spot_img
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΤριχωτάΑγριογούρουνοΓερμανία: Πρώτο κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε αγριογούρουνο!

Γερμανία: Πρώτο κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε αγριογούρουνο!

|

 

Η Γερμανία επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε έναν αγριόχοιρο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας.

 

Ο ιός εντοπίστηκε σε έναν νεκρό αγριόχοιρο στο ανατολικό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, επισήμανε η υπουργός Γεωργίας Γιούλια Κλέκνερ.

«Δυστυχώς οι υποψίες μας επιβεβαιώθηκαν» μετά τον έλεγχο που διενεργήθηκε από το ομοσπονδιακό εργαστήριο Friedrich-Loeffler, που ειδικεύεται σε αυτό τον ιό, πρόσθεσε η ίδια.

Ο ιός αυτός, όπως και η κατανάλωση ζώων που έχουν μολυνθεί από την αφρικανική πανώλη των χοίρων, «δεν είναι επικίνδυνα για τους ανθρώπους», αλλά θανατηφόρα για τα ζώα, υπενθύμισε η Κλέκνερ.

Κάποιες χώρες επιβάλλουν περιορισμούς στις εισαγωγές χοιρινού από χώρες όπου έχει εντοπιστεί ο ιός, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους Γερμανούς εκτροφείς χοίρων, καθώς ενδέχεται να πλήξει τις εξαγωγές στο εξωτερικό, κυρίως στην Ασία.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων είχε εντοπιστεί πριν μήνες στην Πολωνία, με τη Γερμανία να αναλαμβάνει δραστικά μέτρα ώστε να εμποδίσει την είσοδο στο έδαφός της μολυσμένων ζώων, όπως η ανέγερση ηλεκτροφόρου φράκτη μήκους μεγαλύτερου των 100 χιλιομέτρων στη μεθόριο, χρήση ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων, αλλά και drone.

O εντοπισμός του ιού στον αγριόχοιρο σημαίνει ότι θα απαγορευτούν οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος από το κρατίδιο του Βρανδεμβούργου.

Από το 2014 ο ιός έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης (Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Σερβία, Ουκρανία, Μολδαβία, Σλοβακία, Ρουμανία).

Η εξόντωση των ζώων που έχουν μολυνθεί αποτελεί το μόνο μέσο περιορισμού της εξάπλωσης της ασθένειας.

Με σχεδόν 5 εκατομμύρια τόνους χοιρινού κρέατος να παράγονται ετησίως στη Γερμανία, οι μισοί εκ των οποίων προορίζονται για εξαγωγές στο εξωτερικό, η χώρα αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγωγό χοιρινού κρέατος στην Ευρώπη.

 

Πηγή: zougla

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εντοπίστηκαν 11 αγριογούρουνα νεκρά με αφρικανική πανώλη σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας

Εντοπίστηκαν 11 αγριογούρουνα νεκρά με αφρικανική πανώλη σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας Συνολικά, 11 εστίες νεκρών αγριόχοιρων με αφρικανική πανώλη έχουν εντοπιστεί από την αρχή του έτους...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ