spot_img
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΚαταδίκη του φιλόζωου Πάολο Μοκαβέρο για δηλώσεις κατά των κυνηγών

Καταδίκη του φιλόζωου Πάολο Μοκαβέρο για δηλώσεις κατά των κυνηγών

|

Καταδίκη του φιλόζωου Πάολο Μοκαβέρο για δηλώσεις κατά των κυνηγών

Το δικαίωμα της κριτικής δεν είναι το ίδιο με το δικαίωμα της προσβολής. Αυτό καθόρισε το Δικαστήριο της Ρώμης εναντίον του Paolo Mocavero, επικεφαλής της φιλοζωικής οργάνωσης 100% Animalisti, στην αστική υπόθεση που άσκησαν οι πρόεδροι των Federcaccia, Enalcaccia και ANUUMigratoristi μετά τις προσβλητικές εκφράσεις του κατά κυνηγών

Με απόφαση που εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου 2022, από το Δικαστήριο της Ρώμης, ο γνωστός ηγέτης των δικαιωμάτων των ζώων Πάολο Μοκαβέρο καταδικάστηκε σε αποζημίωση για τις συκοφαντικές και επιβλαβείς δηλώσεις που έκανε σε κυνηγούς κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής εκπομπής «La Zanzara» που μεταδόθηκε από το Radio 24 τον Μάρτιο του 2020. Οι πρόεδροι των Federcaccia Massimo Buconi, Enalcaccia Lamberto Cardia και ANUUMigratoristi Marco Castellani είχαν καταθέσει πολιτική αγωγή εναντίον του, με χορηγό τον δικηγόρο Alberto M. Bruni.

Το διάταγμα είναι πολύ περίπλοκο και, ενώ αναγνωρίζει το δικαίωμα στην ενημέρωση και την κριτική (ακόμα και με πολύχρωμους τόνους), ωστόσο επιβεβαιώνει ότι οι λεκτικές επιθέσεις δεν μπορούν ποτέ να γίνουν ανεκτές, οι οποίες μετατρέπονται σε πραγματικές επιθέσεις που υπερβαίνουν το επίμαχο θέμα και παίρνουν τη μορφή φάουλ, γλώσσα εναντίον μεμονωμένων πολιτών ή κατηγοριών όπως οι κυνηγοί, των οποίων το ηθικό προφίλ προστατεύεται από τους Κυνηγετικούς Συλλόγους.

Η διάταξη του Πολιτικού Δικαστηρίου της Ρώμης αποκτά μεγάλη σημασία γιατί – τέλος – αναγνωρίζει την προστασία της αξιοπρέπειας όσων ασκούν νόμιμα την κυνηγετική δραστηριότητα και, ταυτόχρονα, των Κυνηγετικών Συλλόγων που εργάζονται σε κάθε τόπο σε αυτό.

Επιπλέον, αποκτά επίσης την αξία μιας πραγματικής προειδοποίησης για όλους εκείνους που δυσφημούν τους κυνηγούς υπερβαίνοντας τα όρια της σωστής ενημέρωσης και του δικαιώματος της κριτικής, επιτρέποντας στους εαυτούς τους να μην επιτρέπουν λεκτική επίθεση που συνοδεύεται από προσβολές και χυδαιότητα.

Και αυτό ισχύει και για τους επικεφαλής εφημερίδων και τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών που φιλοξενούν τους πιο φωνητικούς δυσφημιστές του κυνηγιού, στους οποίους επιτρέπονται -χωρίς να αντικρούουν τον εαυτό τους- παρεκκλίνουσες και επιζήμιες εκφράσεις.

Ενισχυμένοι από αυτό το προηγούμενο, οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι θα μπορούν στο εξής να κινούνται νομικά για την προστασία της εικόνας των μελών τους όποτε -και δυστυχώς συμβαίνει όλο και πιο συχνά- το κυνήγι και όσοι το ασκούν γίνονται αντικείμενο προσβλητικών σχολίων.

Δείτε επίσης: Καταδίκη αντικυνηγών για παρενόχληση κυνηγού – Φυλάκιση και πρόστιμο

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άλλη μια δικαστική ήττα για την Νατάσα Μπομπολάκη «δια χειρός» Σταύρου Αθανασίου!

Άλλη μια δικαστική ήττα για την Νατάσα Μπομπολάκη «δια χειρός» Σταύρου Αθανασίου! Ακόμα μιά δικαστική ήττα για την πρώην πρόεδρο της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ