spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΗ θέση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης Δωδεκανήσου για το Νέο νομοσχέδιο για...

Η θέση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης Δωδεκανήσου για το Νέο νομοσχέδιο για τους σκύλους και τα ζώα συντροφιάς

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε η Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης Δωδεκανήσου:

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση με τους υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ δείχνουν την εμπάθεια τους προς τους κυνηγούς και τα σκυλιά τους. Πρέπει να καταλάβουν ότι τα αδέσποτα που κυκλοφορούν δεν είναι από κυνηγούς, είναι από της κυρίες που παίρνουν στα παιδιά τους ενα κουταβάκι, ή οι ίδιες, χώρις να σκεφτούν ότι αυτό το κουταβάκι θα γίνει σκύλος με πολλές απαιτήσεις και έξοδα, όταν λοιπόν το βαριούνται το παρατάνε στους δρόμους και επιβαρύνουν τους δήμους και τα κυνοκομία

ΑΥΤΑ ΕΊΝΑΙ ΤΑ ΑΔΈΣΠΟΤΑ ΚΎΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΊ ΚΑΙ ΚΎΡΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΈΣ
ΣΕ ΑΥΤΆ ΤΑ ΣΚΥΛΙΆ ΠΟΎ ΕΊΝΑΙ ΚΛΕΙΣΜΈΝΑ ΣΤΟΥΣ ΤΈΣΣΕΡΙΣ ΤΟΊΧΟΥ ΝΑ ΒΆΛΕΤΕ ΔΙΚΛΕΊΔΕΣ ΑΣΦΑΛΕΊΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΥΝΗΓΌΣΚΥΛΑ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΆ ΣΚΥΛΙΆ ΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΞΌΔΟΥΣ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΌ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝ

Θέμα: Νέο νομοσχέδιο για τους σκύλους και τα ζώα συντροφιάς.

Αγαπητοί συνάδελφοι, από μία πρώτη ανάγνωση του νέου σχεδίου Νόμου για τα ζώα του Υπουργείου Εσωτερικών, που διέρρευσε στο διαδίκτυο χωρίς πότε να κοινοποιηθεί στην ΚΣΕ ή να ζητηθεί η άποψή της επ’ αυτού, προκύπτει αβίαστα ότι μία σειρά διατάξεις του αποτελούν «κόλαφο» και για τους κυνηγούς και για τα κυνηγόσκυλα!

Ανάμεσα στα άλλα προβλέπεται:

1. ΣΗΜΑΝΣΗ
Στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) που θα δημιουργηθεί, οι κυνηγετικοί σκύλοι και οι ιδιοκτήτες τους θα σημανθούν με διαφορετικό τρόπο από ό,τι οι υπόλοιποι σκύλοι και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες.
Επιβάλλεται να υπάρχει και ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ και ΕΝΔΕΙΞΗ ότι το ζώο είναι κυνηγετικό. Φυσικά, ονοματεπώνυμο ιδιοκτήτη, διεύθυνση, ΑΦΜ, Αριθμός ταυτότητας, τηλέφωνο κλπ…
Σε κάθε μετακίνηση του κυνηγού εκτός σπιτιού μαζί με τον σκύλο του (είτε στο πάρκο της γειτονιάς, είτε προς τον κυνηγότοπο), ο κυνηγός είναι υποχρεωμένος να φέρει μαζί του το… Διαβατήριο του σκύλου, σαν να επρόκειτο να ταξιδέψει εκτός συνόρων. Αυτή είναι μία πρόβλεψη του νόμου, που δεν ισχύει για τους υπόλοιπους κατόχους σκύλων.
Επίσης, όταν κυκλοφορεί ο κυνηγετικός σκύλος οπουδήποτε εκτός σπιτιού, πρέπει να φέρει στο περιλαίμιο και ξεχωριστή ένδειξη. Πώς θα είναι αυτή η ένδειξη, θα το καθορίσει Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί αργότερα.
Αφαιρείται η άδεια κυνηγίου από κάθε κυνηγό, του οποίου ο σκύλος δεν έχει εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, ή δεν φοράει τη διακριτική σήμανση – «στάμπα» που προσδιορίζει το ζώο ως «κυνηγετικό».

2. ΜΕΤΑΦΟΡΑ
Τα κλουβιά μεταφοράς κυνηγετικών σκύλων, που τοποθετούνται πίσω από τον πίσω προφυλαχτήρα του οχήματος, απαγορεύονται, πλέον, ρητά και κατηγορηματικά!

3. ΣΤΕΙΡΩΣΗ
Κάθε ιδιοκτήτης σκύλου, υποχρεούται να στειρώσει το ζώο του εντός 3 μηνών από την απόκτηση του.
Αν ο σκύλος είναι κάτω του έτους, η στείρωση πρέπει να γίνει 3 μήνες αφότου χρονίσει το ζώο.

4. ΓΕΝΝΕΣ
Ένας ιδιοκτήτης που θέλει να ζευγαρώσει το ζώο του, μπορεί να το κάνει… μόνο μία φορά στη ζωή του ζώου, και εφόσον λάβει άδεια από Ειδική Επιτροπή.
Η αίτηση αυτή πρέπει να υποβληθεί το αργότερο μέσα σε 6 μήνες από την έναρξη ισχύος του Νόμου. Και αφού το ζευγαρώσει κατόπιν αδείας για μία και μόνη φορά, μέσα σε έξι μήνες μετά το ζευγάρωμα, το θηλυκό ζώο… πρέπει τελεσίδικα να
στειρωθεί!
Γι’ αυτήν τη μοναδική φορά που επιτρέπεται μία γέννα στη διάρκεια ζωής ενός σκύλου, ο κάτοχος πρέπει να έχει δηλώσει εκ των προτέρων την ταυτότητα 6 έως 8 φυσικών προσώπων που θα πάρουν τα κουτάβια!

5. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ
Ως προς την «ερασιτεχνική εκτροφή», οι προϋποθέσεις γίνονται από αυστηρές έως
απαγορευτικές.
Οι «ερασιτέχνες εκτροφείς» πρέπει να λάβουν ειδικές άδειες από συγκεκριμένη Επιτροπή και να είναι δηλωμένοι σε ξεχωριστό Μητρώο, όπως και τα δύο θηλυκά ζώα «αναπαραγωγής» που δικαιούνται να κατέχουν αστείρωτα.
Από το θηλυκό σκυλί τους, οι «ερασιτέχνες εκτροφείς» μπορούν να έχουν μία
γέννα το έτος, και όχι περισσότερες από 6 στο σύνολο της ζωής του
Οτιδήποτε άλλο θεωρείται παράνομη εκτροφή και υπόκειται σε κυρώσεις (αρκετών χιλιάδων ευρώ).

Η Κ.Σ.Ε. έχει από τον Ιανουάριο ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά η τελευταία δεν έχει, ακόμα, ανταποκριθεί. Όπως, ωστόσο, γίνεται φανερό, εάν αυτός ο Νόμος ισχύσει ως έχει, τα προβλήματα για τον κόσμο των κυνηγών και τα κυνηγόσκυλα θα είναι τεράστια.

Οι διατάξεις του θα αποτελέσουν «ταφόπλακα» για την ερασιτεχνική εκτροφή και θα υπονομεύσουν και το ίδιο το κυνήγι, αφού θα κάνουν ακόμα πιο δυσχερείς τις μετακινήσεις και θα γεμίζουν με άγχος τους κυνηγούς».

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Κυνηγεσία 2024»: 8 πράγματα που αφορούν όσους πρόκειται να επισκεφθούν την έκθεση

«Κυνηγεσία 2024»: 8 πράγματα που αφορούν όσους πρόκειται να επισκεφθούν την έκθεση 1. Εισιτήριο θα βρεις στην είσοδο του εκθεσιακού κέντρου MEC Παιανίας (6 ευρώ)....
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ