spot_img
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑρκούδα πήρε… σβάρνα χωριά της Θεσσαλονίκης! (vid)

Αρκούδα πήρε… σβάρνα χωριά της Θεσσαλονίκης! (vid)

|

 

Με αφορμή την πρόσφατη εμφάνιση αρκούδας στο Παγγαίο, το kynigesia.gr σας παραθέτει εκτενές ρεπορτάζ που είχαν πραγματοποιήσει τα “Κυνηγετική Νέα” σχετικά με τις ζημιές που είχε προκαλέσει το ίδιο, πιθανώς, άγριο ζωό σε κυψέλες απ’ έξω από την Θεσσαλονίκη!   

 

Πρωτάκουστο! Αρκούδα εμφανίστηκε στο νομό Θεσσαλονίκης, κόβοντας βόλτες σε απόσταση αναπνοής από οικισμούς. Το αγρίμι έγινε αντιληπτό από κτηνοτρόφους, ενώ άφησε και στίγμα της, προκαλώντας ζημιές σε κυψέλες.

Το πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη βορειανατολική πλευρά του νομού, κοντά στις λίμνες της Βόλβης.

«Το είδαμε κι αυτό! Δεν είχαμε αρκούδες στην περιοχή ποτέ. Ούτε εμείς, ούτε και οι παππούδες μας!», σχολίασε στα «ΚΝ», ο Λευτέρης Παμουκίδης, 34 ετών, από τον Ξηροπόταμο Θεσσαλονίκης.

Η αρκούδα την προπερασμένη Δευτέρα έκοβε βόλτες στην Αρέθουσα, όπου άφησε το αποτύπωμά της πάνω σε χωματόδρομο. Τα ίχνη της ήταν πεντακάθαρα, αφού κατά τη διάρκεια της νύχτας είχε προηγηθεί βροχή. 

«Φίλοι μου, που είχαν βγει για εκπαιδευτικό στην περιοχή ξαφνιάστηκαν όταν πάνω στο υγρό χώμα αντίκρισαν της πατημασιές της και τις βιντεοσκόπησαν. Λίγο, αργότερα, πληροφορήθηκαν από κτηνοτρόφο της περιοχής ότι την είχε δει να κάνει το μπάνιο της σε μια «γκιόλα», κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Χριστοφόρου, που βρίσκεται 500 μέτρα από τον οικισμό», πρόσθεσε ο 34χρονος.

Οι κάτοικοι της περιοχής, κτηνοτρόφοι, αγρότες και κυνηγοί, θορυβημένοι από την εμφάνιση αρκούδας στην περιοχή τους ειδοποίησαν τόσο τους θηροφύλακες όσο και τις δασικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρκούδα προκάλεσε ζημιές σε μελισσοκόμο, ανοίγοντας αρκετές από τις κυψέλες του.

«Στην περιοχή μας φέρνουν τα μελίσσια τους αρκετοί μελισσοκόμοι από άλλα μέρη», σημείωσε ο κ. Παμουκίδης.

Η αρκούδα εντοπίστηκε αργότερα και στο χωριό Προφήτης, ενώ αφού περιπλανήθηκε κατά μήκος της κορυφογραμμής της Βόλβης και στους οικισμούς Λευκούδα, Ξηροπόταμος, Βαμβακιά, που ο ένας από τον άλλον απέχουν μερικά χιλιόμετρα, μια εβδομάδα μετά εμφανίστηκε και στο Αηδονοχώρι των Σερρών.

«Μάθαμε ότι και κει προκάλεσε ζημιές σε κυψέλες και εκεί», ανέφερε στα «ΚΝ» θηροφύλακας της ΣΤ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης.

Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι είναι όντως παράξενο το γεγονός ότι βρέθηκε αρκούδα τόσο χαμηλά στο νομό Σερρών.

«Εμείς, αρκούδες δεν είχαμε στην περιοχή. Πριν δυο χρόνια είχαν εμφανιστεί δύο, αλλά πολύ ψηλά στην περιοχή του Λαϊλιά. 

 

 

Η εμφάνιση της αρκούδας στη Θεσσαλονίκη και στην περιοχή του δήμου Βισαλτίας Σερρών προκάλεσε έντονα ερωτηματικά. «Κάτι περίεργο συμβαίνει!», λένε σε αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο κάτοικοι της περιοχής.

«Δεν ξέρουμε πώς βρέθηκε αρκούδα στην περιοχή της Βόλβης και στο νότιο τμήμα των Σερρών. Να κατέβηκε τόσο χαμηλά και να μετακινήθηκε από τη Δράμα είναι μάλλον απίθανο. Δεν αποκλείεται και κάποιοι να την απελευθέρωσαν, μεταφέροντάς την εκεί από άλλο σημείο, ίσως τη δυτική Μακεδονία», είναι μια εκτίμηση από ομοσπονδιακό θηροφύλακα. 

Το παρήγορο είναι πως έως τώρα η αρκούδα αρκέστηκε να ορέγεται μόνο το μέλι, που βρίσκει εύκολα στις κυψέλες των μελισσοκόμων. 

«Δεν ακούσαμε για κάποια επίθεση σε κτηνοτροφικές μονάδες. Φαίνεται ότι τώρα έχει βάλει στόχο μόνο τις κυψέλες», τόνισε ο κ. Παμουκίδης, που συχνά-πυκνά πηγαίνει στην κορυφογραμμή της Βόλβης για μπεκάτσες, ή για αγριόχοιρους μαζί με τους συντοπίτες φίλους του της ομάδας Άη-Γιώργη Φιλαδελφείου.

Στην απάντηση του 34χρονου εύκολα αναφαίνεται ο προβληματισμός:  ποιος μπορεί να είναι σίγουρος ότι η αρκούδα που πρωτοεμφανίστηκε δεν θα εθιστεί και γελάδια, κατσίκες και πρόβατα, εάν γευτεί το κρέας τους.

Εξάλλου,  στη δυτική Μακεδονία(Φλώρινα, Γρεβενά, Καστοριά και Κοζάνη), τα παραδείγματα από επιθέσεις αρκούδων σε παραγωγικά ζώα είναι πάμπολλα. Έχουν καταγραφεί ακόμη και επιθέσεις σε κοτέτσια και μέσα σε αυλές σπιτιών, εκτός  από τις εφορμήσεις και σε κερασιές, που αυτήν την περίοδο είναι σχεδόν στην …ημερήσια διάταξη στις περιοχές αυτές. 

Ανάμεσα στα περιστατικά  του τελευταίου  ενάμισι μήνα, ξεχωρίζουν τρία. Στο ένα, η συντονιστική επιτροπή διαχείρισης κρίσεων για θέματα που σχετίζονται με την άγρια πανίδα και τον άνθρωπο, προχώρησε στη Κοζάνη στη λήψη έκτακτων μέτρων. Αιτία ήταν το γεγονός ότι, γύρω στα μέσα Μαϊου, είχε εμφανιστεί αρκούδα με το μικρό της στην περιοχή Νιάημερος-Αηλιόστρατα, στο όρια της πόλης, η οποία προκαλούσε ζημιές στις κυψέλες μελισσοκόμων.

 

 

Στην περίπτωση αυτή εφαρμόστηκαν περιπολίες από θηροφύλακες της ΚΟΜΑΘ και στελέχη της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», ώστε, όταν εντοπίζουν το ζώο, να το απομακρύνουν με τη χρήση ειδικών αποτρεπτικών μέσων. Παράλληλα, συστήθηκε στους μελισσοκόμους να τοποθετήσουν ηλεκτροφόρες περιφράξεις περιμετρικά των εγκαταστάσεών τους. Τα μέλη της Επιτροπής συμβούλεψαν τους κατοίκους αυτή την περίοδο να αποφεύγουν την συγκεκριμένη περιοχή και εάν αντιληφθούν την παρουσία ζώου να ενημερώσουν άμεσα το Δασαρχείο Κοζάνης 24610-95505 ή την Αστυνομία.

 Λίγο διάστημα πριν, μια νεαρή αρκούδα  μπαινόβγαινε σε κήπο κατοικίας στον οικισμό του Μικρού Πάπιγκου, στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Εκεί, την είχαν τραβήξει οι ρίζες ενός φυτού, με τις οποίες τρεφόταν δίχως να ενοχλείται από την παρουσία των ενοίκων, αλλά και το σκύλου τους. Του θέματος επιλήφθηκε ο Φορέας Διαχείρισης, που ενημέρωσε τις αρμόδιες  δασικές υπηρεσίες για το περιστατικό, αλλά και τους κατοίκους για την πρόθεσή του να επιχειρηθεί σύλληψη και ραδιοσήμανση της αρκούδας, «ώστε να παρακολουθούνται οι κινήσεις της και να λαμβάνονται διαχειριστικά μέτρα αποτροπής προσέγγισής της στον οικισμό», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Δυο μέρες αργότερα, στην παραλίμνια περιοχή μεταξύ Πολυκάρπης και Φωτεινής, μέλη της ομάδας άμεσης επέμβασης Καστοριάς, βρήκαν δύο αρκουδάκια νεκρά θαμμένα σε χωράφι. Οι εκτιμήσεις των στελεχών της ομάδας ήταν πως τα μικρά τα έθαψε η ίδια η μητέρα τους, μεταφέροντάς τα στο αγρόκτημα, από το κοντινό δρόμο, όπου εκείνα είχαν χτυπηθεί από διερχόμενα οχήματα. 

 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το χιούμορ στο κυνήγι: Άδραξε αυτό που μπορείς

Το χιούμορ στο κυνήγι: Άδραξε αυτό που μπορείς Γεροντοπαλίκαρο ο Μιχάλης, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, κάτι παραπάνω από 50 ετών, απόφοιτος της Παντείου και...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ