Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑττικό Ζωολογικό Πάρκο: Το πόρισμα μετά τον έλεγχο του ΥΠΕΝ

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Το πόρισμα μετά τον έλεγχο του ΥΠΕΝ

|

- Advertisement -

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Το πόρισμα μετά τον έλεγχο του ΥΠΕΝ

Μετά τον σάλο για τη θανάτωση του χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, κλιμάκιο του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος πραγματοποίησε έλεγχο στις εγκαταστάσεις και τα πιστοποιητικά του πάρκου.

Η θανάτωση του χιμπατζή έγινε το Σάββατο 25 Ιουνίου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από φιλοζωικές οργανώσεις. Από την πλευρά του, ο ιδρυτής του πάρκου Ζαν Ζακ Λεσουέρ επέδωσε τη θανάτωση του χιμπατζή σε «κακιά στιγμή» και παρέπεμψε στην υποχρεωτική τήρηση του πρωτοκόλλου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, έπειτα από αυτοψία κλιμακίου στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, βρέθηκε ότι όλα τα πιστοποιητικά λειτουργίας του είναι έγκυρα, ενώ πρόκειται θα υπάρξει εισήγηση για τη βελτίωση των μέτρων ασφαλείας.

- Advertisement -

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του πάρκου, το υπουργείο παραπέμπει στην Περιφέρεια Αττικής, της οποίας είναι αρμοδιότητα η χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Ζωολογικών Κήπων. Όπως αναφέρει, «η ανανέωση ή ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής και στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της, οι οποίες διενεργούν ελέγχους για τις συνθήκες διαφυγής και θανάτωσης του χιμπατζή».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος:
«Στις ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις φιλοξενούνται σήμερα οκτώ (8) πρωτεύοντα θηλαστικά του είδους «Pan troglodytes», για τα οποία το Αττικό Θεματικό Πάρκο Α.Ε κατέχει όλα τα απαραίτητα Ενδοκοινοτικά Πιστοποιητικά για εμπορικές δραστηριότητες από τις αντίστοιχες Διαχειριστικές Αρχές «Cites» Γερμανίας, Πολωνίας και Γαλλίας για τρία (3) άτομα, ενώ τα υπόλοιπα πέντε έχουν γεννηθεί στις εγκαταστάσεις του Πάρκου.

Όσον αφορά στον χιμπατζή που θανατώθηκε, ύστερα από τον έλεγχο, διαπιστώθηκε πως το Αττικό Θεματικό Πάρκο Α.Ε κατέχει το απαραίτητο Ενδοκοινοτικό Πιστοποιητικό για εμπορικές δραστηριότητες από τη Διαχειριστική Αρχή «Cites» της Γαλλίας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η αρμοδιότητα για την χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Ζωολογικών Κήπων και την ανανέωση ή ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής και στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της, οι οποίες διενεργούν ελέγχους για τις συνθήκες διαφυγής και θανάτωσης του χιμπατζή.

Επιπροσθέτως, τα αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΝ, λαμβάνοντας υπόψη τους τα αποτελέσματα των διενεργούμενων ελέγχων, επεξεργάζονται προτάσεις για τη βελτίωση των μέτρων ασφαλείας και τον πλήρη έλεγχο του χώρου, ώστε να αποτρέπονται περιστατικά διαφυγής και θανάτωσης φιλοξενούμενων ζώων, όπως ο χωρισμός σε τομείς, δημιουργία 2ης ζώνης ασφαλείας ανά τομέα, οπτικά και ηχητικά σήματα που θα προειδοποιούν στις περιπτώσεις διακοπής της λειτουργίας της ηλεκτρικής περίφραξης και ενισχύσεις φρακτών».
Kynigesia T-Shirt | Πλάνα Συνδρομών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πέθαναν» αετό για να μην τον πάρει ο Σύλλογος Ελληνικής Ιερακοθηρίας!

«Πέθαναν» αετό για να μην τον πάρει ο Σύλλογος Ελληνικής Ιερακοθηρίας - Αποτεφρώθηκε και δεν παραδόθηκε ποτέ... για εκγύμναση στον Σ.Ε.Ι. Απίθανα πράγματα συμβαίνουν στην...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,110ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
broken clouds
30.6 ° C
32.8 °
27.8 °
45 %
3.6kmh
75 %
Σα
30 °
Κυ
31 °
Δε
30 °
Τρ
33 °
Τε
34 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ