spot_img
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΗ θήρα για την οικονομία των Η.Π.Α.

Η θήρα για την οικονομία των Η.Π.Α.

|

Τί επιστρέφει στην τοπική κοινότητα και πόσο σημαντική είναι εν τέλει η θήρα για την οικονομία των Η.Π.Α., που κατά κύριο λόγο ασθμαίνει τα τελευταία χρόνια;

Στην Πενσυλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν όλες τις απαντήσεις και μάλιστα σε αριθμούς.

Πιθανότατα ελάχιστοι σκέφτονται, πριν από την κυνηγετική τους εξόρμηση, πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν στην οικονομία της κοινότητάς τους, της πόλης τους, είτε αυτής που πηγαίνουν, και εν τέλει του κράτους τους.

Ούτε οι Αμερικανοί κυνηγοί το αναλογίζονταν μάλλον, όμως τα στοιχεία που προκύπτουν από την οργάνωση Sportsmen’s Alliance, δείχνουν την σημαντικότατη συμβολή τους στην οικονομία της Πολιτείας τους.

1,5 δισ. δολάρια – Η θήρα για την οικονομία των Η.Π.Α.

Σε γενικές γραμμές οι πρόσφατες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι κυνηγοί και οι ψαράδες συνεισφέρουν περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία της Πενσυλβάνια κάθε χρόνο.

Μια έκθεση της Sportsmen’s Alliance αποκάλυψε ότι οι κυνηγοί και οι σκοπευτές συνεισέφεραν 149 δισεκατομμύρια δολάρια στην εθνική οικονομία, στήριξαν σχεδόν 970.000 θέσεις εργασίας και δημιούργησαν περισσότερα από 45 δισεκατομμύρια δολάρια σε μισθούς και εισόδημα το 2020.

Τα νούμερα είναι συγκλονιστικά, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως πρόκειται για μια Πολιτεία 13.011.844 κατοίκων, η οικονομία της οποίας βασίζεται εν μέρει στη βιομηχανική παραγωγή και εν μέρει στην αγροτική.

Στην Πενσυλβάνια, η έρευνα αποκάλυψε ότι 780.000 κυνηγοί  μόνο, ξόδεψαν 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγορές που σχετίζονται με το κυνήγι και με τα χρήματα αυτά έχουν υποστηριχθεί τουλάχιστον 13.600 θέσεις εργασίας μόνο μέσα στο 2020.

Από την άλλη πλευρά, αντίστοιχη έρευνα η οποία όμως έγινε από την Αμερικανική Ένωση Ψαράδων, επαγγελματιών και ερασιτεχνών, έδειξε ότι 1.550.800 ψαράδες ξόδεψαν 422,4 εκατομμύρια δολάρια απλώς για να πάνε για ψάρεμα.

Ο Ρομπ Σάουθγουικ, πρόεδρος της «Southwick Associates», έχει συμμετάσχει στην εκπόνηση πολλών τέτοιων μελετών και δηλώνει πλέον μετά βεβαιότητας πως οι κάθε είδους δραστηριότητες, ειδικά όμως αυτές που γίνονται σε εξωτερικούς χώρους, αποτελούν ένα σημαντικό έσοδο για τα κρατικά ταμεία, αλλά και την οικονομία γενικότερα, καθώς την συγκρατούν από την κατηφόρα –είτε λόγω οικονομικής κρίσης, είτε πανδημίας. Και στην Πενσυλβάνια, συγκεκριμένα, το κυνήγι και το ψάρεμα λειτουργούν εξισορροπητικά για την παραπαίουσα, εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες, οικονομία της Πολιτείας.

Αν οι ψαράδες σταματούσαν

«Αν οι ψαράδες στην Πενσυλβάνια σταματούσαν να ξοδεύουν τα χρήματά τους, τα 422 εκατομμύρια δολάρια, και απλώς τα κρατούσαν στην τσέπη τους, θα βλέπατε τη συνολική οικονομική δραστηριότητα στην Πολιτεία να μειώνεται κατά 722 εκατομμύρια δολάρια», εξήγησε. «Αυτό θα επηρέαζε ευθέως τουλάχιστον 6.440 θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την αλυσίδα από την πώληση ως την παραγωγή», πρόσθεσε ο Σάουθγουικ.

Από το 1988, η εταιρεία του Σάουθγουικ διενεργεί οικονομικές έρευνες για το κυνήγι και το ψάρεμα. Χρηματοδοτείται από το κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών, από το Πρόγραμμα Διατήρησης Άγριας Ζωής πολλών Πολιτειών όπως και την εθνική Υπηρεσία Ψαριών και Άγριας Ζωής, προκειμένου να δίνει την ακριβή εικόνα της οικονομικής αξίας αυτών των υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Εκτός από τη θήρα για την οικονομία των Η.Π.Α., η έρευνα της εταιρείας του ανακάλυψε ότι 861.000 άνθρωποι ξόδεψαν 676 εκατομμύρια δολάρια σε αγορές που σχετίζονται με σκοποβολή στην Πενσυλβάνια. Εάν οι σκοπευτές σταματούσαν αυτές τις δαπάνες, ο Σάουθγουικ εκτιμά πως θα επηρεάζονταν άμεσα 10.600 θέσεις εργασίας.

Αν και αυτοί είναι ιδιαίτερα σημαντικοί αριθμοί, ο ειδικός εξηγεί ότι η Πενσυλβάνια κατατάσσεται στη 12η θέση στη χώρα όσον αφορά τις δαπάνες για δραστηριότητες που σχετίζονται με το κυνήγι, με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα που συλλέχθηκαν το 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το 2011, η ίδια πολιτεία είχε καταταχθεί στην τέταρτη θέση, κι όπως λέει αυτό συνέβαινε όταν οι άνθρωποι μπορούσαν να ταξιδεύουν πιο συχνά, ένα από τα πρώτα πράγματα που διατάραξε η πανδημία.

Θα επανέλθει ψηλότερα

«Τα ξενοδοχεία, τα καταφύγια και οι μετακινήσεις στο σύνολό τους, αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των εξόδων», είπε ο Σάουθγουικ. «Εάν οι άνθρωποι δεν μπορούν να ταξιδέψουν τόσο πολύ, σίγουρα επηρεάζονται αυτοί οι αριθμοί», πρόσθεσε αναφερόμενος στις προκλήσεις της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Σάουθγουικ πάντως είναι αισιόδοξος και πιστεύει ακράδαντα ότι η κατάταξη της Πενσυλβάνια θα επανέλθει στα υψηλότερα κλιμάκια της λίστας όταν οι συνθήκες της αγοράς επιστρέψουν σε μια πιο φυσιολογική συνθήκη.

Άλλωστε, με τα μέτρα να διαφέρουν από Πολιτεία σε Πολιτεία στις ΗΠΑ πολλοί κυνηγοί και ψαράδες που είχαν την δυνατότητα να κυνηγήσουν, το έκαναν στον τόπο τους ή πήγαν σε πολιτείες που επιτρεπόταν η εξάσκηση αλιείας και θήρας από ξένους. Κάτι που στην Πενσυλβάνια δεν συνέβαινε και άρα έμεινε με τα έξοδα των ντόπιων.

«Η ζήτηση είναι ακόμα υψηλή, αυτό μας δείχνουν τα στοιχεία τόσο από τις κατασκευάστριες εταιρείες εξοπλισμών όσο και από τις σχετικές έρευνες». Αυτά τα έξοδα που αναφέρθηκαν ανωτέρω άλλωστε είναι επιπρόσθετα στις άδειες κυνηγιού, την αγορά όπλων και πυρομαχικών, τα ρούχα και άλλον εξοπλισμό που χρειάζονται οι κυνηγοί κάθε χρόνο.

Την κυνηγετική χρονιά 2021-22, η Επιτροπή Κυνηγιού της Πενσυλβάνια πούλησε 854.066 άδειες μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Αυτός ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί καθώς οι άδειες ισχύουν μέχρι τον Ιούνιο ώστε να περιλαμβάνουν την περίοδο κυνηγιού άγριας γαλοπούλας της φετινής άνοιξης.

Το ψάρεμα

Κι ενώ η πανδημία μπορεί να έχει βλάψει τις ταξιδιωτικές εξορμήσεις για τους κυνηγούς, τα lockdown βοήθησαν τον κλάδο της αλιείας.

«Το ψάρεμα πήγε λίγο καλύτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε στη δική σας κοινότητα», είπε ο Σάουθγουικ. Η έρευνα αποκάλυψε μια αύξηση στους ψαράδες για πρώτη φορά εδώ και χρόνια.

Η Επιτροπή Ψαριών και Αλιείας της Πενσυλβάνια ανέφερε το 2021, πως περισσότεροι από 920.000 ψαράδες αγόρασαν άδεια αλιείας και η υπηρεσία πιστεύει ότι οι αριθμοί αποκαλύπτουν μια συνεχή αναζωπύρωση της δημοτικότητας του ψαρέματος ακόμα και της απλής βαρκάδας ως προσιτές, φιλικές προς την οικογένεια υπαίθριες δραστηριότητες.

Όπως πολύ εύστοχα τόνισε ο Σάουθγουικ, με μια σειρά από αθλητικές και άλλες δραστηριότητες να ανοίγουν σιγά σιγά έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, η μεγάλη πρόκληση είναι «να βρούμε τρόπους για να κρατήσουμε αυτόν τον κόσμο».

Ο Τζον Χάλας, διευθυντής των κρατικών πάρκων του Τμήματος Διατήρησης και Φυσικών Πόρων της Πενσυλβάνια, είπε ότι τα κρατικά πάρκα έχουν άμεσο αντίκτυπο στις οικονομίες όπου βρίσκονται.

«Κάθε δολάριο που επενδύεται σε κρατικά πάρκα επιστρέφει περίπου 13 δολάρια στην οικονομία της Πενσυλβάνια σε γενικές γραμμές», είπε σχετικά με τα ευρήματα μιας πρόσφατης μελέτης τόσο για τις αγροτικές περιοχές όσο και για τις μεγαλύτερες κοινότητες.

«Τα κρατικά πάρκα είναι οικονομικές μηχανές και άρα πρέπει να εστιάσουμε στους ανθρώπους που κάνουν χρήση των πάρκων ακόμα κι αν είναι για κατασκήνωση».

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυνηγοί σε απόσταση αναπνοής με δύο αρκουδάκια – Βίντεο

Κυνηγοί σε απόσταση αναπνοής με δύο αρκουδάκια Ένα βίντεο με δύο κυνηγούς και δύο αρκουδάκια στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έγινε viral συγκεντρώνοντας εκατομμύρια προβολές. Οι...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ