spot_img
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΤριχωτάΑγριογούρουνοAυτά ισχύουν για το κυνήγι του αγριόχοιρου

Aυτά ισχύουν για το κυνήγι του αγριόχοιρου

|

 
 
Για να πούμε του… στραβού το δίκιο, το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη βουλή σχετικά με το κυνήγι των αγριόχοιρων έφερε μία κάποια αναστάτωση στο κόσμο των κυνηγών,  και ειδικά των γουρουνοκυνηγών.

 

Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΜΠΑΤΖΙΔΗ

 

Κάποιοι, διαβάζοντας τη φράση, «όλο το χρόνο το κυνήγι του αγριόχοιρου», έμειναν σε αυτήν και δεν πήγαν στις αμέσως επόμενες λέξεις των κειμένων που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες ή  αναρτήθηκαν στο ίντερνετ και σε σελίδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έλεγαν, πεντακάθαρα, «για λόγους επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος και προστασίας της υγείας των ζώων».

Επειδή, λοιπόν, τις τελευταίες μέρες γίναμε δέκτες πολλών ερωτήσεων από φίλους αναγνώστες της ιστοσελίδας, είναι κρίσιμο να διευκρινίσουμε –για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και παρερμηνείες- τα εξής:

1.      Το κυνήγι του αγριόχοιρου δεν θα είναι ελεύθερο όλο το χρόνο όπως πολλοί κατάλαβαν και δεν θα επιτρέπεται καθ’ όλη την διάρκειά του. Αυτό θα αφορά τοπικές ρυθμίσεις όταν και αν απαιτείται και αφού προηγηθεί κοινή Υπουργική Απόφαση, των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

2.      Με λίγα λόγια, όπου παρατηρείται έντονο πρόβλημα από την αύξηση των πληθυσμών και σε περίπτωση που προκύψει εκ νέου κάποιο κρούσμα Αφρικανικής Πανώλης, τότε θα δίδεται το πράσινο φως για θήρευση των ημίαιμων/άγριων χοίρων εκτός κυνηγετικής περιόδου ή εκτός των καθορισμένων επιτρεπόμενων ημερών (Τετάρτη-Σαββατοκύριακο) ακόμη και εντός καταφυγίων/απαγορεύσεων θήρας υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και για συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.

3.      Αυτό το οποίο και δεν ξεκαθαρίστηκε και γεννά πολλά ερωτηματικά και ενδοιασμούς είναι για το εάν οι δράσεις αυτές θα διεξάγονται αποκλειστικά από τα συντασσόμενα συνεργεία δίωξης που λαμβάνουν χώρα σε κάθε Κυνηγετικό Σύλλογο και περιοχή ή απ’ όλους τους κυνηγούς της εκάστοτε Περιφέρειας που πιθανόν να  εκδώσει μία τέτοια απόφαση σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα. Κάτι τέτοιο απαιτεί προσοχή στο θέμα συντονισμού των κυνηγών που ενδεχομένως να συνωστίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

4.      Το κρέας των αγριόχοιρων που θα θηρεύονται σε αυτές τις δράσεις θα μπορεί να πωληθεί, υπό την βασική προϋπόθεση ότι η εκδορά, ο τεμαχισμός και η διαχείριση των αποβλήτων των γουρουνιών θα γίνεται σε εγκαταστάσεις χειρισμού θηραμάτων.

5.      Αυτό που προκαλεί έντονο προβληματισμό στους κυνηγούς του αγριόχοιρου, είναι μήπως και μέσω αυτής της ειδικής παραγράφου του νόμου, γίνει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η εκδορά και ο τεμαχισμός κάθε αγριογούρουνου που θηρεύεται –κι όχι μόνο αυτών που θηρεύονται για λόγους επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος και προστασίας της υγείας των ζώων- οπότε μία τέτοια εξέλιξη θα φέρει τα πάνω κάτω στο γουρουνοκυνήγι, έτσι όπως το ξέρουμε έως σήμερα.

 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η θεαματική επανεμφάνιση της τσίχλας

Η θεαματική επανεμφάνιση της τσίχλας Εξακολουθεί να μένει αναπάντητη η απορία των κυνηγών για τη μεγάλη φετινή παρουσία των τσιχλών, ιδιαίτερα αυτή της κελαηδότσιχλας. Ο απόηχος...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ