Browning B725: Η εξέλιξη του θρύλου

- Advertisement -

Μια νέα προσπάθεια εκσυγχρονισμού του πιο επιτυχημένου αλληλεπίθετου όλων των εποχών επιχείρησε φέτος η Browning. Το Δεκέμβριο του 2011 παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ευρώπη τον νέο απόγονο του θρυλικού Β25. Στην πανηγυρική αυτή παρουσίαση, το kynigesia.gr έχει μια πρώτη επαφή, με το δίκαννο B725 της Browning, που φιλοδοξεί να προσπεράσει τον ανταγωνισμό.   

Των Μηνά Ιορδάνογλου & Σοφοκλή Κοσκινα

Πέρασαν καιρός από την πρώτη παρουσίαση του Β725. Η πρώτη μας επαφή μαζί του έγινε σε κυνήγι που διοργάνωσε η Browning στην Ουγγαρία. Ένα αλληλεπίθετο που βασίζεται  στο σούπερ ποζέ με την μεγάλη ιστορία, το οποίο είναι  σημείο αναφοράς. Το ενδιαφέρον των οπλόφιλων παγκοσμίως είναι μεγάλο, γιατί όπως και να έχει, δεν υπάρχει περίπτωση όταν κάποιος ενδιαφέρεται για την αγορά καλού αλληλεπίθετου να μην αρχίσει από την Browning. Ιδιαίτερα για το μοντέλο 725 το ενδιαφέρον είναι ακόμη μεγαλύτερο, γιατί δεν άλλαξε μόνο ο αριθμός που υποδηλώνει την κυκλοφορία νέου μοντέλου, αλλά και σημαντικά στοιχεία που αφορούν στην εμφάνιση και την λειτουργία του όπλου. Η Βελγική εταιρεία μας είχε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, στο να παρουσιάζει νέα μοντέλα χωρίς να αλλοιώνεται η σχεδιαστική τους ταυτότητα. Τα μοντέλα 325,425,525 σχεδιαστικά δεν είχαν σημαντικές διαφορές. Μπορεί να υπήρχαν αλλαγές στα τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά όχι στην εμφάνιση. Η Browning τηρώντας πιστά την παράδοση κρατούσε τον αρχικό σχεδιασμό στα αλληλεπίθετά της. «Δοκιμές διαφοροποίησης » κατά καιρούς έκανε αρκετές. Το Synergy ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες και ίσως η καλή του εμπορική πορεία να αποτέλεσε και την αιτία για να αποφασίσουν οι άνθρωποι της Browning να προχωρήσουν σε σχεδιαστικές αλλαγές και στο κλασσικό –παραδοσιακό αλληλεπίθετό τους.

Το 725 είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα μοντέλα της σειράς 25. Το κατά πόσο διαφέρει ουσιαστικά θα το κρίνει ο κάθε ένας μόνος του. Δική μας εκτίμηση είναι ότι οι αλλαγές είναι τόσο καλά μελετημένες, που ναι μεν δίνουν διαφορετικό οπτικό αποτέλεσμα, αλλά χωρίς να αλλοιώνεται η ταυτότητα των αλληλεπίθετων της Browning.

Ξεκινώντας από το ύψος της βάσης(προφίλ) στις μεταξύ μας συζητήσεις για τα συν και τα πλην των όπλων, λέγαμε ότι τα αλληλεπίθετα της Browning έχουν υψηλό προφίλ. Κάποιες φορές το αναφέραμε και εμείς στα κείμενα μας αλλά το διαβάζαμε και στον ξένο τύπο. Το σύστημα κλειδώματος ο μηχανισμός πυροδότησης κ.λ.π. αποτελούσαν τα αίτια για το υψηλό προφίλ. Αυτό έφτασε βέβαια και στα αυτιά εκείνων που σχεδιάζουν τα όπλα. Έβαλαν τα σχέδια τους κάτω και προσπάθησαν χωρίς να αλλάξουν τίποτα από τα μηχανικά μέρη, να κερδίσουν μερικά χιλιοστά από το ύψος της βάσης. Τα κατάφεραν εκμεταλλευόμενοι το σχεδιασμό αλλά και τις όσες ανοχές τους επέτρεψαν να αξιοποιήσουν ο μηχανισμός και το σύστημα κλειδώματος. Τι κέρδισαν; Ουσιαστικά τίποτα περισσότερο από μια ηχηρή απάντηση στον ανταγωνισμό. Κατά ένα μεγάλο ποσοστό, η φήμη και η διάδοση του υψηλού προφίλ των Browning, οφείλεται στον ανταγωνισμό.

Αν κοιτάξετε με προσοχή την βάση, θα διαπιστώσετε ότι δεν έχει αλλοιωθεί ο κλασικός σχεδιασμός. Οι διαστάσεις μίκρυναν. Η βάση δείχνει ακόμη μικρότερη σε συνδυασμό με το νέο της χρωματισμό και στην εξωτερική διακόσμιση.

Μηχανικά δεν άλλαξαν σημαντικά πράγματα. Θα ήταν λάθος να «θυσίαζαν» κάτι από τους μηχανισμούς για να μας πουν ότι κέρδισαν μερικά χιλιοστά από τον όγκο. Τι να αλλάξεις σε μηχανισμούς που για περισσότερο από 100 χρόνια δεν έχουν καταφέρει μηχανολόγοι και μηχανολόγοι να τους ξεπεράσουν σε λειτουργία και στιβαρότητα. Δυο εταιρείες το έχουν καταφέρει αυτό. Η μια από τις δυο και η αρχαιότερη, είναι η Browning. Μηχανισμοί πυροδότησης και κλειδώματος είναι ίδιοι. Μερικές αλλαγές υπήρξαν στην διαδρομή της σκανδάλης που έγινε μικρότερη και αποδεσμεύει με βάρος έλξης στα 1500 γραμμάρια. Κατά τα υπόλοιπα και σε ότι αφορά στον σχεδιασμό του όπλου, δόθηκε πολλή μεγάλη σημασία στην βελτίωση των εργονομικών χαρακτηριστικών. Μελετήθηκαν τα σημεία κρατήματος και η ευκολία χειρισμού του όπλου  κατά την διαδικασία επώμισης. Η κατανομή βάρους είναι εκπληκτική. Στον τομέα τις βελτίωσης των εργονομικών βελτιώσεων έχει γίνει σημαντική δουλειά. Θα το καταλάβετε αν πιάσετε το όπλο στα χέρια σας. Γενικότερα το τελευταίο διάστημα αρκετές εταιρείες έχουν ασχοληθεί με την βελτίωση των εργονομικών χαρακτηριστικών στα όπλα τους. Αυτό είναι ευχάριστο γιατί πρακτικά στο κυνήγι έχει άμεσο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα χρήσιμο είναι να έχεις ένα όπλο με γρήγορο μηχανισμό πυροδότησης, αλλά αυτό δεν μπορεί να εκτιμηθεί άμεσα στο κυνήγι, γιατί αρκετές φορές ο κυνηγός ρίχνει ένα μόνο φυσίγγι. Ακόμα και αν ρίξει περισσότερα, δεν επιδίδεται σε αγώνα ταχύτητας για το πώς θα τα ρίξει πιο γρήγορα. Σε αντίθεση τα καλά εργονομικά χαρακτηριστικά είναι αυτά που βοηθούν στον καλύτερο χειρισμό του όπλου και ο κυνηγός είναι σε θέση να τα εκτιμήσει να τα αξιολογήσει και να τα συγκρίνει. Πραγματικά οι άνθρωποι της Browning έκαναν πολύ καλή δουλειά στον τομέα τις εργονομίας. Το κοντάκι είναι τύπου inflex.Υπάρχουν διαθέσιμα δυο πέλματα με διαφορετικό πάχος, ώστε μέσω αυτών να μπορεί ο κάτοχος του όπλου να ρυθμίσει το μήκος του κοντακίου στα μέτρα του. Η βελτίωση στα εργονομικά χαρακτηριστικά είναι σημαντικότερη από την μείωση στο ύψος της βάσης. Οι κάνες άλλαξαν και αυτό ισχύει για όλα τα μοντέλα. Από το 2010 η Browning παρουσίασε τις νέας τεχνολογίας κάνες που θα υπάρχουν πλέον σε όλα τα μοντέλα λειόκανων που κατασκευάζει.

Η εσωτερική διάμετρος (αυλός) είναι πλέον στα 18.7-18.8 χιλιοστά. Ο κώνος συναρμογής επιμηκύνθηκε και άλλαξαν οι κλίσεις του σε μοίρες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ομαλότερη μετάβαση των σκαγιών από την θαλάμη στο κύριο τμήμα της κάνης.

Οι θαλάμες έχουν μήκος 76 χιλιοστά. Το μήκος του κώνου συναρμογής ανέβηκε στα 32 χιλιοστά και οι μοίρες από 9 κατέβηκαν σε 5. Έγινε  μικρότερη η κλίση και αυξήθηκε το μήκος. Οι κοντοί απότομοι κώνοι ανέκαθεν δημιουργούσαν προβλήματα, ιδιαίτερα αν οι γομώσεις ήταν πάνω από τα 32 γραμμάρια σκάγια. Η Browning μελέτησε την βλητική απόδοση των κανών και ως αποτέλεσμα κατέληξε, να επιμηκύνει τους κώνους και να μειώσει τις κλίσεις. Σε συνδυασμό με τον διευρυμένο αυλό κατάφερε να βελτιώσει την βλητική απόδοση αλλά και να μειώσει το λάκτισμα. Για την ολοκλήρωση της μελέτης που αφορά στο βλητικό αποτέλεσμα πρόσθεσε και τσοκ με μεγαλύτερο μήκος (invector ds)που προσφέρουν ομαλότερο πέρασμα των σκαγιών για την τελική διαμόρφωση τις τουφεκιάς ανάλογα με τον βαθμό σύσφιξης

Ουσιαστικά δαπανήθηκε χρόνος και έγιναν πολλές δοκιμές, έως ότου καταφέρουν οι τεχνικοί να οριστικοποιήσουν τις διαστάσεις και τα σχήματα που δίνουν ως αποτέλεσμα καλύτερες τουφεκιές.

Το μοντέλο 725 διαθέτει κάνες σε μήκη 66.71,79 εκατοστά .Οι κάνες μπορούν να ρίξουν και ατσάλινα σκάγια και οι σφραγίδες δοκιμής τις Βελγικής τράπεζας πιστοποιούν αντοχές στα 1320 bar.

Η ρίγα σκόπευσης έχει πάχος 6 χιλιοστά.

Τα ξύλινα μέρη είναι από καρυδιά και η ποιότητα  των ξύλων  με βάση τα στοιχεία της εταιρείας είναι σε κατηγόρια 2,5. Λίγο αόριστο το πώς κατηγοριοποιούνται τα ξύλα αλλά τουλάχιστον υπάρχει ένας κώδικας που μπορούμε κατά προσέγγιση να εντάξουμε τα ξύλα σε μια από τις 9 συνολικά  κατηγόριες που υπάρχουν.

Το βάρος του όπλου είναι στα 3.300 γραμμάρια, με μικρές διακυμάνσεις που έχουν να κάνουν με το μήκος των κανών και την πυκνότητα των ξύλων.

Το Β 725 παραδίδεται σε βαλίτσα ειδικά σχεδιασμένη για το συγκεκριμένο μοντέλο και συνοδεύεται από 5 τσοκ και ένα εξάρτημα για την αυτόματη ασφάλιση του όπλου.

Σε ορισμένες Σκανδιναβικές χώρες έγινε υποχρεωτικό το να ασφαλίζουν αυτόματα τα δίκαννα όταν ανοίγουν. Η Browning συμπεριλαμβάνει το εξάρτημα στα επιπλέον και όποιος θέλει (από δική του επιθυμία ή επειδή το επιβάλει η νομοθεσία ) το τοποθετεί με την παρέμβαση οπλουργού.

Στα έξτρα μπορείτε να προμηθευτείτε τα πέλματα που δίνουν την δυνατότητα αλλαγής μήκους στο κοντάκι. Πέραν αυτού που υπάρχει τοποθετημένο στο όπλο, υπάρχουν άλλα δύο με διαφορετικές διαστάσεις.

Συμπεράσματα

Σοφοκλής Κοσκινάς

Αρκετές και σημαντικές οι αλλαγές στο 725. Μηχανικά ελάχιστες αλλά σχεδιαστικά αρκετές. Σημαντικότερο από όλα οι βελτιώσεις στα εργονομικά χαρακτηριστικά. Στο ζύγισμα δόθηκε πολύ μεγάλη προσοχή όπως επίσης και στα σημεία κρατήματος του όπλου. Μηχανικά ελάχιστα πράγματα άλλαξαν. Η σκανδάλη βελτιώθηκε σε αίσθηση μίκρυνε η διαδρομή και είναι λίγο πιο μαλακή. Κατά τα υπόλοιπα τα μηχανικά παρέμειναν όπως τα γνωρίζουμε.  Δεν θα μπορούσε να αλλάξει και κάτι και για να το διατυπώσω λίγο διαφορετικά ίσως να μπορούσαν να υπάρξουν αλλαγές αλλά δεν έπρεπε να γίνουν. Τι να αλλάξεις από ένα μηχανισμό αλληλεπίθετου που έχει αποδείξει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο το πόσο λειτουργικός και αξιόπιστος είναι;

Η βλητική απόδοση των κανών βελτιώθηκε. Μακρύτεροι κώνοι, διευρυμένοι αυλοί, τσοκ με μήκος 8 εκατοστά. Στις δοκιμές που κάναμε από τα 32 έως και τα 40 γραμμάρια σκάγια το όπλο απέδιδε πολύ καλά και το σημαντικότερο χωρίς να κλωτσάει.

Η βάση «χαμήλωσε». Αν και ποτέ δεν κατάφερα να εντοπίσω πρακτικά τα μειονεκτήματα του υψηλού προφίλ, ωστόσο κάποιες φορές το ανέφερα σε συζητήσεις για τα όπλα. Όπως και να έχει τώρα δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Οι Βέλγοι το βροντοφωνάζουν γιατί ουσιαστικά μέσω αυτού απαντάνε στον ανταγωνισμό που για χρόνια «κοπανούσε» το χαμηλό προφίλ.

Το 725 είναι όμορφο  και δείχνει πιο κομψό. Οι σχεδιαστικές αλλαγές δεν επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την ταυτότητα του όπλου, αφού και πάλι αν το δει κάποιος από μακριά θα καταλάβει ότι είναι Browning. Άκουγα με προσοχή τις εντυπώσεις και τα σχόλια του Μηνά που είχε την δυνατότητα να το δοκιμάσει πριν από εμένα και μου είχε δημιουργηθεί η επιθυμία να το πιάσω στα χέρια μου.

Δεν είναι ένα τυχαίο όπλο. Είναι ένα από τα κορυφαία αλληλεπίθετα. Μόλις το παραλάβαμε για αρκετή ώρα το εξέταζα οπτικά για να δω αν μου αρέσουν οι αλλαγές στην σιλουέτα. Τελικά κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είναι όμορφο χωρίς να χάνει την ταυτότητα που κουβαλάει για περισσότερα από 100 χρόνια.

Τα δυο σημαντικά πράγματα που κρατάω γιατί η ομορφιά είναι υποκειμενική, είναι η βλητική του απόδοση και τα εργονομικά χαρακτηριστικά. Αυτά είναι τα σημαντικά και χρήσιμα για ένα όπλο που το αγοράζουμε για να το χρησιμοποιήσουμε στο κυνήγι.

Για τους μηχανισμούς δεν έχω να προσθέσω κάτι, το μόνο που μπορώ να επαναλάβω είναι το ότι είναι στιβαρό και αξιόπιστο.

Μαζί με τις σχεδιαστικές αλλαγές έγιναν βελτιώσεις στην εργονομία και στο βλητικό αποτέλεσμα.

Το 725 δεν είναι μόνο ένας άξιος συνεχιστής τις παράδοσης, αλλά είναι και το μοντέλο με τις σημαντικότερες αλλαγές που έγιναν ποτέ στην συγκεκριμένη σειρά όπλων.

Μηνάς Ιορδάνογλου

Για να περιγράψουμε το 725 πλήρως, θα ήταν ίσως πιο σωστό να περιγράψουμε τους προγόνους του, ξεκινώντας από το θρυλικό και αξεπέραστο Β25. Ίσως με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαμε να δώσουμε στον αναγνώστη να καταλάβει, περί τίνος πρόκειται. Το βέβαιο είναι ότι το 725 δεν είναι η αφετηρία μιας ιστορίας, αλλά η τελευταία στάση. Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει αν θα υπάρξει τέρμα και πιο είναι αυτό. Σημασία έχει ότι η Browning δεν αγνοεί την ιστορία της και δεν πετά ποτέ στα σκουπίδια, ότι καλό έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα.

Το 725 είναι η εξέλιξη. Είναι το όπλο που όλοι οι γνώστες έχουν θαυμάσει, όλοι οι ανταγωνιστές έχουν ζηλέψει. Είναι το όπλο που συνεχίζει το θρύλο. Οι αλλαγές σε σχέση με το 525 που οι περισσότεροι γνωρίζουν και θα το δουν να παρουσιάζεται, σε αρκετά από τα προηγούμενα τεύχη μας, φαίνονται μικρές με την πρώτη ματιά, αλλά είναι μεγάλες στην ουσία και προοιωνίζουν τα μελλούμενα και για τα υπόλοιπα όπλα της Browning. Για παράδειγμα τα νέα τσοκ Invector DS (dual seal) θα τα δούμε σε όλα τα επόμενα μοντέλα της Browning (Κυριακή κοντή γιορτή). Το νέο σχεδιασμό του Back Bore System με την κωδική ονομασία Vector Pro επίσης θα τον συναντήσουμε σύντομα και σε άλλα όπλα κ.ο.κ. Το 725 λοιπόν δεν είναι το τέλος μιας διαδρομής, αλλά ο προπομπός για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν. Μοιάζει με τα παλιά καλά δίκανα της Browning, αλλά στην ουσία είναι κάτι εντελώς νέο, το οποίο βασίστηκε σε ένα ιστορικό μηχανισμό. Θα διαφωνήσω με το Σοφοκλή σε ότι αφορά την αξία της ταχύτητας της σκανδάλης και του χαμηλότερου προφίλ. Με δύο λόγια έχω να του απαντήσω, ότι ταχύτητα σκανδάλης δε σημαίνει μόνο γρήγορη δεύτερη τουφεκιά, αλλά κυρίως άμεση απόκριση του όπλου στην εντολή που θα δώσει το δάκτυλο, κάτι σπουδαίο για την ακρίβεια της βολής. Σε ότι αφορά το χαμηλότερο προφίλ, θα υπενθυμίσω ότι η μικρότερη γωνία έδρασης στον ώμο σε σχέση με τον διαμήκη άξονα του όπλου, εξασφαλίζει χαμηλότερη ανάκρουση και μικρότερη αναπήδηση του στομίου. Κατά τα λοιπά συμφωνώ ότι και οι εμπορικές σκοπιμότητες είναι μέρος του παιχνιδιού όπως και τα ανταγωνιστικά «μαχαιρώματα». Οι εντυπώσεις που μου άφησε το 725 ήταν άριστες και το μόνο που με είχε προβληματίσει αρχικά στην Ουγγαρία ήταν η ταχύτητα της σκανδάλης την οποία δεν είχα συνηθίσει. Τώρα πλέον, ξέρω τι γίνεται και δεν περιμένω τζόγους και νεκρές διαδρομές. Ξέρω ότι κάθε φορά που συσπειρώνω το δάκτυλο, το 725 πυροβολεί και μάλιστα με ακρίβεια. Κάποιοι αναγνώστες που μου τηλεφωνούν, μου καταλογίζουν διακριτική μεροληψία υπέρ της Browning. Θα τους ενημερώσω ότι δεν μεροληπτώ για κανένα, όμως όταν έχεις την ευκαιρία να κυνηγήσεις με ένα όπλο για μέρες, έχεις όλο το χρόνο να προσαρμοστείς πάνω του και να ανακαλύψεις τα προτερήματά του, ή να αποκαλύψεις τα μειονεκτήματά του. Μιας λοιπόν και αναφέρομαι σε μειονεκτήματα θα υπενθυμίσω ότι δεν μου αρέσει καθόλου ο επιλογέας του και θα προτιμούσα ένα 725 και επιλογέα σκανδάλης Beretta. Ίσως ένα τέτοιο όπλο να το έβρισκα ιδανικό.

 

Τα BROWNING εισάγονται από την ΜΕΤΠΛΑΣΤ ΑΒΕΕ. Τηλ: 2262025121,2262026502

         

breda
35,944ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,823ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,870ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
28 ° C
31.6 °
25.8 °
34 %
4.5kmh
0 %
Κυ
28 °
Δε
28 °
Τρ
27 °
Τε
28 °
Πε
31 °

ΔΗΜΟΦΙΛΗ