spot_img
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑρκτούρος: «Απαράδεκτο σόου με αετό πριν από τον αγώνα της ΑΕΚ»

Αρκτούρος: «Απαράδεκτο σόου με αετό πριν από τον αγώνα της ΑΕΚ»

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Αρκτούρος: «Απαράδεκτο σόου με αετό πριν από τον αγώνα της ΑΕΚ»

Σε ανακοίνωση διαμαρτυρίας προέβη η περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος» και 9 ακόμη περιβαλλοντικές οργανώσεις, κάνοντας λόγο για “σόου με τον αετό πριν από τον αγώνα της ΑΕΚ”, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του Υφυπουργού, ενώ ο ίδιος έχει ήδη υπογράψει νόμο σύμφωνα με τον οποίο εγκρίνει την εμφάνιση του αετού στην Αγια-Σοφιά…

Να τονίσουμε επίσης, πως η απόφαση αυτή έχει σφραγιστεί και δικαστικά, ύστερα από προσφυγή που έγινε με σκοπό την απόσυρσή της. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, καθώς η εν λόγω προσφυγή απορρίφθηκε παμψηφεί!

Ανακοίνωση

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Οι υπογράφουσες οργανώσεις εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στο απαράδεκτο σόου με τον αετό, την περασμένη Δευτέρα, πριν από τον αγώνα της ΑΕΚ.

Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο για την ευζωία των ζώων (ν. 4830/2021, αρ. 23), απαγορεύεται η χρήση οποιουδήποτε ζώου σε κάθε είδους παραστάσεις. Η ίδια παράγραφος προβλέπει μόνον την εξαίρεση κάποιων εκδηλώσεων «στο πλαίσιο τήρησης λαϊκών ή τοπικών παραδόσεων», επιτρέποντας την σχετική δραστηριότητα αποκλειστικά «εάν διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και με υποχρεωτική παρουσία κτηνιάτρου καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης». Είναι προφανές ότι το σόου με τον αετό μέσα στο γήπεδο εκφεύγει του χαρακτηρισμού «λαϊκό» και «παραδοσιακό», καθώς δεν υπάρχει καμία «λαϊκή» ή «παραδοσιακή» πρακτική που να το δικαιολογεί. Δεν υπάρχουν λαϊκές ή τοπικές παραδόσεις που να υποστηρίζουν την αναβίωση ενός τέτοιου «εθίμου». Συνεπώς η χρήση αετών ή άλλων αρπακτικών σε οποιαδήποτε εκδήλωση τέτοιου χαρακτήρα δεν καλύπτεται από τις εξαιρέσεις που προβλέπει η ανωτέρω νομοθεσία, όσο και από εκείνη που ρυθμίζει τα θέματα που σχετίζονται με την χρήση θηρευτικών ιεράκων (ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/89961/2915, ΦΕΚ 4574/τ. Β’/02.10.2021).

Επιπροσθέτως, διαφωνούμε γενικότερα με την ευρεία δημοσιοποίηση τέτοιων θεαμάτων επειδή διαδίδουν ένα βαθιά ανθρωποκεντρικό και αντιπεριβαλλοντικό μήνυμα, και προωθούν μια στρεβλή θεώρηση των άγριων πουλιών.

Ωστόσο, εκείνο που τελικά όλοι είδαμε προχτές ήταν κάτι ακόμα χειρότερο: Ήταν ένα αποκρουστικό θέαμα και μια ξεκάθαρη κακομεταχείριση ενός άγριου πουλιού! Ο αετός έφτασε στο κέντρο του γηπέδου με μια μπάλα δεμένη στο πόδι (δήθεν τη μετέφερε με τα νύχια) και αμέσως με βουλιμία άρχισε να τρώει τα κομμάτια κρέας μέσα στο κύπελλο ενώ ο γερακάρης τον λύνει (ΒΙΝΤΕΟ 1). Πέρα από το απαράδεκτο θέαμα που θυμίζει τσίρκο, το πουλί ήταν εμφανέστατα στρεσαρισμένο και πεινασμένο, δυσκολευόταν στην πτήση με την κρεμασμένη μπάλα και πετούσε σε ένα στρεσογόνο περιβάλλον (σημειωτέον ότι το παιχνίδι άργησε 22 λεπτά για να ξεκινήσει, λόγω των καπνογόνων). Σε επιπλέον βίντεο που κυκλοφορούν φαίνεται και ο σχεδόν βάναυσος τρόπος με τον οποίο το πουλί «εκτοξεύεται» από ψηλά προς το κέντρο του γηπέδου μόλις του βγάλουν την κουκούλα (ΒΙΝΤΕΟ 2).

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ζητούμε να παρέμβετε άμεσα ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά στο μέλλον.

Με εκτίμηση,

Οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις:
1. Αλκυόνη
2. Αρκτούρος
3. Δράση για την Άγρια Ζωή
4. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
5. Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
6. Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία
7. Εταιρία Προστασίας Πρεσπών
8. Καλλιστώ
9. MΟm
10.Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Αρκτούρος» για λύκους: Εμφανίζονται συχνότερα σε κατοικημένες περιοχές, γιατί έχουν εξοικειωθεί με τον άνθρωπο

Αρκτούρος για λύκους: Έχουν εξοικειωθεί με τον άνθρωπο... Η εξοικείωση με τον άνθρωπο, με αποτέλεσμα να μην αισθάνονται ιδιαίτερη απειλή αλλά και το γεγονός ότι...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ