spot_img
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΚόλαφος για τους “φιλόζωους” η ανακοίνωση του ΑΝΙΜΑ

Κόλαφος για τους “φιλόζωους” η ανακοίνωση του ΑΝΙΜΑ

|

 

Μιλάμε, ότι με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων, “ΑΝΙΜΑ”, αναφορικά με τα αίτια των τραυματισμών των ζώων που εισήχθησαν σε αυτό το 2019, οι κάθε λογής “φιλόζωοι” βγήκαν στα κάγκελα.

Το τι έσουρναν -κι εξακολουθούν να σούρνουν- στην Μαρία Γανωτή, δεν λέγεται.

Μόνο στο πυρ το εξώτερο δεν την έστειλαν επειδή είπε το αυτονόητο για τις γάτες (το κορυφαίο αρπακτικό στον πλανήτη), αλλά και για το ότι ένα μεγάλο μέρος πουλιών τραυματίσθηκε στα τζάμια των κτιρίων ή από τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων.

Και ζητούσαν, σώνει και καλά, από την κα. Γανωτή, να στοχοποιήσει τους κυνηγούς και να “βγάλει” ότι τα πυροβολημένα πουλιά είναι τα περισσότερα που περίθαλψε το Κέντρο.

Το γεγονός αυτό ανάγκασε την “ΑΝΙΜΑ” να εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία, χωρίς φιοριτούρες και ιδεοληψίες, λέει τα πράγματα με το όνομά τους.

Το 2019, λοιπόν, εισήχθησαν στην “ΑΝΙΜΑ” για παροχή πρώτων βοηθειών και νοσηλεία, πάνω από 5.500 άγρια ζώα και περίπου 1.770 περιστέρια και άλλα μη άγρια.

–              “Υπάρχουν οι ανθρωπογενείς αιτίες εισαγωγών και οι μη ανθρωπογενείς”, σημειώνει στην ανακοίνωσή της η “ΑΝΙΜΑ” και συνεχίζει:

–              “Στις δεύτερες μπορούμε να συγκαταλέξουμε τον τραυματισμό άγριου ζώου από άγριο ζώο, τα ατυχήματα λόγω δυνατού ανέμου και άλλα παρόμοια. Στις ανθρωπογενείς όλες εκείνες στις οποίες ο άνθρωπος έχει βάλει το χεράκι του. Τέτοιες είναι ο πυροβολισμός, οι προσκρούσεις σε καλώδια ρεύματος, τα τροχαία, τα τζάμια, οι τραυματισμοί από κατοικίδια ζώα, οι σκόπιμες ή παράπλευρες δηλητηριάσεις, οι κόλλες, τα λάδια, οι πίσσες, η εξάντληση λόγω αποξήρανσης υγροτόπων και ερημοποίησης, οι πτώσεις νεοσσών από φωλιές λόγω υψηλών θερμοκρασιών, για τις οποίες εν πολλοίς ευθύνεται η κλιματική αλλαγή. Τα κατοικίδια ζώα, δεσποζόμενα ή αδέσποτα, δεν συγκαταλέγονται στη φυσική διαδικασία. Για την ύπαρξή τους και τους μεγάλους αριθμούς τους ευθυνόμαστε εμείς. Έχουν άγρια και φυσικά ένστικτα (και εμείς ώρες-ώρες) αλλά δεν είναι άγρια ζώα. Γι’ αυτό και η προστασία τους διέπεται από άλλη νομοθεσία, ενώ για τα άγρια αναφερόμαστε στον δασικό κώδικα. Είναι γνωστή η ιστορία μιας γάτας που είχε φέρει μαζί του ένας φαροφύλακας σ’ ένα νησάκι, και η οποία εξαφάνισε σε μικρό διάστημα από προσώπου γης ένα είδος παπαγάλου. Δεν είχε καμία ηθική ευθύνη η γάτα γι’ αυτό. Κι ο φαροφύλακας, εδώ που τα λέμε, δεν το έκανε από κακία. Αλλά το γεγονός παραμένει. Χάσαμε ένα είδος. Εδώ στην Ελλάδα έχουν εξαφανιστεί αποικίες υδρόβιων πουλιών από αγέλες εγκαταλελειμμένων σκύλων. Οι σκύλοι δεν έχουν καμία ηθική ευθύνη γι’ αυτό. Έχουν αυτοί που τους εγκατέλειψαν”.

 

“Πετάει το γάντι” για τα μινγκ και αποκαθιστά τους κυνηγούς

 

Η “ΑΝΙΜΑ”, όμως, δεν έμεινε στα παραπάνω. Πήγε τα πράγματα ένα βήμα παρακάτω. Άλλωστε, γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι, ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση και ο Σύλλογος Προστασίας υπενθύμισε στους ανόητους αυτοαποκαλούμενους “ακτιβιστές”, την ανεπανόρθωτη ζημιά που έχουν προκαλέσει στην πανίδα της Καστοριάς, με την απελευθέρωση των μινγκ, πριν μερικά χρόνια.

Το χαρακτηριστικό απόσπασμα:

–              “Τα μινγκ που απελευθέρωσαν ακτιβιστές από τις επιχειρήσεις γούνας στην Καστοριά, έχουν εξοντώσει τις λαγγόνες της λίμνης και κινδυνεύουν να χαθούν και οι κύκνοι. Φρικτές οι επιχειρήσεις γούνας, όμως τα μινγκ δεν είναι μέρος της τροφικής αλυσίδας της περιοχής και η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη. Τα μινγκ δεν έχουν ηθική ευθύνη για τη ζημιά αυτή. Οι σκύλοι που τραυματίζουν σοβαρά τα ελάφια της Πάρνηθας, πεινασμένοι και παρατημένοι από πολίτες, δεν είναι μέρος της φύσης. Οι λύκοι που πλέον υπάρχουν εκεί και τα σκοτώνουν, είναι. Όσοι συγχύστηκαν που μετρώντας τις εισαγωγές βρήκαμε ότι είχαμε 212 στις 5.500 με αιτία τις γάτες, και θεώρησαν ότι στοχοποιήσαμε το ζώο αυτό, κάνουν απλώς ένα μεγάλο λάθος από άγνοια. Να πούμε εδώ ότι το νούμερο θα ήταν πολύ μεγαλύτερο αν είχαμε συμπεριλάβει τους νεοσσούς που πέφτουν από τις φωλιές και μετά τους αρπάζουν οι γάτες, αλλά αυτά τα περιστατικά τα θεωρούμε πτώση από φωλιά, οι γάτες είναι δευτερογενής αιτία. Είναι εντελώς αφελές να πιστεύει κάποιος ότι μία τέτοια δημοσίευση είναι αφορμή να βάλει ένας κακός άνθρωπος φόλες. Είναι επίσης κατανοητό κατά κάποιον τρόπο αλλά λάθος αντίδραση να φρικάρουν τόσοι, επειδή είδαν μία φωτογραφία με γάτα εν δράσει: δηλαδή δεν το ξέραμε ότι πιάνουν πουλιά; Και φιδάκια και σαυράκια και άλλα μικρά ζωάκια;”.

 

Και η αναφορά στους κυνηγούς:

–              “Είναι εντελώς άδικο, δε, να αρχίζει το γνωστό τροπάρι “για τους κυνηγούς δεν λέτε” και είναι φίλοι σας κ.λπ. Τα πυροβολημένα, που είναι και ιδιαίτερα σημαντικά είδη, τα αναρτήσαμε πρώτα. Το τί πολιτική έχουμε και γιατί την έχουμε επιλέξει για το κυνήγι και τους κυνηγούς δεν είναι της παρούσης. Τα έχουμε πει αλλού. Όποιος διαφωνεί με τα παραπάνω μπορεί να μην ακολουθεί τη σελίδα, να μην υποστηρίζει την “ΑΝΙΜΑ”, να επιλέξει έναν άλλον τρόπο να συμβάλει στο κοινό καλό. Εμείς δεν θα αλλάξουμε τη στάση μας και τις πεποιθήσεις μας για να είμαστε αρεστοί γενικώς, ζωγραφίζοντας ροζ συννεφάκια”.

 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοζάνη: Κοπάδι αγριογούρουνων βολτάριζε στο δρόμο προς Πτολεμαΐδα – Βίντεο

Κοζάνη: Κοπάδι αγριογούρουνων βολτάριζε στο δρόμο προς Πτολεμαΐδα Το κυνήγι έχει πάψει εδώ και καιρό και τα αγριογούρουνα δίχως κανένα φόβο πλέον ξεχύνονται στους...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ