το ήδη υπάρχον μόνιμο Καταφύγιο Άγριας Ζωής του Χορτιάτη (που ιδρύθηκε το 2001) δημιουργώντας μια τεράστια έκταση 13.142 στρεμμάτων όπου η θήρα απαγορεύεται. Αντίθετα είναι γνωστό το θέμα του υπερπληθυσμού του αγριόχοιρου στις γύρω περιοχές και τα προβλήματα που δημιουργούνται στις καλλιέργειες των αγροτών, στους κατοίκους των αστικών περιοχών (πρόσφατο παράδειγμα στο Πανόραμα με τη μεγάλη κινητοποίηση των κυνηγετικών οργανώσεων και της Δασικής Υπηρεσίας για την απομάκρυνσή τους), των τροχαίων ατυχημάτων, μαζί βέβαια με το τεράστιο θέμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Τα όρια του Κ.Α.Ζ. Χορτιάτη είναι ασαφή, καθώς στο σχετικό Φ.Ε.Κ. 810/Β/2001 με το οποίο ιδρύθηκε το συγκεκριμένο Κ.Α.Ζ., τα όρια της περιγραφής στο κείμενο, δε συμπίπτουν με τα όρια του χάρτη γεγονός που δημιουργεί σύγχυση στους κυνηγούς. Θα περιμέναμε επομένως να γίνει διόρθωση των ορίων του Κ.Α.Ζ. Χορτιάτη πριν από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

Σύμφωνα δε με εγκύκλιο του Υπουργείου Γεωργίας προς όλες τις δασικές αρχές κάθε νέα απόφαση θήρας θα πρέπει να εκδίδεται τουλάχιστον 1,5 μήνα πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, ενώ σε άλλη εγκύκλιο του ίδιου Υπουργείου προς όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις δασών κάθε απαγόρευση θήρας πρέπει να εκδίδεται από 10/3 έως 15/7, ώστε «…να υπάρχει αρκετός χρόνος στις δασικές αρχές για να πραγματοποιήσουν ευρεία ενημέρωση και για τοποθέτηση σχετικών απαγορευτικών πινακίδων».

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας με αυτή την απόφαση και ζητούμε την άμεση αναθεώρησή της.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύσσωμη η ηγεσία των κυνηγών στην «Κυνηγεσία 2024»

Οι Κυνηγετικές Ομοσπονδίες στην Έκθεση Κυνηγεσία 2024! Στην έκθεση «Κυνηγεσία 2024» έδωσε βροντερό «παρών» σύσσωμη η ηγεσία της κυνηγετικής οικογένειας, από την Συνομοσπονδία και...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ