spot_img
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΗ λαθροθηρία… ως συμμορία!

Η λαθροθηρία… ως συμμορία!

|

Οι νυχτερινές “εκτελέσεις”

των λαγών στην Κρήτη

 

Στην ύπαιθρο της Κρήτης δεν πυροβολούνται μόνο οι λαγοί, αλλά και όσοι προσπαθούν να τους υπερασπιστούν από τους προβολείς και τα σκάγια των λαθροθήρων

 

της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΜΕΛΑΝΙΤΟΥ

 

Άλλοτε με κίνητρο… το χρήμα, άλλοτε σαν μια κακώς εννοούμενη “παλικαριά” που αψηφά θεσμούς και νόμους, η  νυχτερινή λαθροθηρία στους λαγούς της Κρήτης, ήταν ανέκαθεν μια μάστιγα για το νησί.

Συχνά, μάλιστα, τις νύχτες δεν πυροβολούνται μόνο οι λαγοί, αλλά και… εκείνοι που είναι ταγμένοι να τους υπερασπίζονται από τους προβολείς και τα σκάγια των λαθροθήρων!

 

Πυρά και εναντίον αστυνομικών

Σε μερικές τοποθεσίες της Μεγαλονήσου το φαινόμενο έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, σε βαθμό που να αντιμετωπίζονται ως… “επικίνδυνες ζώνες” από τους κυνηγετικούς συλλόγους και τους θηροφύλακες τους, που με βραδινές περιπολίες προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση.

Αν και η νυχτερινή λαθροθηρία των λαγών έχει μειωθεί ή και εξαλειφθεί σε άλλες περιοχές της χώρας,  στην Κρήτη …σημειώνει αυξητικές τάσεις!

Σύμφωνα με εκτίμηση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσου, “από το 2011, τα περιστατικά λαθροθηρίας με εμπορικό στόχο και σκοπό, παρουσίαζαν αυξητικές τάσεις. Τώρα, όμως,  εξαιτίας της κρίσης, το πρόβλημα έχει ενταθεί. Και επιπλέον, τελευταία σημειώνεται αύξηση και των περιπτώσεων λαθροθηρίας λαγών με τη χρήση  παγίδων (θηλιές ή τέλια”.

 

Κανονικό εμπόριο…

Δυστυχώς, υπάρχουν και επαγγελματίες λαθροθήρες,  άτομα επικίνδυνα, που δεν θα διστάσουν ακόμα και να πυροβολήσουν για να αποφύγουν τη σύλληψη…

Την επόμενη ημέρα, οι ίδιοι άνθρωποι θα πάνε στα καφενεία και θα πουλήσουν τους λαγούς προς 20€ και 30€ τον έναν οι φτηνοί, 50 έως 70 ευρώ οι ακριβοί!”

 

Ακόμα και οι αστυνομικοί που έχουν εμπλακεί σε τέτοια περιστατικά, εκφράζουν σήμερα… έκπληξη για τον ακριβό τεχνολογικό εξοπλισμό που χρησιμοποιούν, όσοι δραστηριοποιούνται στη νυχτερινή λαθροθηρία στην Κρήτη.

Οι καραμπίνες και τα δίκαννα είναι απλά “πταίσματα”… Αυτόματα όπλα με διόπτρες, συσκευές GPS,  κιάλια νυκτός και λοιπά σύνεργα κατόπτευσης και επικοινωνίας, είναι μέρος μόνο του εξοπλισμού τους.

Αυτός που λαθροθηρεύει, θα κάνει ότι μπορεί για να διώξει τους κυνηγούς από τις περιοχές που θεωρεί τσιφλίκι του…

Άλλοτε κάνοντας του ζημιά στο αμάξι του, σκίζοντας τα λάστιχα ή και πυροβολώντας το! Και βέβαια, τα ίδια άτομα δεν διστάζουν να σκορπούν φόλες, ή και να πυροβολήσουν εν ψυχρώ κυνηγόσκυλα.

Στην Ομοσπονδία μας έχουν καταγγελθεί και περιπτώσεις, όπου οι λαθροθήρες έχουν διατυπώσει απειλές κατά της ζωής ή της οικογένειας των κυνηγών, στην περίπτωση που ανοίξουν το στόμα τους και μιλήσουν!

 

Υψηλή προστασία;

Στην Κρήτη, δεν είναι πολύ εύκολο πράγμα να συλληφθεί ένας λαθροθήρας λαγών.

Δεν είναι μόνο η νύχτα που τον κρύβει, ούτε και τα όπλα του που τον “προστατεύουν” από όσους θα ήθελαν να τον κυνηγήσουν, ούτε και μια  αίσθηση απειλής που βαραίνει όσους θα ήθελαν να καταγγείλουν και να μιλήσουν…

Πριν από χρόνια, μέχρι και… πολιτικές παρεμβάσεις από ισχυρά “τζάκια” του νησιού είχαν γίνει, για να τεθούν υποθέσεις λαθροθηρίας στο αρχείο, ή για να αφεθούν να παραγραφούν αδικήματα πριν φτάσουν στο ακροατήριο των δικαστικών αιθουσών. 

 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εύβοια: Ψαράς έβγαλε χταπόδι… γίγας

Εύβοια: Ψαράς έβγαλε χταπόδι... γίγας «Τρελή» ψαριά στην Εύβοια: Έπιασε χταπόδι 12 κιλά Ο Νίκος Ταρασούλας από την Εύβοια, έχει και λόγο να καμαρώνει καθώς όπως...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ