spot_img
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΆγρια ζώα σε αιχμαλωσία από εκκεντρικούς ιδιοκτήτες

Άγρια ζώα σε αιχμαλωσία από εκκεντρικούς ιδιοκτήτες

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Πάνω από 500 άγρια και δυνητικά επικίνδυνα ζώα βρίσκονται σήμερα σε διάφορα σπίτια στην κομητεία Κεντ της Αγγλίας. Τα στοιχεία της φιλανθρωπικής οργάνωσης Born Free για τη μη φυλάκιση των ζώων είναι αποκαλυπτικά και ανησυχητικά: δεκάδες θανατηφόρα φίδια, αγριόγατες ακόμη και μία ζέβρα κατοικούν σε διάφορες πόλεις, αιχμάλωτα εξαιτίας της εκκεντρικότητας των πλούσιων ιδιοκτητών τους.

Με μια ειδική άδεια κατοχής άγριου ζώου, ο οποιοσδήποτε μπορεί να διαθέσει το υψηλό κόστος απόκτησης, μπορεί να διατηρεί ακόμα και στο διαμέρισμά του ένα άγριο ζώο σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Born Free, σε όλη την κομητεία του Κεντ έχουν εκδοθεί τουλάχιστον εννέα τέτοιες άδειες, οι κάτοχοι των οποίων διατηρούν συνολικά 516 άγρια ζώα, καθώς η άδεια δεν αφορά σε ένα μεμονωμένο είδος αλλά στην ικανότητα απόκτησης.

87 δηλητηριώδη φίδια

Η οργάνωση καταγγέλλει την πρακτική για πολλούς και διάφορους λόγους. Πρώτον γιατί καταπατείται έτσι κάθε δικαίωμα του ζώου. Και, δεύτερον, γιατί ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι για τους ανθρώπους αλλά και την τοπική χλωρίδα και πανίδα. Όπως αναφέρει η οργάνωση, στο Κεντ αυτή τη στιγμή  υπάρχουν μεταξύ άλλων 87 δηλητηριώδη φίδια, που φυσικά δεν είναι ενδημικά της Αγγλίας. Πολύ δημοφιλή είναι η οχιά της Γκαμπόν, η αιγυπτιακή κόμπρα και ο κόκκινος κροταλίας. Και ακόμη, μεταξύ άλλων υπάρχουν:

  • Μία ζέβρα που κατοικοεδρεύει στο Μεϊντστόουν.
  • Ένας λευκός καπουτσίνος (είδος μαϊμούς).
  • Οκτώ αγριόγατες της Σαβάνας.

Κι αυτά τα στοιχεία προέρχονται από μία μόλις πόλη της κομητείας καθώς τα δημοτικά συμβούλια των υπολοίπων αρνήθηκαν να δώσουν στην Born Free τα στοιχεία των εκκεντρικών αδειούχων. Σε άλλες περιοχές του Κεντ η ΜΚΟ έχει εντοπίσει δύο ασιατικές ενυδρίδες και μία στρουθοκάμηλο ενώ στο Ντόβερ, δύο μόλις κάτοχοι της σχετικής άδειας διατηρούν αθροιστικά 497 ζώα: 210 αράχνες, 200 σκορπιούς, 86 φίδια και μια εξωτική σαύρα.

Ο απαράδεκτος νόμος

Ο απαράδεκτος νόμος ορίζει πως οποιοσδήποτε επιθυμεί μπορεί να ζητήσει από τις αρχές να του εκδώσουν μια άδεια με την οποία μπορεί στη συνέχεια να αποκτήσει όσα επικίνδυνα άγρια ζώα επιθυμεί. Αξίζει να σημειωθεί πως παρά την συνηθισμένη άρνηση των αρχών να δώσουν τα στοιχεία, είναι κοινό μυστικό πως αυτά δεν αφορούν σε επαγγελματίες αλλά σε εκκεντρικούς ιδιώτες, αφού τα τσίρκο, οι ζωολογικοί κήποι και τα καταστήματα κατοικίδιων ζώων δεν εκδίδουν αυτού του τύπου τις άδειες. Η Born Free, που πραγματικά επιχειρεί να επιτελέσει έργο εντελώς μόνη της και χωρίς βοήθεια, αφού οι περισσότερες ζωοφιλικές οργανώσεις της Αγγλίας επιμένουν να βλέπουν τον εχθρό και το πρόβλημα στο κυνήγι της αλεπούς με κυνηγόσκυλα, διαμηνύει σε κάθε τόνο πως η πρακτική έκδοσης αυτού του είδους των αδειών είναι εξαιρετικά προβληματική καθώς δεν υπάρχουν προφυλάξεις ούτε προϋποθέσεις.

Ο Δρ Μαρκ Τζόουνς, επικεφαλής της Born Free εκτιμά και παράλληλα φοβάται πως «αυτά τα στοιχεία δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Καταγράφουν μόνο τα ζώα που κρατούνται και καταχωρούνται με την απαραίτητη άδεια». Το Born Free πιστεύει ότι διατηρούνται πολλά επιπλέον επικίνδυνα άγρια ζώα τα οποία έχουν εισέλθει και διατηρούνται παράνομα στη χώρα. «Είναι απίστευτο ότι σε αυτήν την εποχή έχουμε στο Κεντ αγιρόγατες, κροκόδειλους και δηλητηριώδη φίδια. Πρέπει όμως να γίνει σαφές σε όλους πως η αυξανόμενη ζήτηση για όλα τα είδη άγριων ζώων ως εξωτικά κατοικίδια ζώα θέτει τους ιδιοκτήτες και το ευρύ κοινό σε κίνδυνο τραυματισμού ή ασθένειας ενώ συνιστά επίσης τον σοβαρό βασανισμό των ζώων αλλά και μεγάλη πίεση στους άγριους πληθυσμούς τους που συχνά ήδη απειλούνται».

Το 2019 σώθηκαν 115 άγρια ζώα

Μόνο το 2019 η Οργάνωση έσωσε 115 άγρια ζώα στο Κεντ, από ιδιοκτήτες που είχαν άδεια, συνήθως έπειτα από κλήσεις γειτόνων ή μαρτύρων που εξέφραζαν ανησυχία για τις συνθήκες διαβίωσής τους. Ενώ ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα είναι αυτό της αύξησης των εγκαταλείψεων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Όλοι αυτοί που αγοράζουν ένα εξωτικό άγριο ζώο για να διασκεδάσουν την άνοιά τους και δεν διστάζουν να το παρατήσουν όταν το βαρεθούνε και αυτό. Ο Δρ Ρος Κλαμπ από την Βασιλική Εταιρεία για την Πρόληψη της Σκληρότητας στα Ζώα  (RSPCA) δήλωσε βαθιά ανήσυχος για τον αριθμό των επικίνδυνων άγριων ζώων που διατηρούνται ως κατοικίδια.

 

«Οι άνθρωποι μπορεί να τα αγοράσουν συνήθως μην έχοντας ιδέα για το πόσο επικίνδυνα είναι, ή πόσο δύσκολο μπορεί να γίνει να τα συντηρούν, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε παραμέληση έως και εγκατάλειψη», είπε ο Κλαμπ.

Και πρόσθεσε: «Ο νόμος φροντίζει πολύ περισσότερο να διασφαλίσει πως ο ιδιοκτήτης λαμβάνει μέτρα για να μην αποτελέσει το ζώο απειλή για το κοινό, παρά για την καλή διαβίωση του ζώου. Η νομοθεσία είναι κακά φτιαγμένη αλλά και δυσλειτουργική, ενώ πολλοί ιδιοκτήτες απλά δεν μπαίνουν στον κόπο να πάρουν άδεια και επομένως διαφεύγουν από επιθεωρήσεις. Για αυτούς δε τους τελευταίους υπάρχουν μικρές ή και καθόλου συνέπειες».

Οι σκοτεινές διαδρομές των προμηθευτών

Εύλογα θ’ αναρωτηθεί κάποιος πως μπορεί ένας κροκόδειλος να φτάσει στην Αγγλία απαρατήρητος. Οι τρόποι, συνήθως, δεν είναι νόμιμοι και οι διαδρομές είναι σκοτεινές. Σύμφωνα με μια συγκλονιστική έκθεση, εκατομμύρια άγρια ζώα διακινούνται από τον Αμαζόνιο κάθε χρόνο. Η έλλειψη επαρκών δεδομένων και ελεγκτικών μηχανισμών δείχνει χωρίς αμφιβολία ότι το παράνομο εμπόριο δεν λαμβάνεται αρκετά σοβαρά υπόψιν.

Οι πληροφορίες είναι διάσπαρτες», δήλωσε η Σάντρα Τσάριτι, σύμβουλος βιοποικιλότητας και επικεφαλής της μελέτης των 140 σελίδων, που συνέγραψε μαζί με τη Τζουλιάνα Φερέιρα, από τη Freeland Brasil, μια μη κερδοσκοπική ομάδα που καταπολεμά την παράνομη διακίνηση. Υπάλληλος της περιβαλλοντικής υπηρεσίας Ibama δήλωσε, ότι η υπηρεσία κατάσχεσε 72.000 άγρια ζώα σε ολόκληρη την Βραζιλία το 2018 τα οποία προορίζονταν για πώληση, όμως τα δεδομένα διαφέρουν και οι αστυνομικές αρχές έχουν τα δικά τους νούμερα. Οι διακινητές έχουν μία αίσθηση ατιμωρησίας διότι «η υπάρχουσα νομοθεσία δεν θεωρεί το εμπόριο άγριων ζώων σοβαρό έγκλημα και οι ήπιες κυρώσεις δεν λειτουργούν ως αντικίνητρο», ανέφερε η Φερέιρα και πρόσθεσε πως η πανδημία της Covid-19, μία ζωονοσογόνος νόσος που μεταδόθηκε σε ανθρώπους από πεταλοειδείς νυχτερίδες, δείχνει πόσο σημαντικός είναι ο έλεγχος και η διατήρηση σωστών στοιχείων.

Ο Αμαζόνιος της Βραζιλίας φιλοξενεί το 60% της βιομάζας του Αμαζονίου με 117.000 είδη ζώων και 46.000 είδη φυτών. Από το 2018 έχει 1.173 είδη που απειλούνται με εξαφάνιση και μία από τις μεγαλύτερες απειλές είναι η παράνομη διακίνηση και το εμπόριο.

Το τριεθνές στον δυτικό Αμαζόνιο, όπου η Βραζιλία συναντά το Περού και η Κολομβία είναι «ιδιαίτερα σημαντικός κόμβος» για την παράνομη διακίνηση, ενώ τα δεδομένα από τον Αμαζόνιο της Βραζιλίας είναι ακόμη πιο «συγκεχυμένα». Η Βραζιλία «είναι μια χώρα με πολλά προβλήματα φτώχειας και διαφθοράς και αυτό καθιστά δύσκολο το έργο μας», εξήγησε ο Μάρκο Φρέιτας, αξιωματούχος της περιβαλλοντικής υπηρεσίας ICMBio, προσθέτοντας πως και το παράνομο εμπόριο έχει περάσει στον χώρο του σκοτεινού διαδικτύου, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τις αρχές.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καταδίωξη λύκου με αυτοκίνητο στο δρόμο προκάλεσε αντιδράσεις – Βίντεο

Καταδίωξη λύκου με αυτοκίνητο στο δρόμο προκάλεσε αντιδράσεις Τον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα που δείχνει νεαρούς να καταδιώκουν μέσα στη...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ