spot_img
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑνησυχεί ο συνδυασμός γρίπης των πτηνών και εποχικής γρίπης

Ανησυχεί ο συνδυασμός γρίπης των πτηνών και εποχικής γρίπης

|

Ανησυχεί ο συνδυασμός γρίπης των πτηνών και εποχικής γρίπης

Ευρώπη – Η απόλυτη συνταγή για την… καταστροφή

Ένα ακόμα κρούσμα της γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο, ήταν αρκετό για να κινητοποιηθούν θεσμοί και φορείς σε όλο τον κόσμο. Όχι τόσο επειδή οι επιστήμονες ανησυχούν για το ενδεχόμενο της μετάδοσης αυτού του στελέχους του ιού στους ανθρώπους, αλλά επειδή ο συνδυασμός της γρίπης των πτηνών με την εποχική, μπορεί να αποδειχθεί εφιαλτικό σενάριο.

Το τελευταίο ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών είναι η πιο σοβαρή επιδημία που έχει δει η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC), αλλά και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), σε έκθεσή τους που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες, επισήμαναν, πως τον τελευταίο χρόνο, από το περασμένο φθινόπωρο, μόνο στην Ευρώπη έχουν θανατωθεί περισσότερα από 47,7 εκατομμύρια πουλερικά σε φάρμες λόγω του ιού.

Κρούσματα σε 37 χώρες

Σχεδόν 2.500 εστίες γρίπης των πτηνών καταγράφηκαν σε πτηνοτροφεία τον τελευταίο χρόνο, ενώ περισσότερα από 3.500 κρούσματα εντοπίστηκαν σε άγρια πτηνά.

Τουλάχιστον 190 κρούσματα ακόμη έχουν καταγραφεί σε ζώα που φυλάσσονται αλλού, όπως σε ζωολογικούς κήπους.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε την προπερασμένη Δευτέρα και διενεργήθηκε από τους δύο οργανισμούς, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αναφοράς της ΕΕ για την Γρίπη των Πτηνών.

Από την Πορτογαλία στην νότια Ευρώπη μέχρι το νορβηγικό αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στον Αρκτικό Ωκεανό, συνολικά 37 χώρες έχουν καταγράψει κρούσματα γρίπης των πτηνών από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον φετινό Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την έκθεση.

Η γρίπη των πτηνών είχε καταγραφεί στο παρελθόν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά η “άνευ προηγουμένου” αύξηση των μολύνσεων σημαίνει, ότι ο ιός θα μπορούσε πλέον να εξαπλωθεί όλο το χρόνο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το ECDC, με αφορμή και το νέο κρούσμα σε έναν άνδρα στην Ισπανία, τόνισε πως ο ιός μπορεί περιστασιακά να μολύνει ανθρώπους και να οδηγήσει σε ήπια ή ακόμα και “πολύ σοβαρή” νόσηση, αλλά οι υγειονομικές αρχές έχουν επαναλάβει, ότι η μετάδοση από τα πτηνά στον άνθρωπο εξακολουθεί να θεωρείται “ένα σπάνιο φαινόμενο”.

Ασυµπτωµατικός

Μόλις πριν 10 μέρες, το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανακοίνωσε, ότι ένας εργαζόμενος σε πτηνοτροφείο στην Γκουανταλαχάρα προσβλήθηκε από τη γρίπη των πτηνών στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο άνδρας παρέμεινε ασυμπτωματικός και τέθηκε σε απομόνωση έως ότου το τεστ του βγήκε αρνητικό.

Ωστόσο, ο οργανισμός της ΕΕ προειδοποίησε, ότι τα άτομα που εργάζονται ή εκτίθενται τακτικά σε πτηνά, ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης και ζήτησε βελτιώσεις στους κανονισμούς υγείας και ασφάλειας.

Η νέα οδηγία που εξέδωσε εξ αφορμής της έκθεσης το ECDC, τονίζει τη σημασία των μέτρων επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας που πρέπει να λαμβάνονται σε χώρους εργασίας όπου δεν μπορεί να αποφευχθεί η επαφή με ζώα, αλλά και την ενίσχυση σε σημαντικό βαθμό στους χώρους αυτούς όπου έχει εντοπιστεί ζωονοσογόνος γρίπη στα ζώα.

Οι εργοδότες θα πρέπει να αναθεωρούν περιοδικά την αξιολόγηση κινδύνου στον χώρο εργασίας τους και να διασφαλίζουν ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής για την πρόληψη της μόλυνσης των εργαζομένων.

– “Είναι ζωτικής σημασίας οι κλινικοί γιατροί, οι ειδικοί στα εργαστήρια και οι ειδικοί στον τομέα της υγείας, τόσο των ζώων όσο και των ανθρώπων, να συνεργάζονται και να διατηρούν μία συντονισμένη προσέγγιση.

Χρειάζεται επαγρύπνηση για τον εντοπισμό των λοιμώξεων από ιούς της γρίπης όσο το δυνατόν νωρίτερα, αλλά και σωστή ενημέρωση για όλους τους κινδύνους που κρύβει η γρίπη των πτηνών για τη δημόσια υγεία”, δήλωσε η Άντρεα Αμμόν, διευθύντρια του ECDC.

Θανατηφόρα τόµπολα

Ως την απόλυτη συνταγή για την καταστροφή περιγράφει μερίδα επιστημόνων του υγειονομικού κλάδου την πιθανότητα τα πολλά στελέχη της γρίπης των πτηνών να συμπέσουν με την εποχική γρίπη.

– “Εάν κάποιος κολλήσει δύο άσχετους ιούς γρίπης που μολύνουν ταυτόχρονα το ίδιο κύτταρο, αυτοί αρχίζουν να αλλάζουν γενετικό υλικό”, εξήγησε ο καθηγητής Πολ Χάντερ, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, λέγοντας πως το θέμα δεν είναι “αν” η γρίπη των πτηνών θα προκαλέσει άλλη μία ανθρώπινη επιδημία, αλλά “πότε” θα το κάνει.

Αν και ο κίνδυνος είναι σχετικά μικρός, καθώς μόλις 860 άτομα έχουν μολυνθεί από τον H5N1 από το 2003, το τρέχον στέλεχος δεν αποκλείεται να αποκτήσει τις μεταλλάξεις που χρειάζεται για να εξαπλωθεί στους ανθρώπους.

– “Στο παρελθόν αυτό οδήγησε στη γενετική μετατόπιση που μπορεί να προκαλέσει πανδημίες”, πρόσθεσε ο καθηγητής.

Η μετάδοση δεν ελέγχεται

Ο Κιθ Νιλ, ομότιμος καθηγητής στην επιδημιολογία μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Νότινγχαμ, εξακολουθεί να πιστεύει, ότι η μεγαλύτερη ιογενής απειλή αυτόν τον χειμώνα είναι η κοινή γρίπη, μιας και το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων πιστεύεται ότι έχει αποδυναμωθεί σοβαρά τα τελευταία δυόμισι χρόνια κατά τα lockdown.

“Με βάση τις πιθανότητες, νομίζω ότι η κανονική γρίπη θα είναι η επόμενη πανδημία μας, αλλά η μεγαλύτερη ανησυχία είναι η γρίπη των πτηνών, γιατί αν αυτή κυκλοφορήσει ευρέως και μεταλλαχθεί, δεν έχουμε καμία φυσική προστασία εναντίον της”.

Αναφορικά με την αναχαίτιση της εξάπλωσης, οι ειδικοί εξηγούν πως είναι μάλλον αδύνατη, καθώς τα νέα στελέχη τείνουν να εμφανίζονται πρώτα στην Ασία, από όπου περισσότερα από 60 είδη παραθαλάσσιων, παρυδάτινων και υδρόβιων πτηνών, κατευθύνονται στην Αλάσκα για να αναπαραχθούν και να αναμειχθούν με διάφορα αποδημητικά πουλιά από την Αμερική.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χιλιάδες νεκρές χήνες «κολλημένες» σε παγωμένη λίμνη – Δραματικά πλάνα

Χιλιάδες νεκρές χήνες «κολλημένες» σε παγωμένη λίμνη - Δραματικά πλάνα Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι χήνες αυτές έπεσαν θύμα μαζικού θανάτου που προκλήθηκε από τη...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ