spot_img
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕφιαλτικό σενάριο με κορονοϊό και πανώλη

Εφιαλτικό σενάριο με κορονοϊό και πανώλη

|

 

Την ώρα που η Ελλάδα βιώνει την επέλαση της πανδημίας του κορονοϊού, ένα δεύτερο, εφιαλτικό σενάριο αρχίζει να ξετυλίγεται και αφορά στην Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (Α.Π.Χ.), για την αντιμετώπιση της οποίας δύο υπουργεία ζητούν από τους δήμους όλης της χώρας να βρουν άμεσα χώρους υγειονομικής ταφής των γουρουνιών που θα νοσήσουν.

 

Με έγγραφο που φέρει ημερομηνία 13 Μαρτίου, τα υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητούν από τους δήμους όλης της χώρας να βρουν χώρους υγειονομικής ταφής των γουρουνιών που θα νοσήσουν από την Α.Π.Χ.. Το πρώτο περιστατικό Πανώλης των Χοίρων την Ελλάδα εντοπίστηκε στο χωριό Νικόκλεια (106 χλμ., οδικώς, από την Θεσσαλονίκη) του Δήμου Βισαλτίας στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, στις 5 Φεβρουαρίου. Η εξέταση των δειγμάτων ενός κατοικίδιου χοίρου από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για την Πανώλη, έδειξε πως πλέον η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή. Η εστία της μόλυνσης με Πανώλη αφορούσε οικόσιτη εκτροφή (μη επιτηρούμενη) με συνολικό αριθμό 32 χοίρων. Αμέσως πάρθηκαν τα έκτακτα μέτρα, βάσει του υπάρχοντος πρωτοκόλλου, στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και τα υπόλοιπα 31 ζώα της εκτροφής θανατώθηκαν, ενώ ακολούθησε υγειονομική διαχείριση σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στο Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την Αντιμετώπισης της Α.Π.Χ.. Το αισιόδοξο στην όλη υπόθεση είναι πως από τις αρχές του Φλεβάρη έως και σήμερα, ένα μήνα και κάτι μετά, δεν έχει επιβεβαιωθεί άλλο κρούσμα Πανώλης στην Ελλάδα, είτε σε αγριόχοιρο είτε σε χοίρους εκτροφής.

Από την άλλη, ο… ερχομός της Πανώλης στην Ελλάδα ήταν θέμα χρόνου καθώς, εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, η ασθένεια βρίσκεται σε έξαρση σε όλη την Βουλγαρία, ενώ έχει «χτυπήσει» επίσης και την Σερβία.

 

Αποκάλυψη βόμβα

 

Το κείμενο της ιστοσελίδας in.gr φέρει τον τίτλο,

  • «Αποκάλυψη – βόμβα: Έγγραφο ζητά μέτρα για ύπαρξη Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων. Ζητούν από δήμους να βρουν χώρους ταφής χοίρων που έχουν προσβληθεί από Αφρικανική Πανώλη».

Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί, αναφέρεται:

«Ένα, τουλάχιστον περίεργο έγγραφο για τη χρονική συγκυρία που εστάλη, βγάζει στο φως το in.gr. Το έγγραφο αυτό έχει σταλεί στην Περιφέρεια της Κρήτης ουσιαστικά προειδοποιεί για την ύπαρξη… Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων. Εκτός κι αν πρόκειται απλά για προειδοποίηση προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι αρμόδιες υπηρεσίες. Όμως, τώρα που η χώρα βιώνει μια πρωτοφανή κρίση, λόγω της έξαρσης του κορονοϊού, ένα τέτοιο έγγραφο μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλέσει. Το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει τίτλο: «Άμεση ανεύρεση χώρων υγειονομικής ταφής για την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων». Η λέξη «άμεση» και μόνο μπορεί να προκαλέσει ανησυχία.

Και στη συνέχεια αναφέρεται:

«Για λόγους επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος και με στόχο τον έλεγχο και την αποτροπή εξάπλωσης της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων, σας καλούμε να ενημερώσετε τους Δήμους της Περιφέρειας αρμοδιότητάς σας, να δηλώσουν μέχρι 25 Μαρτίου 2020 τουλάχιστον ένα χώρο υγειονομικής ταφής ανά Δήμο έκτασης 5 με 10 στρεμμάτων, καθώς κι έναν αρμόδιο υπάλληλο για κάθε δήμο ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την ομάδα θανάτωσης και υγειονομικής ταφής των χοίρων, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο. Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι η διαχείριση των θανατωθέντων χοίρων θα γίνεται υπό την εποπτεία των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών».

Ουσιαστικά όλοι οι δήμοι πρέπει σε διάστημα 12 ημερών να βρουν χώρους για να θάβουν χοίρους που εμφανίζουν την Πανώλη.

Και τα ερωτήματα που τίθενται είναι:

  • Υπάρχουν κρούσματα αφρικανικής πανώλης και που;
  • Κινδυνεύει η δημόσια υγεία;
  • Ή πρόκειται για προετοιμασία για παν ενδεχόμενο;».

 

Καμία απάντηση

 

Βεβαίως, προς ώρας δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση επί τους θέματος και των ερωτημάτων που θέτει η έγκυρη ιστοσελίδα, ούτε από το υπουργείο Εσωτερικών, ούτε από το Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Από το ρεπορτάζ που έκαναν τα «Κυνηγετικά Νέα» προκύπτει ότι το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να έχει προχωρήσει, πριν έναν, τουλάχιστον, χρόνο, στην οριοθέτηση των χώρων ταφής για τα γουρούνια που θα προσβληθούν από την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων. Αλλά, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ. Οι χώροι ταφής, θα πρέπει να είναι τέτοιοι ώστε να μπορούν να χωρέσουν μεγάλο αριθμό γουρουνιών, στην περίπτωση που μία μεγάλη μονάδα εκτροφής «χτυπηθεί» από την Α.Π.Χ..

 

«Στερεύουν» τα τρόφιμα λόγω κορονοϊού και Πανώλης

 

Οι χώρες που την ίδια στιγμή μαστίζονται από τον κορονοϊό και την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων είναι δεδομένο πως θα αντιμετωπίσουν επισιτιστικό πρόβλημα. Αυτή είναι η επίσημη θέση διεθνών οργανώσεων με βάση τα όσα έχουν συμβεί έως σήμερα στην Κίνα, η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα ενισχύσει την παραγωγή αγροτικών προϊόντων την περίοδο της άνοιξης. Στην Κίνα, που πλήττεται εδώ και χρόνια από την Α.Π.Χ. και τώρα βρίσκεται στο έλεος του κορονοϊού, η τροφή που απαιτείται για να ταϊστούν τα 1,36 δισεκατομμύρια των κατοίκων έχει αρχίσει και στερεύει. Αυτό οφείλεται αφενός στα λουκέτα στις υπαίθριες αγορές ζώων αλλά και στην Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων που έχει «ξεπαστρέψει» περίπου το 60% των χοιρινών της Κίνας.

Στην ίδια κακή συγκυρία που ο διεθνής Τύπος ονομάζει «διπλό χτύπημα», βρίσκεται και η Ινδονησία όπως και άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, που τροφοδοτούνταν σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα. Οι Ινδονήσιοι ανησυχούν καθώς η ασθένεια είναι ανθεκτική σε θερμοκρασίες ακόμα και βαθιάς κατάψυξης όπως και απόψυξης και ελλείψει εμβολίου μπορεί να εξαπλωθεί στη χώρα, καθώς μεταδίδεται και μέσω αντικειμένων όπως παπούτσια, ρούχα, φορτηγά.

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Γερμανία. Η χώρα μαστίζεται ήδη από τον κορονοϊό, με τους ειδικούς να προβλέπουν πως η επιδημία θα βρεθεί στο πικ της τον επόμενο μήνα, ενώ παράλληλα προσπαθεί να οχυρωθεί απέναντι στην Α.Π.Χ., καθώς βλέπει ότι πέραν των κρουσμάτων Α.Π.Χ. στο έδαφός της, όλο και περισσότερα κρούσματα κυκλώνουν την επικράτειά της, από τις γειτονικές χώρες.

Οι γερμανικές αρχές είναι πεπεισμένες ότι τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζονται ήδη στην εγχώρια παραγωγή χοιρινού κρέατος είναι επαρκή για να κρατήσουν την ασθένεια έξω, ωστόσο δεν μπορούν να ελέγξουν την εξάπλωση της νόσου στους αγριόχοιρους που είναι αρκετές χιλιάδες στις αγροτικές περιοχές της χώρας. Η δημιουργία επιτροπής-ομάδας και μάλιστα άμεσα, εξηγεί η Μπάρμπαρα Ότε-Κίναστ, υπουργός Γεωργίας στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, θα επιτρέψει τον γρήγορο συντονισμό κινήσεων και την όσο ταχύτερη γίνεται διακομιδή των κουφαριών των μολυσμένων ζώων, την αξιοποίηση του κυνηγιού και των κυνηγών για την απαραίτητη δειγματοληψία ανάμεσα στους κάπρους αλλά και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανέγερση φράκτη στα σύνορα με τις γύρω χώρες των οποίων το ζωικό κεφάλαιο έχει μολυνθεί. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια που η Γερμανία έρχεται αντιμέτωπη με μια τέτοια απειλή.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εντοπίστηκαν 11 αγριογούρουνα νεκρά με αφρικανική πανώλη σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας

Εντοπίστηκαν 11 αγριογούρουνα νεκρά με αφρικανική πανώλη σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας Συνολικά, 11 εστίες νεκρών αγριόχοιρων με αφρικανική πανώλη έχουν εντοπιστεί από την αρχή του έτους...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ