spot_img
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΦεβρουάριος: Ο μήνας με τα “επιστρόφια”

Φεβρουάριος: Ο μήνας με τα “επιστρόφια”

|

 

Με την ονομασία “επιστρόφια” αποκαλούσαν οι παλιότεροι κυνηγοί τις εμφανίσεις των τσιχλών από το τέλος του Γενάρη και μέχρι τη λήξη της περιόδου κυνηγίου, που τότε ήταν η 10η Μαρτίου.

Πρόκειται για τα πουλιά που σταδιακά μετατοπίζονται από τις νότιες ακρογωνιές της χώρας, από τα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά και τη Κρήτη.

Είναι οι τσίχλες, που ερχόμενες τον Οκτώβρη στη χώρα, απλώνονται σε ολόκληρη την επικράτεια, αναζητώντας το ζωτικό τους χώρο. Είναι ακόμα τα πουλιά που οι κακοκαιρίες της ηπειρωτικής χώρας, τα «εκτόπισαν» στα απάγγια των κυκλαδίτικων νησιών.

 

Οι παχιές τσίχλες του Φλεβάρη

Οι τσίχλες, αυτό το διάστημα που διανύουμε, έχουν για κύριο μέλημα τη μεγάλη κατανάλωση θρεπτικής τροφής και τη πάχυνσή τους.

Θα επιλέξουν τα λιοστάσια με αμάζευτο καρπό ή με χαμάδες ελιές, την αγριλιά, τα βένια με το πιπεράτο καρπό και τα ώριμα μαύρα μπιλάκια του κισσού.

Πρέπει να αποκτήσουν το ιδανικό βάρος-λίπος, που θα «κάψουν» στο μακρύ ταξίδι της επιστροφής στις βόρειες χώρες-πατρίδες, εκεί που φωλεοποιούν και αναπαράγονται. Ένα ταξίδι που συνήθως ξεκινά από τα μέσα Μαρτίου, με τις τελευταίες αναχωρήσεις από τη χώρα μας, να γίνονται στο τέλος του Απρίλη.

 

Λιγοστές πέρασαν το «αυλάκι»

Φέτος όμως οι νότιες εσχατιές είδαν, από τα μπασίματα, να τους επισκέπτεται ένας μικρός αριθμός πουλιών, πολύ κατώτερος των προηγούμενων χρόνων, και μόνο από το ένα μέλος της οικογένειας των τσιχλίδων, τη κελαηδότσιχλα.

Στη Κρήτη, που πάντοτε συντηρούσε μεγάλους αριθμούς με τσίχλες, η φετινή κατάσταση δεν είναι διόλου καλή. Την ίδια και ακόμα χειρότερη εικόνα εμφανίζουν τα κυκλαδονήσια, με τις τσίχλες να είναι είδος σε ανεπάρκεια. Στη νότια Πελοπόννησο και πιο συγκεκριμένα στη Λακωνία, που σπανίως «ξεμένει» από πουλιά, οι τσίχλες είναι λιγοστές και τα κοτσύφια ανύπαρκτα.

 

Στη νότια χώρα μέχρι το τέλος της σεζόν

Πως και από πού λοιπόν θα εμφανιστούν οι τσίχλες, αυτές που θα πλαισιώσουν όσες υπάρχουν στην ηπειρωτική χώρα, ώστε να δημιουργηθεί ο όγκος των πουλιών, που για χρόνια εντυπωσιάζει τους κυνηγούς και τους ωθεί μαζικά, τα Σαββατοκύριακα του Φλεβάρη, στο βουνό και στους κάμπους;

Εκείνο λοιπόν που απομένει και σε αυτό πρέπει να ελπίζουν οι κυνηγοί, είναι να παραμείνουν «ακούνητες» οι τσίχλες στις νοτιο-ελλαδίτικες θέσεις τους, μέχρι τις 29 του μήνα. Κάτι που ενισχύεται και από το γεγονός, ότι τη φετινή περίοδο όλα έχουν μείνει πίσω, κατά ένα 20ήμερο περίπου.

 

 

 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι τοποθετήσεις πολιτικών και εκπροσώπων της Πολιτείας στην «Έκθεση Κυνηγεσία 2024» – Βίντεο

Έκθεση Κυνηγεσία 2024: Οι τοποθετήσεις πολιτικών και εκπροσώπων της Πολιτείας Σε… βουλή μεταβλήθηκε για τρεις μέρες το Εκθεσιακό Κέντρο - ΜEC Παιανίας και φέτος,...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ