spot_img
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΤριχωτάΑγριογούρουνοΑνεξέλεγκτη η κατάσταση με τα αγριογούρουνα σε πολλές περιοχές της Μεσσηνίας!

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τα αγριογούρουνα σε πολλές περιοχές της Μεσσηνίας!

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

 

Την επικινδυνότητα από την κυκλοφορία αγριογούρουνων αναγνωρίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και σε απάντηση που έστειλε στο Δήμο Δυτικής Μάνης ενημερώνει ότι υπάρχει δυνατότητα να επιτραπεί το κυνήγι τους καθ’ όλη την περίοδο.

 

Η κατάσταση με τα αγριογούρουνα σε πολλές περιοχές της Μεσσηνίας, και όχι πλέον μόνο στις ορεινές, έχει γίνει ανεξέλεγκτη, με τα ζώα να κατεβαίνουν ακόμα και στις παραλίες. Ο δε δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Δημήτρης Γιαννημάρας, με επιστολή του ενημέρωσε το υπουργείο για τα όσα συμβαίνουν, ενώ, όπως μας είπε, η κατάσταση πλέον έχει γίνει άκρως επικίνδυνη.

 

Στους δρόμους

Μόλις προχθές βρήκαν ένα αγριογούρουνο σκοτωμένο, πιθανότατα από όχημα, στην ευθεία του δρόμου πριν από την Καρδαμύλη, ενώ όπως τόνισε ο δήμαρχος, συνεχώς έχουν μαρτυρίες οδηγών για διέλευση αγριογούρουνων από το κεντρικό οδικό δίκτυο προς Καρδαμύλη, Στούπα και Άγιο Νικόλαο. Υπογράμμισε ότι εγκυμονούνται μεγάλοι κίνδυνοι για τα διερχόμενα οχήματα και τους επιβάτες τους, γι’ αυτό και ο Δήμος προτίθεται να παραγγείλει ενημερωτικές πινακίδες που θα τοποθετηθούν στο οδικό δίκτυο, προκειμένου οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες.

Οι μαρτυρίες για εμφάνιση αγριογούρουνων, ακόμα και σε κατοικημένες περιοχές κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Βέργα και ο Αλμυρός, πληθαίνουν, ενώ πολλές είναι και οι καταστροφές σε καλλιέργειες από την επέλαση των άγριων ζώων.

Πρόσφατα, όπως προαναφέραμε, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης έστειλε επιστολή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων στην περιοχή, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι προκειμένου να βρουν τροφή έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους ακόμα και μέσα στους οικισμούς, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων.

 

Ετοιμάζεται ΚΥΑ

Στην απάντηση που έστειλε στο Δήμο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισημαίνει ότι, σύμφωνα με νόμο που νομοθετήθηκε φέτος, προβλέφθηκε η δυνατότητα, έπειτα από έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος – Ενέργειας, να επιτρέπεται καθ’όλη τη διάρκεια της κυνηγητικής περιόδου και του κυνηγητικού έτους το κυνήγι των αγριόχοιρων και των ημίαιμων χοίρων. Δίνεται δε η δυνατότητα να επιτρέπεται ακόμη και σε περιοχές όπου δεν προβλέπεται το κυνήγι για λόγους δημόσιας υγείας, επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος, υγείας και προστασίας των ζώων, καθώς και για λόγους προστασίας της αγροτικής παραγωγής και πρόληψης σοβαρών ζημιών στις καλλιέργειες κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις.

Μάλιστα, στην απάντηση σημειώνεται ότι ήδη έχει ξεκινήσει συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έκδοση της συγκεκριμένης Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή, το κυνήγι του αγριογούρουνου επιτρέπεται από τις 15 Σεπτεμβρίου και μόνο για τις ημέρες Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή, μόνο με όπλο και μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά χωρίς όριο θηραμάτων.

Πηγή: tharrosnews

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λύκοι καταβροχθίζουν ένα ελάφι σε χώρο στάθμευσης – Βίντεο

Λύκοι καταβροχθίζουν ένα ελάφι σε χώρο στάθμευσης Οι λύκοι έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε σημείο που αποτελεί και αντικείμενο συζήτησης της κομισιόν....
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ