spot_img
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑπαγόρευση θήρας στη νήσο Γαύδο μέχρι το 2023!

Απαγόρευση θήρας στη νήσο Γαύδο μέχρι το 2023!

|

 

Η Γαύδος είναι ορεινό νησί, με μεγάλο ποσοστό κάλυψης δάσους πεύκης και κέδρου και πολλά ενδημικά είδη που αποτελούν ένα μοναδικό φυσικό οικοσύστημα.

 

Πριν ετών είχε παρατηρηθεί μείωση της πανίδας λόγω της έντονης και παράνομης λαθροθηρίας πτηνών και θηλαστικών την κυνηγετική περίοδο αλλά και κατά την περίοδο που απαγορευόταν το κυνήγι.

Για δύο συνεχόμενες τριετίες απαγορεύτηκε το κυνήγι στην Γαύδο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων του νησιού και εκτιμήσεις της υπηρεσίας μας δεν παρατηρήθηκε ανάκαμψη του πληθυσμού των θηραμάτων για λόγους που έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή και διαφοροποίηση των συνθηκών καλλιέργειας. Με την ρυθμιστική θήρας έτους 2019-2020 επιτράπηκε η άσκηση κυνηγίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου έτους 2019.

Η παρουσία των ανδρών δασοφυλακής και θηροφυλακής κατά την κυνηγετική περίοδο δεν ήταν εύκολη, λόγω της απόστασης του νησιού από την Κρήτη.

Η Διεύθυνση Δασών Ν. Χανίων  με βάση το παραπάνω σκεπτικό εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται σε όλη την έκταση της νήσου Γαύδου και για τρία χρόνια – τρεις κυνηγετικές περιόδους το κυνήγι όλων των πτερωτών και τριχωτών θηραμάτων για την προστασία και ανάπτυξη θηραματικού πλούτου στην νήσο Γαύδο.

Οι παραβάτες της διατάξεως  και εκείνοι κατ’ εντολή των οποίων ενεργούν αυτοί, διώκονται και τιμωρούνται κατά τις εκάστοτε ισχύουσες ποινικές διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας.

Η ισχύς της απαγόρευσης αρχίζει από την επομένη της δημοσίευσής της στις τοπικές εφημερίδες Χανίων και λήγει την 28-2-2023.

 

Πηγή: e-artemis

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοζάνη: Κοπάδι αγριογούρουνων βολτάριζε στο δρόμο προς Πτολεμαΐδα – Βίντεο

Κοζάνη: Κοπάδι αγριογούρουνων βολτάριζε στο δρόμο προς Πτολεμαΐδα Το κυνήγι έχει πάψει εδώ και καιρό και τα αγριογούρουνα δίχως κανένα φόβο πλέον ξεχύνονται στους...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ