spot_img
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕμβόλιο για την Αφρικανική Πανώλη το 2021;

Εμβόλιο για την Αφρικανική Πανώλη το 2021;

|

Οι ελπίδες πως μπορεί να μπει ένα τέλος στην Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων, αναπτερώθηκαν από το Βιετνάμ, όπου ανακοινώθηκε επισήμως, ότι μπορεί να διαθέτει εμβόλιο για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού, μέσα στην επόμενη χρονιά…

 

Κείμενο ΘΕΑΝΩ ΚΑΡΟΥΤΑ

 

Μπορεί ο πλανήτης να κινείται στον ρυθμό του κορονοϊού, ωστόσο την τελευταία χρονιά έχει γίνει σαφές, πως κι η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (Α.Π.Χ.) είναι μια νόσος που απασχολεί και απειλεί όλο τον πλανήτη. Και συλλογικά επιχειρείται να βρεθεί και η λύση!

Τα καλά νέα

Τα καλά νέα ήρθαν από την Ασία, την περιοχή «καταγωγής» της αφρικανικής πανώλης των χοίρων που έχει πλήξει σοβαρά την τεράστιου τζίρου παραγωγή χοιρινού κρέατος της Κίνας. Οι ελπίδες πως μπορεί να μπει ένα τέλος στην επιδημία, αναπτερώθηκαν από το Βιετνάμ, καθώς ο υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Νγκουέν Σουάν Κουόνγκ ανακοίνωσε πως το Ανόι μπορεί να διαθέτει εμβόλιο για την αφρικανική πανώλη των χοίρων μέσα στην επόμενη χρονιά.

Οι δηλώσεις του υπουργού βασίζονται στα αισιόδοξα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών μέσης κλίμακας, αν και η ερευνητική διαδικασία έχει ακόμα αρκετό δρόμο μέχρι να θεωρηθεί επιτυχής αλλά κυρίως ολοκληρωμένη. Η χώρα έχει καταφέρει να απομονώσει στελέχη του ιού και να σχηματίσει μια «τράπεζα δεδομένων» από εκατοντάδες χοίρους που νόσησαν, ένα πολύ χρήσιμο βήμα ακόμα και για μελλοντική έρευνα σε άλλες χώρες. «Οι αρχικές δοκιμές εμβολίων σε μικρές κλίμακες μας παρέχουν ήδη αισιόδοξα αποτελέσματα. Σύμφωνα με αναφορές εμπειρογνωμόνων, επιστημόνων αλλά και βιομηχανιών που μας παρέχουν τεχνολογία και τεχνογνωσία, το Βιετνάμ ενδέχεται να έχει εμβόλιο για την αφρικανική πανώλη των χοίρων έως το τρίτο τρίμηνο του 2021, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες», δήλωσε ο Κουόνγκ μιλώντας σε σχετική συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση της χώρας.

Χοίροι με αντισώματα

Ο υπουργός έκανε ακόμη γνωστό, πως διάφορα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας έχουν επίσης καταφέρει να αναπαράξουν χοίρους με αντισώματα κατά του ιού της Α.Π.Χ., έχοντας ως αρχικούς γεννήτορες 85 χοίρους που επέζησαν από φάρμες στις οποίες σημειώθηκαν σημαντικά ξεσπάσματα του ιού. «Τα ανθεκτικά στην ασθένεια άτομα θα αποδειχθούν σημαντικοί παράγοντες στην έρευνα για την αντιμετώπιση της αφρικανικής πανώλης και στη μάχη κατά της νόσου», δήλωσε ο υπουργός.

Οι επιστήμονες έχουν επίσης επικεντρωθεί στην αλληλουχία του γονιδιώματος του ιού για την έρευνα των εμβολίων, πραγματοποιώντας επιδημιολογικές μελέτες για τη δημιουργία «πρωτοκόλλων βιοασφάλειας» καθώς και μεθόδων πρόληψης της συγκεκριμένης ασθένειας, όπως την παραγωγή προϊόντων που θα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των χοίρων, περιορίζοντας τις ασθένειες και βοηθώντας στοχευμένα την χοιροτροφία.

Πριν λίγο καιρό μάλιστα, το Βιετνάμ είχε ζητήσει από τις Η.Π.Α. να στείλουν στη χώρα γενετικά τροποποιημένα δείγματα του ιού της αφρικανικής πανώλης των χοίρων που είχαν αναπτυχθεί στα αμερικανικά εργαστήρια για να διευκολυνθεί η παραγωγή εμβολίων. Οι Αμερικανοί επιστήμονες, που είχαν αρχίσει ήδη να εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της νόσου, κοινοποίησαν τα ευρήματά τους στους Βιετναμέζους συναδέλφους τους κι έτσι τώρα είναι πιο κοντά από ποτέ άλλοτε η δημιουργία ενός γενετικά τροποποιημένου στελέχους ιού που θα παράγει πλήρη εξασθένηση του ιού στους χοίρους.

Στη σφαγή 6 εκατ. γουρούνια

Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Βιετνάμ τον περασμένο Φεβρουάριο, στη βόρεια επαρχία Χάι Ντουόνγκ, πριν εξαπλωθεί και στις 63 πόλεις και επαρχίες της χώρας. Εστίες εκδηλώθηκαν σε αρκετές περιοχές από τότε, οδηγώντας περίπου έξι εκατομμύρια χοίρους στη θανάτωση. Το πλήγμα για την χοιροτροφία της χώρας ήταν μεγάλο καθώς ο αριθμός αντιστοιχεί σε περισσότερους από 340.000 τόνους κρέατος, ή 9% της συνολικής παραγωγής της χώρας. Η πρόκληση με τον εν λόγω ιό είναι πως είναι εξαιρετικά μεταδοτικός, ως εκ τούτου όλες οι χώρες που τον έχουν αντιμετωπίσει έχουν χάσει το στοίχημα του περιορισμού του. Ο ιός εξαπλώνεται μέσω αίματος, σάλιου, δακρύων, ρινικών εκκρίσεων, ούρων και κοπράνων, συνεπώς οι χοίροι μπορούν να μολυνθούν με απλή επαφή με πολλές και διαφορετικές εστίες.

 

 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εντοπίστηκαν 11 αγριογούρουνα νεκρά με αφρικανική πανώλη σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας

Εντοπίστηκαν 11 αγριογούρουνα νεκρά με αφρικανική πανώλη σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας Συνολικά, 11 εστίες νεκρών αγριόχοιρων με αφρικανική πανώλη έχουν εντοπιστεί από την αρχή του έτους...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ