Breda Titano Bronze: Υπόδειγμα αισθητικής και ποιότητας

- Advertisement -

 

Η γνωστή Ιταλική φίρμα προκαλεί και πάλι με την ποιότητα και την αισθητική μίας νέας σειράς.

Το Titano είναι ένα όπλο που βασίζεται στο γνωστό μοντέλο Ermes, με σημαντικές καινοτομίες και βελτιώσεις. Ο συνδυασμός των χρωμάτων, η χρήση κεραμικής βαφής, μαύρου χρωμίου και οι πολλές λεπτομέρειες συνθέτουν ένα καλαίσθητο και λειτουργικό σύνολο, που φέρνει σε δύσκολη θέση τους ανταγωνιστές της Breda. Η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από την παραγωγή όπλων αδράνειας και κορυφώθηκε με το μοντέλο 930i συμπυκνώνεται στη σειρά Titano, που παράγεται σε εκδόσεις Black, Nickel, Mirror, Bronze και Bronze Dark.

Η νέα αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, μας παραχώρησε το μοντέλο Bronze, το οποίο παρουσιάζει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω αισθητικής ιδιαιτερότητας.

Τα όπλα της Ιταλικής Breda, ξεχώριζαν ανέκαθεν για τις πολύ καλές εφαρμογές τους, για την ποιότητα των πρώτων υλών, αλλά και για την πολύ καλή βλητική τους απόδοση. Το μοντέλο Titano, ακολουθεί πιστά αυτή την παράδοση.

Η  πάλαι ποτέ κρατικής ιδιοκτησίας Breda, κατασκεύαζε από ραπτομηχανές έως και βαγόνια τρένων. Η κατασκευή  όπλων για το κυνήγι, αποτελούσε ένα μικρό τμήμα του τομέα παραγωγής όπλων, το οποίο κατά κύριο λόγο κατασκεύαζε οπλικά συστήματα για στρατιωτική χρήση. Με την πάροδο του χρόνου, οι κρατικές μονάδες παραγωγής πέρασαν στα χέρια ιδιωτών και μάλιστα όχι σε ενιαία μορφή.

Κάτι αντίστοιχο έγινε και σε άλλα κράτη, όπως για παράδειγμα στην Γαλλία με την κρατική Manufrance. Η Beretta αρχικά ανέλαβε την παραγωγή κυνηγετικών όπλων Breda, αλλά στην συνέχεια η ιστορική φίρμα πέρασε σε αλλά χέρια. Σήμερα ανήκει στην οικογένεια Marocchi. Όλα αυτά τα χρόνια, αν εξαιρέσουμε μια μικρή χρονική περίοδο, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η παραγωγή των όπλων Breda, ακολουθούσε πιστά την παράδοση στην ποιότητα.

Η Marocchi πλέον ως ιδιοκτήτρια της Breda, διαθέτει τη γνώση αλλά έχει και τις τεχνικές προδιαγραφές, ώστε να διατηρήσει το κύρος και την παράδοση στην ποιότητα κατασκευής των όπλων Breda. Αυτό άλλωστε έγινε άμεσα αντιληπτό, από το πρώτο κιόλας όπλο που βγήκε από την γραμμή παραγωγής της. Η σειρά 930i χαίρει μεγάλης εκτίμησης των κυνηγών και σκοπευτών σε παγκόσμιο επίπεδο.

To Breda Titano Bronze, είναι το όπλο που δεν υπάρχει περίπτωση να το δει κάποιος στα ράφια ενός κυνηγετικού καταστήματος και να μην σταθεί για να το θαυμάσει. Οι χρωματικοί συνδυασμοί, τα ξύλα, τα φινιρίσματα και η προσοχή στην λεπτομέρεια λειτουργούν σαν “μαγνήτες” για τα μάτια.

Η σιγουριά της αδράνειας.

Λειτουργεί με αδράνεια και όπως όλα τα όπλα αδρανείας, αποτελείται από λίγα μηχανικά εξαρτήματα. Το κλείστρο κλειδώνει στην κάννη με περιστροφική κεφαλή. Το ελατήριο για την επιστροφή του κλείστρου στην θέση κλειδώματος, βρίσκεται στο πίσω μέρος μέσα στο κοντάκι. Για το λόγο αυτό, στο πίσω μέρος του κλείστρου υπάρχει διχαλωτή μπιέλα γνωστή σαν «ουρά». Πολύ σημαντική εφαρμογή που αυξάνει όμως το κόστος στην παραγωγή, είναι το αφαιρούμενο καπάκι της βάσης, το οποίο κατασκευάζεται από αλουμίνιο και έχει τελικό φινίρισμα με μαύρο χρώμιο. Η ύπαρξή του καθιστά ευκολότερο τον καθαρισμό του όπλου. Όταν αφαιρεθεί, υπάρχει άμεση πρόσβαση στο εσωτερικό της βάσης και στον μηχανισμό σκανδάλης, για καθαρισμό και λίπανση. Η βάση είναι και αυτή κατασκευασμένη από ειδικό τύπο αλουμινίου (σειρά 7000) και το τελικό της φινίρισμα είναι με κεραμική βαφή. Η τεχνική εφαρμογή αυτή, προσφέρει μεγαλύτερη αντοχή στην διάβρωση και τα χτυπήματα συγκριτικά με την επιμετάλλωση (Επιχρωμίωση). Το χρώμα της βάσης είναι σε απόχρωση παλαιωμένου ορείχαλκου και από εκεί προκύπτει και η λέξη Bronze. Το ίδιο χρώμα έχει και η σκανδαλοθήκη που συγκρατείται στην βάση με ένα πίρο. Η σκανδαλοθήκη είναι κατασκευασμένη από συμπαγές αλουμίνιο για μεγαλύτερη αντοχή και ακρίβεια.

Αισθητική και λειτουργικότητα.

Στην ένωση της βάσης με το κοντάκι, υπάρχει η δυνατότητα να παρεμβληθούν φλάντζες, που συνοδεύουν το όπλο σε διάφορες μορφές και  βοηθούν στην εύκολη αλλαγή κλίσεων του κοντακίου. Το κοντάκι και η πάπια, είναι κατασκευασμένα από υψηλής ποιότητας ξύλο καρυδιάς. Την ποιότητα του ξύλου που χρησιμοποιεί η Breda  δεν την βρίσκει κανείς εύκολα σε αυτογεμή όπλα. Οι ψάθες σε κοντάκι και πάπια, δεν είναι σαν τις ψάθες παραδοσιακής χάραξης, αλλά έχουν την υφή γυαλόχαρτου. Είναι πολύ αποτελεσματικές και προσφέρουν πολύ καλή αίσθηση στο κράτημα. Η πάπια είναι πολύ λεπτή. Η λαβή στο κοντάκι είναι full πιστολέ. Στο επάνω μέρος του κοντακίου (χτένι) στο σημείο που ακουμπά το ζυγωματικό, έχει τοποθετηθεί ελαστικό ένθετο, που συντελεί στο να μειώνει την ανάκρουση. Το πέλμα είναι καλοσχεδιασμένο κατασκευασμένο από την Ιταλική εταιρία Cervellati, δεν κολλάει στα ρούχα κατά την διαδικασία επώμισης και συντελεί ουσιαστικά στην μείωση του λακτίσματος. Το φινίρισμα στα ξύλινα μέρη, έχει γίνει με λινέλαιο.

Πέντε όπλα σε ένα.

Το σλόγκαν «πέντε όπλα σε ένα» χρησιμοποιούσε η Breda τη δεκαετία του ’50 όταν πρώτη εφήρμοσε στην Ευρώπη το σύστημα των εναλλασσόμενων συσφίξεων (τσοκ). Σήμερα συνεχίζει την παράδοση με τις νέες τάσεις και μεθόδους, συνοδεύοντας τα όπλα της με 5 τσοκ τα οποία βιδώνουν στο εσωτερικό της κάννης και έχουν μήκος 7 εκατοστά.  Στα τσοκ αναγράφεται με ηλεκτρονική χάραξη (λέιζερ) ποια είναι κατάλληλα για να χρησιμοποιηθούν με ατσάλινα σκάγια και ποια όχι,  καθώς και ο βαθμός σύσφιξης. Οι σφραγίδες δοκιμής από την Ιταλική Τράπεζα, πιστοποιούν  δοκιμή στα 1370 bar και καταλληλότητα χρήσης και ατσάλινων σκαγιών. Ο κώνος συναρμογής έχει μήκος 3,7 εκατοστά. Το μήκος της θαλάμης  είναι 76 χιλιοστά. Οι διαθέσιμοι σε διάμετρο αυλοί, είναι στα 18,4 και 18,5 χιλιοστά. Η κάννη είναι εσωτερικά χρωμιωμένη. Κάννες υπάρχουν διαθέσιμες σε μήκη 61,66 και 71 εκατοστά. Εξωτερικά το φινίρισμα της κάννης είναι υποδειγματικό. Η ρίγα σκόπευσης είναι εξαεριζόμενη με στηρίγματα για να βοηθά στη γρηγορότερη ψύξη της κάννης. Το πάχος της είναι 7 χιλιοστά. Η ακίδα σκόπευσης είναι από οπτική ίνα.

Το Titano είναι προσεγμένο και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Εκτός από όμορφο, έχει και πολύ καλά εργονομικά χαρακτηριστικά, που βοηθούν στον ευκολότερο χειρισμό του. Παραδίδεται σε σκληρή βαλίτσα μεταφοράς, και στην προίκα του συμπεριλαμβάνονται τα 5 τσοκ σε κασετίνα, το κλειδί για τα τσοκ, οι φλάντζες αλλαγής κλίσεων και το βιβλίο με τις οδηγίες χρήσεως. Το Breda Titano Bronze καλύπτεται από 3 χρόνια εγγύηση καλής λειτουργίας. To βάρος τους είναι περίπου 3,100 γραμμάρια με μικρές διακυμάνσεις που μπορεί να οφείλονται στα διαφορετικά μήκη καννών και την πυκνότητα των ξύλων. Η προτεινόμενη λιανική τιμή του είναι 1840 ευρώ.

breda
35,947ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,824ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,870ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
24.5 ° C
25.9 °
22.8 °
50 %
2.7kmh
20 %
Δε
25 °
Τρ
27 °
Τε
29 °
Πε
31 °
Πα
32 °

ΔΗΜΟΦΙΛΗ