Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλλάδα: Από τις ελάχιστες χώρες που απαγορεύθηκε το κυνήγι

Ελλάδα: Από τις ελάχιστες χώρες που απαγορεύθηκε το κυνήγι

|

- Advertisement -

 

Την ώρα που στην Ελλάδα οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν πως η πανδημία θα σημάνει το τέλος του κυνηγιού, (υπό ποιο σκεπτικό δεν εξήγησαν…) στις ΗΠΑ που έχουν πληγεί από την Covid-19 όσο καμία άλλη χώρα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι συνάδελφοι κυνηγοί έχουν ακόμα την ευκαιρία να βγαίνουν στη φύση, ξεκλέβοντας «ανάσες» ελπίδας την εποχή του εγκλεισμού.

 

- Advertisement -

Είναι πραγματικά απορίας άξιον το σκεπτικό της κυβέρνησης, προτού ανακοινώσει (κι αποφασίσει) πως το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται εν μέσω της καραντίνας που έχει επιβληθεί τις τελευταίες ημέρες. Παρά τις επίμονες εκκλήσεις των κυνηγετικών οργανώσεων, οι αρμόδιοι υπουργοί δεν έδωσαν ούτε δεύτερη σκέψη στο ενδεχόμενο οι κυνηγοί να έχουν δίκιο και η κυνηγετική δραστηριότητα να μην αποτελεί εστία υπερμετάδοσης του νέου κορονοϊού.

 

Σε Ευρώπη και Η.Π.Α

Αίσθηση προκαλεί μάλιστα το γεγονός πως η Ελλάδα είναι μέσα στις ελάχιστες χώρες που απαγόρευσαν κυνήγι και ψάρεμα λόγω των περιορισμών μετακίνησης, μάλλον γιατί στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αρμόδιοι αντιλαμβάνονται πως το να κυνηγά κανείς είναι μια διαδικασία που πλην ελαχίστων εξαιρέσεων είναι δυνατό να ασκηθεί και κατά μόνας, μην παραβιάζοντας κανένα μέτρο κοινωνικής αποστασιοποίησης.

 

Τι συμβαίνει όμως στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο;

Για αρχή στις ΗΠΑ, όπου ο απολογισμός της πανδημίας είναι πραγματικά τραγικός με σχεδόν 12.000.000 κρούσματα και πάνω από 255.000 θανάτους, τόσο οι πολιτειακές όσο και οι ομοσπονδιακές αρχές ουδέποτε εξέτασαν το ενδεχόμενο να βγάλουν το κυνήγι και το ψάρεμα στην …παρανομία. Οι κυνηγοί στην Αμερική συνεχίζουν να εξασκούν την δραστηριότητα, ομολογούν μάλιστα πως επιδρά σαν ψυχοφάρμακο κόντρα στη νοσηρή και δύσκολη καθημερινότητα. Ωφελημένο όμως βγήκε και το ίδιο το κυνήγι, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία των γραφείων θήρας των Πολιτειών, σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που δεν είχαν πριν καμία επαφή με τη δραστηριότητα, αποφάσισαν να αποκτήσουν καθώς το βλέπουν όχι μόνο ως μία διέξοδο αλλά και ως έναν τρόπο να γεμίσει το ψυγείο, την ώρα που εκατομμύρια Αμερικανοί έμειναν άνεργοι κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και αναγκάζονται να στραφούν στις τράπεζες τροφίμων για να εξασφαλίσουν το επόμενο γεύμα τους.

Από το παραπάνω προκύπτει πως οι λόγοι που το κυνήγι δεν θα έπρεπε να διακοπεί, είναι πολλοί και προφανείς. Ωστόσο δεν φάνηκαν ως τέτοιοι στον υφυπουργό Πολιτικής προστασίας, κ. Νίκο Χαρδαλιά, (προφανώς και στους υπόλοιπους αρμόδιους για την λήψη αποφάσεων) ο οποίος χαρακτήρισε «αδιανόητο» το αίτημα της ένταξης του κυνηγίου στους κωδικούς ατομικής άθλησης του 13033. Ίσως η πολιτική ηγεσία θα έπρεπε προτού αποφασίσει να ρίξει μια ματιά στα όσα ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, να παραδειγματιστεί αλλά και να πάρει «τεχνογνωσία» για το θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου θα μπορούσε να συνεχίσει να επιτρέπεται η θήρα και η αλιεία. Εξετάζοντας τα γειτονικά μας Βαλκάνια, παρατηρεί κανείς πως στην Βουλγαρία δεν υπάρχει κανένας περιορισμός αναφορικά με το κυνήγι. Το ίδιο ισχύει στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στην Αλβανία και την Κροατία. Στις χώρες που φοβήθηκαν περισσότερο με την υγειονομική κατάσταση, όπως η Σερβία, αποφασίστηκε πως το κυνήγι δεν θα επηρεαστεί παρά μόνο εξαιτίας όσων επηρεάζουν και την καθημερινότητα. Κοινώς τα μέτρα που πρέπει να σέβονται οι πολίτες για την μη διασπορά της Covid-19, ισχύουν και στους κυνηγότοπους. Αντίστοιχη απόφαση πάρθηκε και στο Μαυροβούνιο, όπου οι κυνηγοί θα πρέπει να τηρούν στον κυνηγότοπο σωματικές αποστάσεις, αντίστοιχες με αυτές που τηρούν οι πολίτες στην ουρά της τράπεζας.

 

Με κανόνες ασφαλείας στην Κύπρο

Επίσης στη γειτονιά μας, και συγκεκριμένα στην Κύπρο, το κυνήγι δεν περιορίζεται, καθώς η Ομοσπονδία έχει επιβάλει κανόνες ασφαλείας και οι κυνηγοί εξαιρούνται από τους περιορισμούς μετακίνησης όπως και στη Μάλτα, ενώ στην Ιταλία του «una faccia, una razza», που έχει χωριστεί σε τρεις ομάδες περιοχών: κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι κυνηγοί συναντούν από κανένα περιορισμό ως την ολική απαγόρευση. Κοινώς στις κίτρινες περιοχές επιτρέπεται κανονικά το κυνήγι, στις πορτοκαλί το κυνήγι επιτρέπεται μόνο σε κατοίκους του δήμου, ενώ στις κόκκινες επιτρέπεται μόνο για λόγους διαχείρισης κι ελέγχου της άγριας πανίδας. Περνώντας στην κεντρική Ευρώπη, στην Αυστρία δεν συναντάται κανένας περιορισμός. Οι κυνηγοί μπορούν να εξορμήσουν ακόμα και σε ομάδες με μόνη προϋπόθεση την τήρηση αποστάσεων ασφαλείας μεταξύ τους. Ρητή απαγόρευση ισχύει για το ομαδικό «τσιμπούσι» μετά τον κυνηγότοπο, μέτρο που πλήττει μάλλον τις ταβέρνες και τα καταφύγια. Αντίστοιχο ήταν και το σκεπτικό των Βέλγων, με τους αρμόδιους να ορίζουν πως το κυνήγι  επιτρέπεται αλλά περιορίζεται σε τετραμελείς το πολύ ομάδες, όπως και των Τσέχων που άφησαν εντελώς ελεύθερο περιορισμών το κυνήγι, απαγόρευσαν όμως τις κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα το συνόδευαν εάν η χώρα δεν ήταν αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Στο ίδιο κλίμα κι η Ουγγαρία, όπου όπως και στην Ελλάδα, υπάρχει αυστηρή απαγόρευση μετακίνησης 20:00 και 5:00.

 

Τι σημαίνει αυτό για το κυνήγι;

Για τους ερασιτέχνες κυνηγούς σημαίνει πως η δραστηριότητα εξασκείται μεταξύ 5:00 και 20:00 ενώ για τους επαγγελματίες δεν ισχύει κανένας χρονικός περιορισμός. Χωρίς περιορισμούς ασκείται το κυνήγι στην Εσθονία, τη Λετονία και την Πολωνία, ενώ στη Λιθουανία υπάρχει ο περιορισμός των ομάδων έως πέντε ατόμων και η σύσταση να μην βγει κάποιος στον κυνηγότοπο όταν η κατάσταση της υγείας του δεν το επιτρέπει. Αντιστοίχως στη Ρουμανία επιτρέπεται το ατομικό κυνήγι και η ομάδα έως 10 ατόμων ενώ στη Σλοβακία οι κυνηγοί πρέπει να κρατούν απόσταση δύο μέτρων, να φέρουν μαζί τους απολυμαντικό και να φορούν μάσκα. Κανένας περιορισμός δεν ισχύει στη Σλοβενία.

 

Ακυρώθηκαν τα κυνηγετικά τουριστικά πακέτα

Στην Ισπανία επιτρέπεται το κυνήγι αλλά όχι η μετακίνηση από περιφέρεια σε περιφέρεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους τοπικούς περιορισμούς, ενώ στην Πορτογαλία, που στις 7 Νοεμβρίου κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης, το κυνήγι επιτρέπεται στις δασικές περιοχές. Στην αυστηρή κατά τα άλλα Γερμανία, τέθηκαν σε ισχύ περιορισμοί για το κυνήγι με πολλούς συμμετέχοντες ενώ έχουν ακυρωθεί και τα τουριστικά κυνηγετικά πακέτα. Επιπλέον, το κυνήγι εκτός από τον αγριόχοιρο και τα ελάφια περιορίζονται σε δέκα συμμετέχοντες κατ ‘ανώτατο όριο.Στη Γαλλία, το κυνήγι περιορίστηκε για το αγριογούρουνο, τα ζαρκάδια, τα ελάφια, επιτρέπεται όμως για τα είδη που μπορούν να προκαλέσουν ζημιές όπως τα κουνέλια και είδη φτερωτών.

Λάτρεις των τύπων και στο Λουξεμβούργο όπου επιτρέπεται η θήρα αλλά εξασκείται με μέτρα: Μάσκα, αποστάσεις δύο μέτρων, αλλά και υποχρέωση ενημέρωσης της ομοσπονδίας σε περίπτωση που ο κυνηγός νοσήσει από τον νέο κορονοϊό.

Λίγο αυστηρότεροι οι Ολλανδοί, επιτρέπουν τις εξορμήσεις ατομικά ή σε ζευγάρι εκτός αν πρόκειται για άτομα της ίδιας οικογένειας όταν και μπορούν να κυνηγήσουν μαζί περισσότερα άτομα, ενώ στην Ελβετία, όπου οι αποφάσεις παίρνονται σε επίπεδο καντονιών, αλλού επιτρέπεται κι αλλού όχι, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίστηκε σε κάποιες περιοχές μια παύση των κυνηγετικών δραστηριοτήτων από τις 5 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου, με εξαίρεση τις εξορμήσεις για τον έλεγχο των παρασίτων πουλιών και θηλαστικών που επιτρέπεται σταθερά. Αντίστοιχα συμβαίνει στην Ιρλανδία όπου η θήρα επιτρέπεται για την διαχείριση των επιβλαβών, όπως τα κοράκια, τα περιστέρια και οι αλεπούδες.

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συρτή από την ακτή ή αλλιώς Spinning

Spinning: Μία από τις πιο αποδοτικές τεχνικές ψαρέματος, θεωρείται η συρτή από την ακτή, ή αλλιώς – αγγλιστί – το “σπίνινγκ”. Του Κώστα Καρούση To “spinning”...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,510ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
27.2 ° C
29 °
25.2 °
38 %
3.1kmh
0 %
Δε
27 °
Τρ
23 °
Τε
22 °
Πε
23 °
Πα
23 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ