Αθώο το κυνήγι για την εξαφάνιση ειδών

- Advertisement -

 

Το κυνήγι δεν περιλαμβάνεται στις απειλές για τα ζώα του πλανήτη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, σύμφωνα με τα στοιχεία της “Κόκκινης Λίστας”.

κείμενο ΘΕΑΝΩ ΚΑΡΟΥΤΑ

Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), είχε δημοσιεύσει την “Κόκκινη Λίστα”, στην ετήσια έκθεσή της με τα απειλούμενα είδη άγριας ζωής και χλωρίδας του πλανήτη.

Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι σε αυτές τις απειλές, δεν συγκαταλέγεται το κυνήγι. Η “Κόκκινη Λίστα” των απειλούμενων ειδών αναμένεται πάντα με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς πολλοί ειδικοί είχαν εκφράσει την άποψη πως τα ευρήματά της δεν θα είναι αισιόδοξα.

Αξίζει να αναφερθεί πως – κόντρα στα προγνωστικά – τα ερπετά της Αυστραλίας είναι αντιμέτωπα με τις περισσότερες απειλές από όλα τα είδη του πλανήτη, καθώς περισσότερα από 900 περιλαμβάνονται πλέον στην “Κόκκινη Λίστα”, από την οποία απουσίαζαν έως τώρα.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως το 7% αυτών των ερπετών απειλούνται με εξαφάνιση, λόγω των μεταβαλλόμενων περιβαλλοντικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των χωροκατακτητικών ειδών της πανίδας και της κλιματικής αλλαγής.

Η IUCN εκτιμά ότι 600 εκατομμύρια θάνατοι ερπετών οφείλονται σε άγριες και αδέσποτες γάτες, ενώ η μεταβολή θερμοκρασίας κατά μόλις ένα βαθμό, θα μπορούσε να σημάνει τη μείωση του πληθυσμού αρκετών ειδών κατά 50%, στα επόμενα 30 χρόνια.

Ενώ η Αυστραλία αντιμετωπίζει μαζική εξαφάνιση ερπετών, άλλα είδη, σε περιοχές της Ασίας με πλούσια βιοποικιλότητα, απειλούνται επίσης με εξαφάνιση με την πάροδο του χρόνου, αλλά, στην περίπτωση αυτή οι λόγοι είναι εντελώς διαφορετικοί. Εδώ, κομβικό ρόλο για τη δραματική μείωση των ειδών έχουν “παίξει” η αποψίλωση των δασών, οι κυκλώνες, η επαγγελματική λαθροθηρία, ο θάνατος από γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας, κ.ά.

Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, η κατάρρευση του πυρηνικού αντιδραστήρα στην Φουκουσίμα, σε συνδυασμό με την υπερβολική αγροτική παραγωγή και την αστική ανάπτυξη, αποτελούν σοβαρούς παράγοντες απειλής για είδη όπως οι γαιοσκώληκες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης, η οποία περιέχει 82.954 είδη ζώων και φυτών, ήδη, το 1/3 της λίστας (23.928 οργανισμοί) απειλείται με εξαφάνιση. Συγκεκριμένα, τα 5.107 από αυτά αντιμετωπίζουν κρίσιμη απειλή, τα 7.602 είναι απλώς απειλούμενα, τα 11.219 ευάλωτα και τα 5.323 σχεδόν απειλούμενα. Περίπου τα μισά είδη της λίστας, σχεδόν 39.000, δεν θεωρείται πως αντιμετωπίζουν απειλή, ενώ για περίπου 13.500 είδη δεν έχουν συλλεχθεί ακόμα επαρκή στοιχεία.

Αυτό που γίνεται σαφές, με τα στοιχεία που παρουσιάζει σε βάθος χρόνου η λίστα, είναι πως οι δραστηριότητες που βλάπτουν περισσότερο τη φύση, είναι αυτές από τις οποίες ο άνθρωπος αποκομίζει κέρδος και χαρακτηρίζουν τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Τα τελευταία χρόνια, το κυνήγι οποιουδήποτε είδους, δεν έχει αναφερθεί ως απειλή. Όποιο κι αν είναι αυτό το είδος, σε όποια κοινωνία και αν θηρεύεται, αποδεικνύοντας πως πρόκειται για μία δραστηριότητα συνυφασμένη με τη φύση, που όταν ασκείται σε λελογισμένο πλαίσιο συμβάλλει μόνο στην εξυγίανση των ειδών και των πληθυσμών τους.

breda
35,944ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,826ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,870ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
17.7 ° C
19 °
14.8 °
56 %
0.5kmh
0 %
Κυ
28 °
Δε
28 °
Τρ
27 °
Τε
29 °
Πε
30 °

ΔΗΜΟΦΙΛΗ