spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕπώδυνες συναντήσεις με θυμωμένες αρκούδες

Επώδυνες συναντήσεις με θυμωμένες αρκούδες

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Ως… φυσιολογικά και αναμενόμενα αντιμετωπίστηκαν τα δύο περιστατικά επιθέσεων αρκούδων σε ανθρώπους, που συνέβησαν πριν λίγο καιρό στην δυτική Μακεδονία…

Ο Αναστάσιος Θωμόπουλος, 57 ετών, από το Σταυροδρόμι του Βοΐου, δέχτηκε… πισώπλατη επίθεση από αρκούδα, ενώ παρακολουθούσε αμέριμνος τα τέσσερα κατσικάκια του που είχε βγάλει για βοσκή, έξω από τα τελευταία σπίτια του χωριού.

-“Καθόμουν και χάζευα τα κατσικάκια που βοσκούσαν. Ξαφνικά ένιωσα ένα δυνατό χτύπημα στην πλάτη μου κι ένα σουβλερό πόνο σαν μαχαιριά. Ήταν από τα νύχια μιας αρκούδας που μου επιτέθηκε από πίσω. Εκείνη τη στιγμή, νόμισα πως ήρθε το τέλος. Ευτυχώς, μετά το χτύπημα, με παράτησε εκεί όπου με είχε πετάξει”, έλεγε ο 57χρονος, λίγο αργότερα σε συγχωριανό του που τον μετέφερε στο νοσοκομείο Κοζάνης.

Στο νοσοκομείο οι γιατροί περιποιήθηκαν τα τραύματά του και του έκαναν αντιλυσσικές ενέσεις, όπως προβλέπει για τέτοιες περιπτώσεις το ιατρικό πρωτόκολλο. Ύστερα από τέσσερα 24ωρα, ένα ακόμα περιστατικό συνέβη στην Καστοριά: κάτοικος του Μαροχωρίου δέχτηκε επίθεση αρκούδας, ενώ βρισκόταν για “εκπαιδευτική” βόλτα μαζί με τα κυνηγόσκυλά του, λίγο έξω από το χωριό!

Το ζώο κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος του, και εκείνος στην προσπάθειά του να διαφύγει έπεσε σε μία απότομη πλαγιά και τραυματίστηκε στο χέρι… Η αρκούδα δεν ολοκλήρωσε την επίθεσή της και αποχώρησε, μαζί με τα δύο μικρά που την συνόδευαν. Ο τραυματίας διακομίστηκε στο νοσοκομείο Καστοριάς για να αντιμετωπιστούν τα τραύματά του στο χέρι… Αυτό το διάστημα οι θηλυκές αρκούδες είναι πιο “κινητικές” και ανήσυχες γιατί συνοδεύονται από τα μικρά τους, κάτι που εξηγεί και τη συχνότητα των εμφανίσεών τους κοντά σε χωριά και οικισμούς της Δυτικής Μακεδονίας.

“Γιατάκια” μέσα στο χωριό!

Πριν λίγο καιρό, αρκούδα μπήκε μέσα σε περιφραγμένο χώρο δίπλα στην Νεάπολη Κοζάνης και, αφού… σκότωσε σκύλο ράτσας πιτ μπουλ, άρπαξε την προβατίνα του Αντώνη Φουρκατσιώνη! Με διαφορά μιας ημέρας, άλλη αρκούδα, σκότωσε δύο προβατίνες του κτηνοτρόφου Λάζαρου Ταγκαλίδη, στο χωριό Αχλαδιά. Την επομένη, η ίδια αρκούδα σκότωσε και το κριάρι του Αντώνη Ταγκαλίδη, στην ίδια περιοχή. Το ίδιο διάστημα στη Μόρφη, ο Γιώργος Πανταζόπουλος έχασε από επίθεση αρκούδας το άλογό του, κατά τη διάρκεια ενός περιστατικού που… τράβηξε σε βίντεο με το κινητό του τηλέφωνο ο θηροφύλακας του Τσοτυλίου…

“Ήταν μία μεγάλη αρκούδα γύρω στα 500 κιλά! Είχε σκοτώσει το ενήλικο άλογο και το καταβρόχθιζε”, ανέφερε ο Ομοσπονδιακός θηροφύλακας Ιερόθεος Βασιλειάδης.

Αδύνατον… να εκδιωχθούν

Οι κάτοικοι της περιοχής είναι ανήσυχοι και αγανακτισμένοι από τα συνεχή συμβάντα, ενώ οι Ομάδες Άμεσης Επέμβασης για την εκδίωξη των αρκούδων από τα χωριά, υπάρχουν απλά… στα χαρτιά!

Ο ίδιος ο θηροφύλακας, Ι. Βασιλειάδης, το παραδέχεται:

-“Ντρεπόμαστε να λέμε τα ίδια και τα ίδια. Το μόνο που κάνουμε είναι να συμβουλεύουμε τους πολιορκημένους κατοίκους των χωριών να βάλουν ηλεκτροφόρες περιφράξεις. Με το δίκιο τους οι άνθρωποι μας έχουν βαρεθεί, γιατί δεν δίνουμε καμιά λύση στο πρόβλημά τους…”.

Το μέγα πρόβλημα που καταγράφεται στην Δυτική Μακεδονία δεν είναι τόσο οι επιδρομές στις καλλιέργειες ή οι επιθέσεις σε κτηνοτροφικά ζώα, αλλά η επιμονή των αρκούδων -κυρίως θηλυκών με μικρά ή νεαρών αρσενικών- να γιατακιάζουν σε κατοικημένες περιοχές. Πολλά από αυτά τα ζώα εγκαθίστανται κοντά σε οικισμούς και, παρά τις προσπάθειες που γίνονται, αρνούνται πεισματικά να αποχωρήσουν! Όσες φορές αυτά τα ζώα ναρκώθηκαν και μεταφέρθηκαν πολλά χιλιόμετρα μακριά μέσα στα δάση, επέμεναν να… επιστρέφουν ξανά, σε απόσταση αναπνοής από χωριά και οικισμούς όπου ζουν άνθρωποι!

Χωρίς φόβο για τον άνθρωπο

Ο αριθμός των αρκούδων είναι πολύ μεγαλύτερος από όσον αντέχει για να θρέψει και να “συντηρήσει” ο διαθέσιμος βιότοπος, οπότε οι θηλυκές αρκούδες με μικρά αναγκάζονται να απομακρυνθούν από τα κυρίαρχα αρσενικά ζώα, που απειλούν τα αρκουδάκια τους! Οι κυρίαρχες αρσενικές αρκούδες όχι μόνο καταλαμβάνουν τα καλύτερα εδάφη, αλλά σκοτώνουν τα μικρά αρκουδάκια για να επισπεύσουν την αναπαραγωγική διαθεσιμότητα της μητέρας τους και να ζευγαρώσουν μαζί της…

Έτσι, οι θηλυκές αρκούδες εγκαταλείπουν το δάσος και καταφεύγουν κοντά σε ανθρώπινους οικισμούς για να βρούνε τροφή, αλλά και γιατί θεωρούν τις κυρίαρχες αρσενικές αρκούδες πολύ πιο επικίνδυνες από… τον άνθρωπο! Το ίδιο συμβαίνει και με τα νεαρά αρσενικά ζώα που είτε εκτοπίζονται από τους μεγάλους αρσενικούς, είτε έτσι… “εκπαιδεύτηκαν” να κάνουν από τη μητέρα τους στη φάση της εξάρτησης από εκείνην. Όλα αυτά τα “προβληματικά” ζώα, που οδηγούνται κοντά στις πόλεις και στα χωριά εξαιτίας της εκτόπισής τους από άλλες αρκούδες, υπερβαίνουν τον φυσικό τους φόβο προς τον άνθρωπο και συνηθίζουν να εξασφαλίζουν την τροφή τους από τις δικές του δραστηριότητες! 

Οι κατά συρροή “προβληματικές”

Οι χαρακτηριζόμενες ως “προβληματικές” αρκούδες, έχουν μάθει πως ο άνθρωπος δεν αντιπροσωπεύει έναν άμεσο κίνδυνο γι’ αυτές, και τον πλησιάζουν, πλέον, όλο και περισσότερο, όλο και σε μικρότερη απόσταση! Είναι ζώα που έχουν αποκτήσει “εθισμό” και εξάρτηση από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, γι’ αυτό και θα συνεχίσουν να πλησιάζουν τους οικισμούς και τις πόλεις για να εξασφαλίσουν την τροφή, την ασφάλεια και την ησυχία τους…

 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λύκοι καταβροχθίζουν ένα ελάφι σε χώρο στάθμευσης – Βίντεο

Λύκοι καταβροχθίζουν ένα ελάφι σε χώρο στάθμευσης Οι λύκοι έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε σημείο που αποτελεί και αντικείμενο συζήτησης της κομισιόν....
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ